Akupunktur
Sterkt fagmiljø og erfarne akupunktører
Atlasklinikken tilbyr akupunktur av erfarne terapeuter med fullverdig utdanning innen kinesisk akupunktur fra norske institusjoner. Terapeutene har offentlig godkjent Bachelorgrad i akupunktur og er medlemmer av Akupunkturforeningen. På Atlasklinikken er hver eneste pasient viktig og entusiasmen for akupunkturfaget er sterk.
De fleste pasienter som kommer til akupunktør, har ofte vært hos fastlegen i forkant. Fastlegen har da naturligvis avklart at plagen ikke er relatert til underliggende medisinsk sykdom, og i mange tilfeller konkludert med at plagen er uten kjent årsak. Andre har vært til en rekke manuelle behandlere som kiropraktor, fysioterapeut, osteopat eller naprapat uten at ønsket effekt er oppnådd. Hvis våre akupunktører skulle vurdere din plage som utenfor akupunkturfeltet, eller mistenke underliggende sykdom gjennom behandlingsserien, så vil vi som standard prosedyre, henvise tilbake til fastlegen for ytterligere testing. Andre ganger vil våre akupunktører konsultere interne kiropraktorer på Atlasklinikken som gjennom sin primærhelserolle, har anledning til å bistå med henvisning. Som en del av et stort tverrfaglig helsesenter, så bidrar og konsulterer våre akupunktører kontinuerlig med øvrig helsepersonell, inkludert fastlegen, nettopp for å bygge tette og gode relasjoner og effektivisere din opplevelse med Helsenorge og primærhelsetjenesten for øvrig.
Hva er akupunktur?
Akupunktur er en del av den Tradisjonelle Kinesiske Medisinen (TKM). Her inngår også kinesisk urtemedisin, kinesisk kostterapi, Qi Gong, Tai Chi og Tui Na, som er kinesisk medisinsk massasje. Akupunktur er en behandlingsform der tynne sterile nåler benyttes for å lindre ulike tilstander. Behandlingen har blitt praktisert i Kina og andre østasiatiske land i mange tusen år, og den eldste skriftlige kilden er fra rundt år 200 f.Kr. Den eldste europeiske boken om akupunktur ble publisert i Paris i 1701. I Kina inngår akupunktur i den offentlige helsetjenesten og er anbefalt for en rekke ulike tilstander som førstelinjebehandling på sykehus.
I vestlige land er akupunktur blitt stadig mer populært. I Australia, Sveits og Portugal er akupunktør en beskyttet tittel og utøverne er autorisert helsepersonell. I USA og England er hvem som får utøve akupunktur også regulert av myndighetene. I disse og andre land, som for eksempel Israel, er akupunktur, som det er i Kina, i større grad inkludert i behandling av pasienter på sykehus og andre medisinske klinikker.

"Anbefalt av nasjonale helsemyndigheter"
I Europa er akupunktur anbefalt av nasjonale helsemyndigheter for en rekke forskjellige tilstander. I Norge gjelder dette blant annet for svangerskapskvalme. Det forskes mye på akupunktur, og det er et felt med økende publisering av vitenskapelige studier. I skrivende stund finner man nær 40.000 fagfellevurderte studier på akupunktur på PubMed (det medisinske Google). Kvaliteten på disse har de siste 10 til 15 årene blitt betydelig bedre og vi vet nå mye mer om hvordan akupunkturen påvirker kroppen og hva den har effekt på. Behandling med akupunktur er derfor nå godt dokumentert gjennom forskning, mens man supplerer kunnskapen med klinisk og vitenskapelig erfaring, slik man gjør i alle medisinske profesjoner.
Virkningsmekanismer og målsetting med akupunkturbehandling
I tradisjonell kinesisk medisin ligger akupunkturpunktene langs meridianer, som finnes hovedsakelig i muskulatur, ledd, og langs benstrukturer, inkludert også i kranium (hodet). Begrepet meridianer anses å være en gammel kinesisk måte å forklare nervesystemet på, et system vi kjenner i vestlig medisin, og som ligger i de samme områdene som de perifere nervene.
En forklaring på akupunkturens virkning, er via de perifere nervene og bindevevet som frigjør transmittere når akupunkturpunkter blir stimulert. Denne type stimulering, har en effekt på det sentrale nervesystemet og regulerer områder i hjernen. Dette påvirker blant annet det autonome nervesystemet.
Enkelt forklart kan det autonome nervesystemet deles inn i to avdelinger, det parasympatiske nervesystem og det sympatiske nervesystem. Avdelingene er forskjellig oppbygd og har som regel motsettende effekter i kroppen, men jobber samtidig synergisk.
