Fysioterapeut – 6 ukers kontroll av mor etter fødsel

Fødselskontroll

Smerte i rygg og bekken i løpet av et svangerskap er svært vanlig. Dette skyldes de mange endringene i kroppen som oppstår under graviditeten. Dette er hemmende, men ufarlige smerter, som stort sett normaliserer seg innen 6 måneder etter fødsel. Det er derfor ikke unormalt å kjenne på vondter de første månedene i barseltiden.

Husk på at det aldri er for seint å oppsøke hjelp!

Under svangerskapet og fødselen gjennomgår bekkenbunnsmuskulaturen stor belastning. Ved vaginal fødsel strekkes muskulaturen rundt skjeden, urinrøret og endetarmen opptil tre ganger sin egen lengde. Dette er det ingen annen muskel i kroppen som er i stand til. Det er helt naturlig med lekkasje etter fødsel, men dette skal normaliseres etter rundt 8 uker. Kvinner kan også føle på tyngdefornemmelse og nedpress i underlivet etter fødsel. Dette kan skyldes en svekkelse av bekkenbunnens evne til å støtte opp livmor, blære og/eller tarm. Omtrent 40% får fremfall etter fødsel, men langt fra alle opplever symptomer. Forskning viser at bekkenbunnstrening har god effekt på både lekkasje og fremfall etter fødsel.


I Norge får alle kvinner tilbud om 6 ukers kontroll hos fastlegen. Flere opplever dette som tilstrekkelig, men mange kvinner opplever endringer i bekkenbunnen etter fødsel, og da kan en etterfødselsundersøkelse hos fysioterapeut være veldig nyttig.

Etter fødsels kontroll gjøres fysioterapeuter

En etter fødsels kontroll gjøres hos fysioterapeuter med spesialkompetanse innenfor kvinnehelse, som kan utføre vaginal undersøkelse. Dette for å kunne gjøre grundig vurdering av bekkenbunnsmuskulaturen din. Undersøkelsen er ikke bare for dem som har plager, men for alle nybakte mødre som ønsker en vurdering og hjelp til å komme seg etter fødselen. Vi anbefaler å gjøre en etter fødselskontroll når det har gått 6 uker. Dette fordi rifter har en tildelingstid på 6-8 uker.

Slik utfører vår fysioterapeut kvinnehelseundersøkelse og behandling:

Det settes alltid av god tid, og undersøkelsen skjer på dine premisser. Fysioterapeuten bruker vanlig benk, og ikke noe spekulum. De aller fleste synes at undersøkelsen er uproblematisk. Det er ønskelig, at du i forkant av undersøkelsen utfyller et spørreskjema. Den tar utgangspunkt i vanlige symptomer og plager kvinner kan kjenne på. Dette er for å gi oss en enda bedre kartlegging av dine plager. Undersøkelsen begynner med en samtale rundt svarene dine, og ikke minst hva du ønsker å få ut av undersøkelsen og behandlingen.


En typisk undersøkelse består av å vurdere din evne til å aktivere bekkenbunnsmuskulaturen ved å gjøre et «knip». Mange opplever dette som vanskelig og det er ikke uvanlig at kvinner presser og/eller inkluderer mage, sete og lårmuskulatur. Fysioterapeuten vil deretter vurdere muskulær aktivering ved å palpere (kjenne) med en finger vaginalt. Bekkenbunnen har en tykkelse på rundt 1,5 cm, som vil si lengden av en halv finger, derfor vil ikke fysioterapeuten behøve å gå lengre inn enn det.


Når du føler du har kontroll på selve knipet, vil du få målt styrke og utholdenhet ved manometri. Målingene gjøres gjennom en probe, som føres inn i skjeden. Proben er som en myk tampong. Ved manometri får du konkrete målinger, som vil brukes videre til å vurdere effekt av treningen. Ut ifra målingene kan fysioterapeuten tilpasse videre behandling samt bekkenbunnstrening.


Det er viktig å presisere at 6-ukers kontroll hos fysioterapeut ikke erstatter 6-ukers kontroll hos fastlege og evt. kontroll hos jordmor. Undersøkelsen oppleves for mange kvinner som et godt tilskudd, da det blir gjort en grundig vurdering av bekkenbunnen. Undersøkelsen vil bli tilpasset dine ønsker å behov. Det vil kun bli gjort en vaginal undersøkelse, om dette er noe du selv ønsker. Fysioterapeuten vil også kunne gi oppfølging av delte magemuskler, bekken-, korsryggsmerter og keisersnitt. Ønsker du å komme tilbake til trening og fysisk aktivitet vil det bli tilpasset et rehabiliteringsprogram etter dine mål og hvor treningsvant du er.


