Kiropraktor
Din første gang hos kiropraktor
Kiropraktorene på Atlasklinikken tar dine smerter på alvor. Din smerterapportering sammen med den kliniske undersøkelsen som kiropraktoren utfører gir oss inngående kunnskap om hvor smerten har sitt opphav, enten det er en direkte struktur under det rapporterte området eller om opphavet stammer fra et annet sted. Som regel klarer kiropraktoren å kartlegge hvor smerten sitter og hvilke bevegelser som gir smerter i løpet av undersøkelsen hvis denne har sitt opphav i muskel-, skjelett eller nervesystemet. Det å reprodusere smerte er faktisk svært viktig da det ofte utelukker annen underliggende sykdom. Sammen med en grundig anamnese (samtale) hvor sykehistorien kartlegges vil gi kiropraktoren et godt grunnlag for å stille en funksjonsbasert arbeidsdiagnose som vil være grunnlaget for tilrettelegging og behandling med mål om å gjenopprette normal funksjon og redusere dine smerter. For umiddelbar hjelp, se: akuttvakt og helgevakt
Behandling hos kiropraktor
Behandling hos kiropraktor er ofte forbundet med ledd-korreksjoner av funksjonsforstyrrelser i ryggraden, også kalt ledd-låsning. Denne kan beskrives som en skånsom, rask, passiv strekk av strukturene omkring et ledd. Dette medfører som regel en klikkelyd (frigjøring av gass i leddet) i forbindelse med at leddflatene separeres. En rekke nevrofysiologiske virkninger er forbundet med denne spesifikke behandlingsteknikken som forklarer smertelindringen pasienter ofte opplever. Andre behandlingsmodaliteter våre kiropraktorer vil fokusere på inkluderer rehabiliterende og forebyggende tiltak i form av trening og øvelser, kostholdsveiledning samt andre veiledende tiltak for å oppnå raskt resultat og unngå tilbakefall. Råd, veiledning, kunnskapsformidling og ikke minst, ufarliggjøring, er viktige faktorer for å kunne gjenerobre normal aktivitet. Enkelte av kiropraktorene på Atlasklinikken er også utdannet fysioterapeut, og har med dette dobbel autorisasjon som igjen betyr utvidet kunnskap om muskel- og skjelettplager. I tillegg har vi tilegnet oss flere kiropraktorer med forskningskompetanse, blant annet på hodepine, nakke- og korsryggplager. Og alle våre terapeuter er aktive med kursing og andre kongressaktiviteter for å fortløpende holde seg oppdatert på ny kunnskap som raskt da blir implementert i behandlingen vi gir.
Førstegangskonsultasjon
En typisk førstegangskonsultasjon hos en av våre kiropraktorer inkluderer en grundig anamnese (samtale) hvor sykehistorien kartlegges og smerten identifiseres; denne etterfølges av en fysisk undersøkelse, og til slutt, så evalueres funnene. Skulle funnene derimot ikke samsvare med en typisk muskel- og skjelettplage presentasjon, vil man anbefale ytterligere utvidete undersøkelser eller henvise til fastlegen. Samsvarer derimot funnene med det man anser som muskel- og skjelettrelatert plage, så vil en arbeidsdiagnose bli satt, som også inkluderer mulige differensialdiagnoser. Deretter vil kiropraktoren, i samråd med deg, sette opp og initiere en konservativ behandlingsplan. Prognosen evalueres kontinuerlig hos oss, og en aktiv tilnærming fra deg vil alltid være fordelaktig da dette gir raskere resultater. Vi har et sterkt fokus på kunnskapsformidling slik at du har de beste forutsetningene for å oppnå ønsket resultater og det gis en rekke råd med veiledning underveis, primært for å ufarliggjøre plagene slik at aktiv medvirkning lettere kan utføres. Ved mangelfull respons, vil differensialdiagnosene fortløpende bli evaluert med muligheter for supplerende undersøkelser.
Utvidende undersøkelser
Skulle det vise seg at behandling hos kiropraktor ikke gir ønsket effekt vil vi kunne hjelpe deg til annen behandling som er mer effektiv. Som primærkontakt kan våre kiropraktorer henvise deg til andre terapeuter eller til utvidende undersøkelser. Slike henvisninger sendes elektronisk til aktuelt helsepersonell og faller inn under egenandelskortet slik som henvisning fra Fastlege gjør. Tverrfaglig samhandling mellom kiropraktorer og fastleger er en viktig del som primærkontakt og vil ofte resultere i at du som pasient, føler seg ivaretatt og får raskere hjelp med undersøkelser og diagnose som er viktig for alle parter. En kiropraktor har inngående kunnskap i diagnostisering og benytter en rekke ulike behandlingsmodaliteter og er følgelig bundet av kravet om faglig forsvarlighet, derfor kan du føle deg trygg på at den beste undersøkelsen etterfulgt av behandling blir iverksatt for dine plager.