Det sympatiske nervesystemet er kroppens på-system og sørger blant annet for at kroppen skal mestre forskjellige krisesituasjoner. Det parasympatiske nervesystemet kan forklares som av-systemet og gjør det motsatte, og er koblet til å ta vare på kroppens krefter, redusere puls og blodtrykk. Den tiende hjernenerven som er den største av de parasympatiske, heter Vagus nerven.
Vagus virker som en av- knapp for stress og fremmer hvile og restitusjon. Ved å stimulere Vagus nerven med akupunktur, vil kroppen komme lettere i «balanse», og det kan være en av forklaringsmodellene til hvorfor akupunktur virker på et bredt spekter av plager.
MR-bilder har vist forandringer av forskjellige områder i hjernen under og etter akupunktur, der både det perifere og sentrale nervesystemet er involvert. Forskning har vist at noen spesifikke akupunkturpunkter er lokalisert i de samme områdene der sensoriske nerveendinger ligger tett.
For oppsummering er målsettingen med akupunkturbehandling derfor å gjenopprette kroppens egen regulering, ved å balansere det sympatiske – og det parasympatiske nervesystemet, på/av- systemet i kroppen. Klinisk erfaring og forskning har vist at akupunktur kan lindre mange vanlige plager.
Hvilke plager benyttes akupunktur for?
Selv om akupunktur har blitt praktisert i Norge i snart 50 år, er det ikke alle som kjenner til hva en akupunktør gjør eller hvordan en behandling gjennomføres. Mange har derfor spørsmål til akupunktørene på Atlasklinikken vedrørende undersøkelse, behandling og effekt.
Hvordan foregår en akupunkturbehandling?
Et behandlingsforløp hos våre akupunktører begynner med en førstegangskonsultasjon der du og akupunktøren diskuterer dine plager og sykdomshistorie. Akupunktøren vil stille deg spørsmål om plagen du ønsker behandling for, men også om din generelle helse. En viktig del av akupunkturen er å kartlegge hvordan kroppen din som helhet fungerer for å se sammenhenger og vurdere det store bildet. Deretter vil akupunktøren kjenne og måle pulsen din og se på tungens farge og kontur. Dette er gamle diagnosemetoder fra Tradisjonell Kinesisk Medisin som gir akupunktøren verdifull informasjon om kroppen din og dens tilstand. Basert på denne informasjonen sammen med sykehistorien, vil akupunktøren sette en akupunkturdiagnose som veileder behandlingen og valget av hvilke punkter som skal stimuleres. Det er vanlig å bruke mellom 8 og 16 punkter i en behandling. Noen tilstander og personer trenger mer, andre trenger mindre. Behandlingen er derfor individuelt tilpasset tilstand, varighet, og kompleksitet; men også ut fra en total vurdering som her gjøres i samråd med deg.
Det er ofte behov for flere behandlinger; antall behandlinger avhenger derimot av pasientens tilstand og problemstillingens varighet. Forskningsmessig er det vanlig mellom 8 og 12 behandlinger, men i klinikk forventes effekt før dette. Kroniske tilstander krever normalt sett noe lengre behandlingstid enn akutte plager. Forbedring og behandlingseffekt evalueres fortløpende.
Akupunkturbehandling regnes å være relativt smertefritt. Du vil kanskje kjenne et lite stikk i det nålen settes, og noen føler et lite press når nålen treffer punktet. Dette kalles nålefølelsen og er et gunstig tegn for behandlingen. Hvis du søker behandling for muskel- og skjelettplager, er det vanlig å behandle dette mer offensivt og det vil kunne sammenlignes med for eksempel en hard massasje. Akupunktører er svært godt trent i nålebehandling, da dette er hovedverktøyet som benyttes. Du vil derfor ofte bli overrasket over hvor skånsom behandlingen er.
Våre akupunktører er opptatt av tydelig kommunikasjon og vi er kjent med at noen er redd for nåler og nålebehandling. I disse tilfellene vil våre akupunktører bruke ekstra god tid når man forklarer prosedyre og målsetning, og vi vil ofte dosere ned de første gangene slik at tillitt og troverdighet med vår behandler oppnås og frykten for nåler reduseres. Vi ser på en behandling som teamwork, og det er slik vi sammen oppnår de resultatene som vi begge ønsker.
Plager våre akupunktører ofte behandler:





Har du flere spørsmål om akupunktur?
Vi får stadig spørsmål som omhandler akupunkturbehandling. I den forbindelse har vi utformet en spørsmål og svar seksjon som forhåpentligvis vil besvare alle dine spørsmål. Alle andre spørsmål kan akupunktørene på Atlasklinikken besvare. Kontakt oss så setter vi deg i kontakt med noen som kan bistå deg.