Bekkenbunnen er første prioritet ved en etter fødsels kontroll, så lenge du ønsker det. Undersøkelsen kan selvfølgelig brukes til å vurdere andre ting som:

  • Vedvarende eller nyoppståtte smerter i korsrygg eller bekken
  • Smerter i bekkenbunnen etter fødsel
  • Vurdere styrke samt veiledning i trening etter fødsel
  • Keisersnitt
  • Delte magemuskler
Keisersnitt

Keisersnitt

Hvert år forløses rundt 16% med keisersnitt i Norge. Keisersnitt er en omfattende bukoperasjon, som involverer åpning av flere lag i magen, som er viktig for bevegelse og funksjon. Det å komme seg etter en operasjon er aldri lett. Sammen med å ta vare på en nyfødt baby kan være svært krevende. Likevel er det lite eller ingen oppfølging i det offentlige, så lenge såret gror som det skal. For noen er dette tilstrekkelig, mens andre opplever oppfølgingen og informasjonen som mangelfull.


Kroppen bruker betydelig lengre tid på å komme seg, sammenlignet med en vaginal fødsel. Derfor er keisersnitt langt fra den lette utvei. Det er viktig å gi kroppen tid til å komme seg etter operasjonen. Ikke begynn med øvelser før du er klar. Når dette er, oppleves som svært individuelt. Noen er klar etter et par uker, andre trenger lengre tid. Det er viktig å komme gradvis tilbake i aktivitet. Utover at kroppen har vært igjennom en operasjon, har kroppen også behov for å komme seg etter et svangerskap.

Retningslinjer for aktivitet etter keisersnitt

På nåværende tidspunkt omhandler retningslinjene kun at kvinner som har utført keisersnitt, skal unngå å løfte tyngre enn barnets vekt, de første 6 ukene. Man anbefales videre å unngå øvelser og bevegelser som skaper direkte strekk og bevegelse av såret opptil 12 uker. Et eksempel på dette er sit-ups som øvelse, men også når man skal reise seg opp fra liggende til sittende i sengen.


Aktivitet vil derimot bidra til å øke sirkulasjonen og redusere hevelsen. Det vil også bidra til å få 

tarmene i gang. Å gå rundt inne i huset eller på sykehuset er nok de første dagene. Viktig å lytte til kroppen og ta det rolig i begynnelsen. Ikke forvent at du er der hvor du slapp før svangerskapet eller til og med keisersnittet. Fokus på oppreist holdning, dype pust ned i magen og gradvis øke mengden og tempo, når kroppen syns at det er greit.


Det anbefales å gjøre arrvevmobilisering etter uke 6, eller lengre om såret ikke har grodd tilstrekkelig. Massasje bidrar til å løse opp arrvevet, forbedre blodsirkulasjonen og redusere eventuelle spenninger. Vi anbefaler derfor å få veiledning av fysioterapeut med spesialkompetanse i kvinnehelse. Arret under såret er bare 55% helet i uke 8. Det er derfor viktig å vente med mageøvelser om du kjenner smerte. Dette er veldig individuelt, og derfor er det vanskelig å gi antall uker, men de fleste er ikke klar før uke 12.

Slik utfører vår fysioterapeut keisersnittundersøkelse og behandling:

  • Vaginal undersøkelse: vurdering av funksjon samt styrke og utholdenhet av bekkenbunnen
  • Veilede i opptrening av bekkenbunnsmuskulaturen
  • Veileder i arrvevsmobilisering når såret har grodd fint (uke 6-8)
  • Veiledning i puste-, og kjerneaktiverende øvelser
  • Veiledning i gradvis økning av fysisk aktivitet og veien tilbake til trening


Undersøkelsen tilpasser hver enkelt, hva du har behov for og hvilke spørsmål du sitter igjen med etter svangerskapet, fødselen og i den nye tilværelsen.

