Underlivsprolaps
Fremfall av blære, livmor og/eller tarm i eller ut av skjeden
Underlivsprolaps betegnes som en tilstand hvor skjedeveggene gir etter for blære, livmor og/eller tarm. Bekkenbunnen består av muskler, bindevev og sener som har en viktig støttefunksjon for organene i bekkenet. Ved svakhet i disse strukturene vil en eller flere av disse organene kunne «falle» inn mot skjeden.
Det er forskjellige former for underlivsprolaps:
- Fremre skjedevegg (blærefremfall/cystocele)
- Bakre skjedevegg, tarmen dytter bakre skjedevegg (rectocele/eterocele)
- Livmor (decens av uterus)
- Totalprolaps, der hele livmoren kommer ut av skjeden
- Kombinasjon av flere

Hvem får underlivprolaps:
Den vanligste årsaken er svangerskap og fødsel (spesielt ved vakum- og tangforløsning). Fremfall kan også oppstå i forbindelse med overgangsalderen, hvor østrogenproduksjonen avtar. Andre faktorer som øker risikoen er overvekt, underlivsoperasjoner, kronisk hoste, og gjentagende forstoppelser.
Vanlige symptomer:
Det finns forskjellige grad av fremfall, og mange kvinner lever fint uten plager. For de kvinnene som plages som følge av fremfallet, vil symptomene oppleves som trykk eller tyngdefornemmelse, eller en følelse av at noe komme ut av skjeden. Andre vanlige symptomer kan være urinlekkasje og forstoppelse.
Undersøkelse og behandling på Atlasklinikken i Bergen
Mange tror at operasjon er eneste utvei, og selv om flere blir operert for fremfall, har bekkenbunnstrening og hjelpemidler vist seg å ha god effekt. Fremfall er svært ubehagelig, men en helt ufarlig tilstand. Derfor unngås operasjon hos spesielt kvinner som ønsker flere barn.
For å oppnå god effekt av bekkenbunnstrening er det viktig at du utfører selve «knipene» riktig, kombinert med tilstrekkelig intensitet.
På Atlasklinikken i Bergen har vi en fysioterapeut med spesialkompetanse i undersøkelse og behandling av forskjellige plager i bekkenbunnen. Det prioriteres alltid god tid, og undersøkelsen utføres på pasientens premisser. Du vil få god informasjon og veiledning i funksjon og trening av bekkenbunnen. Du vil få tilbud om vaginal undersøkelsen av bekkenbunnen, hvor det blir lagt vekt på grad av fremfall, evne til å aktivere bekkenbunnen riktig, samt vurdere styrke og utholdenhet med hjelp av et måleapparat som heter manometri (Camtech).
Det ønskes at du i forkant av timen utfyller et spørreskjema, henvend deg gjerne til klinikken dersom du ikke har mottatt en mail 24 timer før timen. Spørreskjemaet tar utgangspunkt i vanlige tilstander og plager kvinner kan kjenne på. Dette for å gi en enda bedre kartlegging av dine plager.
Behandlingen tar utgangspunkt i plagene dine, funn fra undersøkelsen og hva som er viktig for deg. Ta gjerne kontakt med klinikken vår i Bergen dersom du har noen spørsmål angående selve undersøkelsen eller plagene dine.
Reduksjon av risikofaktorer ved å gå ned i vekt, slutte å røyke (for å lindre hoste) og forstoppelse kan være med å forhindre en forverring av tilstanden.
Hva sier forskning om bekkenbunnstrening:
En norsk forskningsstudie, hvor kvinner med fremfall trente bekkenbunnen intensivt i 6 mnd har blant annet oppnådd gode resultatet på følelse av trykk og tyngdefornemmelse, forbedring av urin-, og luftlekkasje og seksualfunksjon.
Lignende plager relatert til kvinnehelse:
Andre plager våre fysioterapeuter behandler:





