Urinlekkasje

Stressinkontinens, urgeinkontinens eller blandingsinkontinens

Urinlekkasje ved svangerskap og etter fødsel

Lekkasje ved svangerskap og etter fødsel

Lekkasje av urin, luft eller avføring er vanlig hos kvinner etter svangerskap og fødsel. Ved vaginal fødsel strekkes muskulaturen rundt skjeden, urinrøret og endetarmen opptil tre ganger sin egen lengde. Det er ingen annen muskel i kroppen som er i stand til. Det er derfor helt naturlig med lekkasje etter fødsel og skal normalisere seg etter ca. 8 uker. Flere kvinner opplever å ha plager med lekkasje lengre enn disse ukene. 


Dessverre er lekkasje et tabubelagt tema blant unge kvinner og derfor er det få som velger å oppsøke hjelp. Vi oppmuntrer alle gravide kvinner til å ta kontakt med en fysioterapeut for vurdering av bekkenbunnen, både før og etter fødsel. Veiledning i enkle øvelser, kan i mange tilfeller være tilstrekkelig får unngå store lekkasjer og andre svangerskaps relaterte plager.

Stressinkontinens

Stressinkontinens er urinlekkasje som skjer ved fysisk aktivitet, brå bevegelser, tunge løft, hopp, løp, hoste eller nys. Hele 25% av norske kvinner opplever å være plaget med stressinkontinens på et tidspunkt i livet. 


Som oftest skyldes dette svak bekkenbunnsmuskulatur. Når du løfter tungt, hopper eller nyser oppstår det et økt buktrykk. Muskulaturen i bekkenbunnen skal være med å støtte urinrøret når dette økte trykket presser på blæren. Urinlekkasje kan da skje når muskulaturen er for svak til å motstå dette trykket. 


Lekkasje kan oppstå i etterkant av fødsel, kronisk hoste, overvekt, mangel på østrogen, urinveisinfeksjon, hjerneslag, demens samt andre tilstander med redusert kognitiv tilstand. 

Urgeinkontinens

Urigeinkontinens er definert som en plutselig ufrivillig trang til å late vannet, uten evne til å holde igjen. Ofte store mengder urin, hyppig vannlating og behov for å gå på toalettet flere ganger om natten. Urgeinkontinens er den vanligste typen inkontinens hos menn. Dette kommer som oftest av en forstørret prostata. Som oftest er årsaken uklar, men urgeinkontinens kan oppstå ved dårlig samspill mellom muskulatur i blære og bekkenbunn. 

Blandingsinkontines

Noen kan oppleve blandingsinkontinens – som vil si en kombinasjon av stressinkontinens og urgeinkontinens. Du vil da kunne oppleve plutselig trang til å gå på toalettet, hyppig toalettbesøk både dag og natt, men også vansker med å holde på urin ved host, nys og løp.

Undersøkelse for urinlekkasje

Atlasklinikken i Bergen har fysioterapeut med spesial kompetanse innenfor bekkenbunnsplager. 

Det sitter alltid av god tid, og undersøkelsen skjer på dine premisser. Hun bruker vanlig benk, og ikke noe spekulum. De aller fleste syns at undersøkelsen er uproblematisk. Det er ønskelig, at du i forkant av undersøkelsen utfyller et spørreskjema. Den tar utgangspunkt i vanlige symptomer og plager kvinner kan kjenne på. Dette er for å gi oss en enda bedre kartlegging av dine plager. Undersøkelsen begynner med en samtale rundt svarene dine, og ikke minst hva du ønsker å få ut av undersøkelsen og behandlingen. 


En typisk undersøkelse består av å vurdere din evne til å aktivere bekkenbunnsmuskulaturen ved å gjøre et «knip». Mange opplever dette som vanskelig og det er ikke uvanlig at kvinner presser og/eller inkluderer mage, sete og lårmuskulatur. Når du føler du har kontroll på selve knipet, vil du få målt styrke og utholdenhet ved manometri. Målingen gjøres gjennom en probe, som føres inn i skjeden. Proben er som en myk tampong. Ved manometri får du konkrete målinger, som vil brukes videre til å vurdere effekt av treningen. 

Behandling av urinlekkasje

Uavhengig av grad av problematikk vil behandlingen alltid ta utgangspunkt i symptomene dine, funn fra undesøkelse, retningslinjer og hva som er viktig for deg. 


Behandling for stressinkontinens er i første rekke opptrening av bekkenbunnsmuskulatur og det er internasjonal enighet om at trening skal være prøvd før en vurdere operasjon. Det kan ofte ta opptil 4-6 mnd med intensiv trening før en opplever effekt. 


Ved behov for operasjon, er den vanligste operasjonen TVT/TOT (tensjonsfri vaginal tape). Et bånd føres da opp bak symfysen og legges under midtre del av urinrøret. Formålet med operasjonen er å stabilisere urinrøret. Ved behov for operasjon vil du typisk behøve en undersøkelse av en gynekolog samt en urodynamisk utredning ved uroterapeut. Dette gjøres via henvisning fra fastlege. 


Behandling for urgeinkontinens kombinerer bekkenbunnstrening med blæretrening. Blæretrening er et tilpasset treningsprogram, hvor du skal «holde deg» og over tid øke tiden mellom vannlatning. 


