Plantar Fascitt
Plantar fasciitt betegnes som en betennelse/irritasjon av senefestet og bindevevet i fotsålen og er en av de vanligste årsakene til smerte i fotsåle/hæl. Vi har 26 knokler i foten og disse holdes på plass av muskler, sener, leddbånd og fascia (som er en type bindevev som vi finner i hele kroppen). Fasciaen bærer rundt 14% av kroppens tyngde, og støtter fotbuen i samspill med leddbånd, indre og ytre muskler. Hver gang vi legger vekt på foten strekkes disse strukturene. Så en irritasjon i dette området vil naturlig ofte være hemmende i daglige aktiviteter og smertefull.
Hvorfor får man plantar fasciitt?
Det er antatt at langvarig belastning grunnet livsstil, arbeidssituasjon og/eller trening er årsaken, ofte som et resultat av mikrotraume over tid i bløtvevet under fotbuen og i festene til hælbenet. Det er ikke uvanlig at pasienter som driver med løping, og ofte der det har vært en endring i treningsintensitet/distanse kan utvikle denne irritasjonen. Men det forekommer også hos de som står mye. Ofte de som står mye på hardt gulv som er relativt flatt (f.eks betonggulv). Det kan likevel ramme uavhengig av aktivitetsnivå og dårlig fottøy, over-pronering (plattfot), supinasjon (hulfot) eller mindre optimal balanse og lengde av muskulatur. Spesielt i bakside legger og lår kan være medvirkende årsaker. Våre terapeuter vil derfor kartlegge aktivitetsnivå og grundig undersøke alle områder som kan være relatert til plagene. Utstrålende smerter fra nerver i nedre del av korsrygg og bekken kan også gi liknende smerter i foten, det er derfor viktig å utelukke dette i tillegg.
Hvilke symptomer får man?
Plantar fasciitt kjennetegnes ved smerter på undersiden av fot like foran hæl. Smerten kan være pulserende og/eller skytende som gjerne kommer ved de første skrittene på morgenen eller etter perioder med hvile. Noen kan også ha hevelse i området dersom det er veldig betent. Ofte blir smerten bedre med litt bevegelse, men returnerer etter relativt kort tid. Det å gå i trapper, barfot- og ved tå-gange kan ofte være mer smertefullt. Å stå lenge over tid fremprovoserer også ofte plagene. Det er også ikke uvanlig at gravide kan få problemer med fotbuene utover i svangerskapet.
Hvilken behandling finnes for plantar fasciitt?
En kiropraktor vil i førsteomgang som primærkontakt i det norske helsevesen, diagnostisere plantar fasciitt gjennom en grundig undersøkelse. Behandling av Plantar Fascitt er ofte rettet mot mobilisering og manipulasjonsteknikker av fotens og ankelens ledd for å optimalisere bevegelse og funksjon, i samspill med bløtvevsbehandling i område. Tung styrketrening har videre også vist gode resultater på plantar fasciitt. Denne tilnærmingen bidrar til at pasienten aktivt deltar i behandlingen, noe som ofte gir et raskere resultat. De fleste responderer som oftest godt på konservativ manuell behandling, som gjerne kan vare opp mot 6 uker før man oppnår ønsket resultat. Med en slik type plage er det viktig at pasienten er innforstått med viktigheten av øvelsene og deres betydning i behandlingsforløpet da dette vil redusere skadeavbrekket betydelig. Behandlingen vil etter en totalvurdering alltid bli individuelt tilpasset hver enkelt. I tilfeller der din kiropraktor ser at annen behandlingsform vil lindre dine plager raskere, vil du henvisese til fysioterapeut, osteopat, akupunktør, massør og trykkbølgebehandling.