Råd for å unngå triggere som kan gi smerte i operasjonssåret

  • Unngå å forflytte deg gjennom en sit-ups bevegelse, forflytt deg heller gjennom sideleie for å redusere bevegelse i såret (de første 12 uker) 
  • Host og nys øker buktrykket som igjen øker press på såret, støtt gjerne med en pute inn mot såret (første 6 ukene). Host og dype pust i magen er viktig for å forhindre komplikasjoner etter operasjon som lungebetennelse
  • Forsøk å holde en oppreist holdning, bakoverlent stilling kan gi smerte i såret. Eksempel: Vaske håret i dusjen. Ta heller av dusjhode sånn at du kan kontroller strekket i såret
  • Ta deg god tid når du er på toalettet. Trykk og press øker buktrykket
  • Vent med husarbeid som støvsuging og vasking, få gjerne hjelp om du har en partner 
  • Ha en liten pute med deg i bilen, noen kvinner opplever at direkte trykk fra setebeltet kan være ubehagelig
  • Begynn å beveg deg innendørs før du går turer med babyen i vogn. Hold deg så mye du kan på flatt underlag. Oppoverbakke øker belastning på såret, og kan gi smerter
  • Du kan fint bære barnesete, men unngå gjerne dersom det er mulig

Husk på at det er like viktig for kvinner som har født med keisersnitt å utføre bekkenbunntrening. Dette fordi det har vært samme hormonell påvirkning samt belastning under svangerskapet. Ved akutt keisersnitt har de fleste kvinner vært igjennom store deler av vaginal fødsel i forkant av forløsningen.

Trene mage

Delte magemuskler (diastase)

Delte magemuskler (diastase) skjer som en helt naturlig del av svangerskapet. Selve delingen skjer i bindevevet «linea alba» som ligger mellom de ytre magemusklene «six-packen». Delingen av magemusklene sørger for at det gis plass til babyen som vokser i magen, og er derfor helt nødvendig.


Etter fødsel er det vanlig å kjenne på at musklene ikke fungerer som normalt. Det kan være vanskelig å komme seg opp på sengekanten som før. Mange kvinner tenker at de ikke har kontakt med magemusklene etter svangerskap og fødsel. Regelen er at så lenge du kan stå oppreist på to bein, så har du kontakt med magemusklene. Det er derimot helt normalt at muskulaturen er svakere, og at det kan føles annerledes.


Det skjer mye med bindevevet bare et par uker etter fødsel, men det er helt vanlig at det tar opptil 12 måneder for denne delingen å trekke seg tilbake. Derfor skal det ikke stilles diagnosen «delte magemuskler» tidligere enn 12 måneder.


Hele 60% har delte magemuskler på 6 ukers kontroll.
30% har delte magemuskler 12 måneder etter fødsel.


Mange kvinner er engstelig for å gjøre feil både under og etter graviditeten. Flere har tidligere hørt at man skal unngå sit-ups, for å ikke øke delingen. Nyere forskning gjort av norske fysioterapeuter viser derimot at muskulaturen styrkes, uten endring av delingen. Det betyr derimot ikke at alle skal gjøre sit-ups, for det finnes mange bedre øvelser, for å styrke magemuskulaturen. Vi har dessverre ingen påvirkningsevne på størrelsen på diastasen. Åreknuter, strekkmerker og allerede eksisterende mellomrom i magemuskulaturen, er det eneste som gjennom forskning har vist seg å muligens ha en sammenheng med hvor liten eller stor denne delingen blir.


Terapeuter eller kvinnene selv kan derfor ikke påvirke hvor stor eller liten denne delingen blir. Hverken før, under eller etter svangerskapet.


Det er altså helt trygt å trene kjerne og mage under og etter svangerskap. Men det er ikke noe poeng i å utføre sit-ups, om du ikke klarer det. Det er også en pågående «diskusjon» om gravide bør ligge på rygg etter uke 16, da det kan øke trykket på den store venen som ligger i bukhulen. Det viktigste er å finne øvelser som er tung, men klarer å utføre, og uten at det skaper ubehag eller smerter.


Det har lenge vært tenkt at delte magemuskler er skyld i plager i korsrygg, bekken og bekkenbunn i barseltiden. Det har så langt ikke blitt funnet noen sammenheng mellom dette i forskning.