Behandler en kiropraktor andre områder enn nakke- og ryggsmerter?
En kiropraktor behandler også andre deler av kroppen inkludert lidelser i skuldre, armer, hofter, knær og ankler samt gravide- og barnelidelser. I tillegg vet vi at kun 10% av nervesystemet har med smerte å gjøre, og derfor er smertelindring bare en liten del av de kliniske resultatene man kan oppnå hos en kiropraktor. Funksjon, prestasjon, skadeforebygging og kroppens generelle samspill er også viktige faktorer som man ønsker å forbedre. I forskning betegner man ofte dette som livskvalitet. Vi undersøker og behandler barn til godt voksne og eldre pasienter med eller uten beinskjørhet. Tilnærmingen er holistisk, dvs. vi ser kroppen under ett og streber etter å finne årsakssammenhengen mellom dine symptomer og kroppens funksjon, og det vil alltid bli satt opp et individualisert behandlingsforløp basert på dine plager, enten de er akutt, kronisk eller sammensatt.
”Plager flest og koster mest”
Muskel- og skjelettplager er som regel forbundet med nakke og ryggplager, og disse plagene er den mest hyppigste og den klart største plagen i det norske samfunn. ”Plager flest og koster mest” heter i en rapport fra Nasjonalt Ryggnettverk. Kostnadene er enorme både for samfunnet og den enkelte; faktisk koster muskel- og skjelettplager samfunnet rundt 800 millioner hver dag. Og ved siden av psykiske lidelser er det hovedårsaken til at personer rammes av redusert livskvalitet. Bare i Norge har rundt 420 000 nakkeplager i dag, mens over 450 000 nordmenn sliter med korsryggsmerter på en vilkårlig gitt dag. Smertestillende og betennelsesdempende medisiner har begrenset effekt på muskel- og skjelettplager i nakke og rygg, og derfor er kiropraktisk behandling ofte foretrukket som førstelinjebehandling i internasjonale retningslinjer sammen med kunnskapsformidling og aktivitet.
Hvem oppsøker kiropraktor?
Årlig utfører Norges rundt 1.000 autoriserte kiropraktorer over 2.000.000 undersøkelser og behandlinger. Så mange som 75 % av alle vokse opplever smerter eller plager fra muskel- og skjelettsystemet i løpet av en måned, og hvert år oppsøker ca. 10% av befolkningen kiropraktor ifølge Statistisk Sentralbyrås helseundersøkelser. Nyere studie har vist at så mange som 1 av 3 nordmenn oppsøker kiropraktor for muskel- og skjelettlidelser, de resterende oppsøker henholdsvis fastlege eller fysioterapeut. En kan derfor trygt slå fast at kiropraktorene gjør en betydelig innsats og utgjør en stor og viktig del av helsetjenestetilbudet på dette området. Dette skulle bare mangle ettersom en kiropraktor er eneste autoriserte profesjon med like lang universitetsutdannelse som en lege. Som autorisert helsepersonell er man bundet av kravet til faglig forsvarlighet, slik det er beskrevet i helsepersonelloven.
Akuttvakt og lørdagsåpent
Som et tilbud til våre faste og nye pasienter vil Atlasklinikkens sin kiropraktoravdeling holde åpent for akutte pasienter alle dager året rundt. Vi benytter rullerende vaktordning og kan derfor ikke garantere umiddelbar hjelp til alle døgnets tider. Ring din nærmeste klinikk så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg så raskt som mulig.
Akuttvakt kiropraktor i Oslo
Akuttvakt kiropraktor i Bergen
Visste du dette om kiropraktorer:
- 5 år universitetsutdannelse pluss 1 år turnus
- Primærkontakt i det norske helsevesen
- Kan henvise til røntgen, MR og CT undersøkelser
- Kan henvise til spesialist, sykehus og fysioterapi
- Kan sykemelde
Plager våre kiropraktorer ofte behandler:




Har du flere spørsmål om kiropraktikk?
Vi får daglig spørsmål som omhandler kiropraktorbehandling. I den forbindelse har vi utformet en spørsmål og svar seksjon som forhåpentligvis vil besvare alle dine spørsmål. Alle andre spørsmål kan kiropraktorene på Atlasklinikken trolig besvare ved henvendeler.