Ved lett til moderat grad av urgeinkontinens, kan transkutan tibialisstimulering være en aktuell behandlingsmetode. Tibialisstimulering i behandling av overaktiv blære er godt dokumentert, men den konkrete virkningsmekanismen er ikke kjent. Tanken er at tibialisstimulering hemmer blæren og at ved å bruke aparatet over tid vil normalisere trangen til å gå på toalettet. 


Apparatet lånes ut av hjelpemiddelsentralen. Vår fysioterapeut hjelper med å bestille apparatet og veileder deg i hvordan du skal bruke det. Elektrostimulering skal benyttes i 20 minutter, 1-2 ganger daglig i 3 måneder, noen ganger lengre. 


Medikamentell behandling kan også forsøkes dersom kombinasjonen av blære-, og bekkenbunnstrening sammen med elektrostimulering ikke er tilstrekkelig. 

Bestill time

Lignende plager relatert til kvinnehelse:

6 ukers kontroll av mor etter fødsel
Av Aleksander Chaibi 14. februar 2025
Vi har fysioterapeut med spesialkompetanse innenfor kvinnehelse som utfører vaginal undersøkelse og 6 ukers kontroll av mor etter fødsel.
Kvinnehelsefysioterapi på Atlasklinikken i Bergen
Av Aleksander Chaibi 1. juli 2024
Vi har fysioterapeut med spesialkompetanse i kvinnehelse og tilbyr vaginal undersøkelse og behandling, ved indikasjon for dette.
Endometriose av fysioterapeut
Av Aleksander Chaibi 3. august 2020
Atlasklinikken i Bergen har fysioterapeut med spesialkompetanse i kvinnehelse og tilbyr vaginal undersøkelse og behandling, ved indikasjon for dette.
Fysioterapi undersøkelse og behandling ved underlivsprolaps
Av Aleksander Chaibi 2. august 2020
Atlasklinikken i Bergen har fysioterapeut med spesialkompetanse i kvinnehelse og tilbyr vaginal undersøkelse og behandling, ved indikasjon for dette.

Andre plager våre fysioterapeuter behandler:

Plantar Fasciitt
Av Step2web As 22. juni 2021
Plantar fasciitt betegnes som en betennelse/irritasjon av senefestet og bindevevet i fotsålen og er en av de vanligste årsakene til smerte i fotsåle/hæl. Vi har 26 knokler i foten og disse holdes på plass av muskler, sener, leddbånd og fascia (som er en type bindevev som vi finner i hele kroppen). Fasciaen bærer rundt 14% av kroppens tyngde, og støtter fotbuen i samspill med leddbånd, indre og ytre muskler.
Beinhinnebetennelse - symptomer og behandling
Av Step2web As 21. juni 2021
Beinhinnebetennelse (Traksjons Periostitt) er en overbelastningsskade som oppstår ved for rask eller voldsom økning av treningsmengde. Dette fører til for stor påkjenning på senefestene, noe som fører til irritasjon på musklene som støtsabsorberer i landingen ved løp. Smertene er gjerne forbundet med aktivitet og kan oppleves som tannverk rundt nedre del av framsiden av leggbeinet.
Atlasklinikken | Hallux valgus
Av Step2web As 8. juni 2021
Hallux valgus er betegnelsen på en feilstilling av stortåen hvor gradvis blir feilstilt og dreier i retning lilletåen. Hallux valgus blir av og til også omtalt som hallux abductovalgus for å mer nøyaktig beskrive stortåens feilstilling. Denne feilstillingen skjer samtidig som stortåens grunnledd blir forskjøvet innover i retning den andre foten.
Mortons nevrom
Av Aleksander Chaibi 8. juni 2021
Mortons nevrom er en betegnelse på en tilstand der det er fortykkelse av en av de normale nervene som går ut til tærne. En slik nervefortykkelse kalles nevrom eller nerveknute. Denne fortykkelsen kan skyldes og utvikles gradvis ved stadig irritasjon og trykk mot nerven. Den fortykkede nerve/nerveknute vil da klemmes enda mer og gi opphav til smerter (ofte av brennende eller stikkende karakter) under forfot og frem i tærne.
Atlasklinikken | Metatarsalgi
Av Step2web As 8. juni 2021
Metatarsalgi betyr smerter under tåballen/e eller forfotsmerte. Ordet er sammensatt av ordet metatarse og algi. Metatarsene er navnet på fem små bein som forbinder midtfoten med tærne og algi betyr smerte. Metatarsalgi kan ofte skyldes feilbelastning i forfoten som fører til en irritasjon av leddkapsler, leddbrusk, muskler og sener under foten. Metatarsalgi er mest vanlig lokalisert til 2,3 og 4 metatarsal hodet.
Atlasklinikken | Severs sykdom
Av Aleksander Chaibi 8. juni 2021
Severs sykdom er en klinisk diagnose som brukes til å beskrive en irritasjonstilstand i festet for hælsenen i hælbenet hos aktive barn tidlig i puberteten. Det er en ufarlig tilstand som krever lite behandling. Dette går som oftest over av seg selv med tilstrekkelig hvile, avlastning og optimal belastning. Tilstanden forekommer hos barn før eller i puberteten og oppstår hyppigst i 8-12 årsalder.
Vis mer

Del denne siden