Slik utfører vår fysioterapeut diastaseundersøkelse og behandling

  • Vurdere styrke av kjerne, bekken-, og ryggmuskulatur
  • Veilede pasienten i å komme gradvis tilbake i fysisk aktivitet og tilpasse opptrening
  • Vurdere om det er snakk om delte magemuskler på sikt, for mer presise målinger behøver du vurdering med ultralyd (dette har vi dessverre ikke på klinikken)
  • Oppfølging etter keisersnitt
Bestill time

Lignende plager relatert til kvinnehelse:

Kvinnehelsefysioterapi på Atlasklinikken i Bergen
Av Aleksander Chaibi 1. juli 2024
Vi har fysioterapeut med spesialkompetanse i kvinnehelse og tilbyr vaginal undersøkelse og behandling, ved indikasjon for dette.
Endometriose av fysioterapeut
Av Aleksander Chaibi 3. august 2020
Atlasklinikken i Bergen har fysioterapeut med spesialkompetanse i kvinnehelse og tilbyr vaginal undersøkelse og behandling, ved indikasjon for dette.
Fysioterapi undersøkelse og behandling ved underlivsprolaps
Av Aleksander Chaibi 2. august 2020
Atlasklinikken i Bergen har fysioterapeut med spesialkompetanse i kvinnehelse og tilbyr vaginal undersøkelse og behandling, ved indikasjon for dette.
Spesialkompetanse i bekkenbunnsplager som urinlekkasje
Av Aleksander Chaibi 1. august 2020
Atlasklinikken i Bergen har fysioterapeut med spesialkompetanse i bekkenbunnsplager som overaktiv blære og urinlekkasje.

Andre plager våre fysioterapeuter behandler:

Plantar Fasciitt
Av Step2web As 22. juni 2021
Plantar fasciitt betegnes som en betennelse/irritasjon av senefestet og bindevevet i fotsålen og er en av de vanligste årsakene til smerte i fotsåle/hæl. Vi har 26 knokler i foten og disse holdes på plass av muskler, sener, leddbånd og fascia (som er en type bindevev som vi finner i hele kroppen). Fasciaen bærer rundt 14% av kroppens tyngde, og støtter fotbuen i samspill med leddbånd, indre og ytre muskler.
Beinhinnebetennelse - symptomer og behandling
Av Step2web As 21. juni 2021
Beinhinnebetennelse (Traksjons Periostitt) er en overbelastningsskade som oppstår ved for rask eller voldsom økning av treningsmengde. Dette fører til for stor påkjenning på senefestene, noe som fører til irritasjon på musklene som støtsabsorberer i landingen ved løp. Smertene er gjerne forbundet med aktivitet og kan oppleves som tannverk rundt nedre del av framsiden av leggbeinet.
Atlasklinikken | Hallux valgus
Av Step2web As 8. juni 2021
Hallux valgus er betegnelsen på en feilstilling av stortåen hvor gradvis blir feilstilt og dreier i retning lilletåen. Hallux valgus blir av og til også omtalt som hallux abductovalgus for å mer nøyaktig beskrive stortåens feilstilling. Denne feilstillingen skjer samtidig som stortåens grunnledd blir forskjøvet innover i retning den andre foten.
Mortons nevrom
Av Aleksander Chaibi 8. juni 2021
Mortons nevrom er en betegnelse på en tilstand der det er fortykkelse av en av de normale nervene som går ut til tærne. En slik nervefortykkelse kalles nevrom eller nerveknute. Denne fortykkelsen kan skyldes og utvikles gradvis ved stadig irritasjon og trykk mot nerven. Den fortykkede nerve/nerveknute vil da klemmes enda mer og gi opphav til smerter (ofte av brennende eller stikkende karakter) under forfot og frem i tærne.
Atlasklinikken | Metatarsalgi
Av Step2web As 8. juni 2021
Metatarsalgi betyr smerter under tåballen/e eller forfotsmerte. Ordet er sammensatt av ordet metatarse og algi. Metatarsene er navnet på fem små bein som forbinder midtfoten med tærne og algi betyr smerte. Metatarsalgi kan ofte skyldes feilbelastning i forfoten som fører til en irritasjon av leddkapsler, leddbrusk, muskler og sener under foten. Metatarsalgi er mest vanlig lokalisert til 2,3 og 4 metatarsal hodet.
Atlasklinikken | Severs sykdom
Av Aleksander Chaibi 8. juni 2021
Severs sykdom er en klinisk diagnose som brukes til å beskrive en irritasjonstilstand i festet for hælsenen i hælbenet hos aktive barn tidlig i puberteten. Det er en ufarlig tilstand som krever lite behandling. Dette går som oftest over av seg selv med tilstrekkelig hvile, avlastning og optimal belastning. Tilstanden forekommer hos barn før eller i puberteten og oppstår hyppigst i 8-12 årsalder.
Vis mer

Del denne siden