Severs sykdom
Severs sykdom er en klinisk diagnose som brukes til å beskrive en irritasjonstilstand i festet for hælsenen i hælbenet hos aktive barn tidlig i puberteten. Det er en ufarlig tilstand som krever lite behandling. Dette går som oftest over av seg selv med tilstrekkelig hvile, avlastning og optimal belastning. Tilstanden forekommer hos barn før eller i puberteten og oppstår hyppigst i 8-12 årsalder.
Årsak, klinisk presentasjon og symptomer
Årsaken til Severes sykdom er en irritasjon i og rundt vekstsonen i bakre del av hælbeinet. I perioder med rask vekst er vekstsonen og området rundt denne baktil på hælen, sårbar, og kan overbelastes på grunn av drag fra akillessenen som ofte får mye belastning i aktiviteter som involverer mye løping, hopping og landing og stopping. Dette kan skape mikroskopiske brudd i brusk-benovergangen, og fører til en lokal betennelsesreaksjon. Når hælsenen strammes, og det samtidig blir trykk og klem fra underlaget. Som ved løping, vil dette føre til at den lokale irritasjonen holdes ved like eller øker. Forskning viser at tilstanden er mest vanlig blant fysisk aktive jenter i alderen 8-10 år, og blant fysisk aktive gutter i alderen 10-12 år. Forskning har vist at barn som spiller mye fotball og driver med turn ofte får en slik betennelse. Betennelsen forekommer sjelden blant eldre tenåringer, fordi vekstsonen lukkes og området blir mer robust omkring 15-årsalderen. Hælsmertene forekommer på begge hæler samtidig hos ca. 2/3 av alle som plages. Andre årsaker som også kan bidra til utviklingen av Severs sykdom er:
- Rask vekst
- Dårlig skotøy
- Kronisk stramme akillessener
- Overpronasjon og andre biomekaniske fotproblemer
Undersøkelse og behandling
På Atlasklinikken vil våre kiropraktorer og fysioterapeuter kunne diagnostisere metatarsalgi igjennom en grundig undersøkelse av foten og ankelens ledd, muskler og sener. Det er også viktig å se på problemet helhetlig. Undersøkelse av funksjon og stabilitet i korsrygg, hofte og kne er veldig viktig for å få enda bedre forståelse av hva som kan være årsaken til pasientens plager. Undersøkelsen vil bidra til å identifisere hvilke strukturer som er påvirket av skaden, og hvilke muskler som er stramme eller svake.
Smertene starter ofte etter at barnet har begynt med en ny idrettssesong eller ny sport, eller etter perioder med ekstra mye belastning. Klinisk erfaring viser at mange foreldre legger merke til barnet begynner å halte eller gå på tær for å selv avlaste og lindre smerten. Ofte er hælen palpasjonsøm og smertefull dersom du klemmer fra begge sidene av hælen, eller ved fast trykk mot den aller nederste del av akilles-senen. Røntgenundersøkelser kan vise forandringer i bakre del av hælbeinet dersom tilstanden har vart en god stund. I de fleste tilfeller er det unødvendig å ta røntgenbilde.
Tilstanden er helt ufarlig, og barnet vokser plagene av seg. Men mange plages så mye at det er nødvendig med avlastning fra den aktiviteten som har utløst smerten. Ofte kan det hjelpe å bruke mykt fottøy, eventuelt legge en liten ekstra støtpute under hælen. Noen velger å holde seg i form med alternative aktiviteter som ikke belaster hælene, som for eksempel sykling og svømming. Dersom smertene i perioder er ganske sterke kan det hjelpe med behandling med ispose på hælen etter fysisk aktivitet. Det er vanligvis ikke nødvendig med smertestillende eller betennelsesdempende medisiner fordi plagene lindres ved hvile. Prognosen anses som svært god. Tilstanden går over av seg selv, men den kan føre til begrenset aktivitet i perioder.





