Kols og fysioterapi

Kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) er en utbredt sykdom som kan forebygges og behandles, men ikke kureres. Sykdommen er karakterisert av vedvarende luftveissymptomer og redusert luftstrøm gjennom luftveiene. Risikofaktorer er eksponering for giftige partikler eller gasser. Andre sykdommer kan påvirke sykdomsutviklingen (GOLD, 2020, s. 4). Risikofaktorer, blant annet røyking, aldring og inaktivitet påvirker helse og sykdomsutvikling i stor grad (GOLD, 2020, s. 4). I Norge anslås antallet pasienter med kols å være 200 000 (Leivseth et al., 2017, s. 9). På verdensbasis er det anslått at utbredelsen og byrden av kols vil øke de kommende tiårene (GOLD, 2020 s. 5-6).


Hovedsymptomet ved kols er tung pust. Andre symptomer er nedsatt fysisk funksjon, piping i bryst og hoste og/eller slimproblematikk (GOLD, 2020, s. 21). I tillegg er tretthet, svakhet, søvnighet og psykisk stress vanlige symptomer. Rundt 40% av personer med kols har symptomer på depresjon og angst (Spruit et al., 2013, s. e36).


Medisiner kan forebygge og kontrollere sykdommens symptomer og redusere antall forverringer, samt øke treningskapasiteten og bedre allmenntilstanden til pasientene (GOLD, 2020, s. 15). Røykeslutt er den eneste dokumenterbare intervensjonen som reduserer risikoen for å utvikle kols og som bremser fallet i lungefunksjon hos personer som allerede har fått sykdommen. Dette er også den mest kostnadseffektive behandlingen for å forebygge og behandle kols (van Eerd, van der Meer, van Schayck & Kotz, 2016, s. 9).


For pasienter med kols gjelder generelle treningsprinsipper for belastning og progresjon, og treningen bør tilpasses individuelt. Trening bedrer ikke lungefunksjon, men har vist å bedre utholdenhet, muskelstyrke og bevegelighet som igjen kan gjøre pustearbeidet lettere og trening enklere å gjennomføre (Spruit et al., 2013, s. e16-17). Utholdenhetstrening kan være intervallbasert og/eller kontinuerlig, begge tilnærmingene har vist å være effektive (Spruit et al., 2013, s. e16-19). Styrketrening kan i tillegg til å øke styrke, vedlikeholde eller bedre beinmineraltetthet og forebygge skader ved fall. Trening er hjørnesteinen i lungerehabilitering som er vist å være den mest effektive intervensjonen for å bedre dyspné, helsestatus og treningstoleranse hos pasienter med kols (GOLD, 2020, s. 56-57).

Kols og fysioterapi

Behandling

Gruppetrening og lungerehabilitering passer ikke for alle og å trene på egenhånd kan for noen virke skremmende. Hos Atlasklinikken i Bergen har vi spesialkompetanse innen hjerte – og lungesykdommer og vi vil alltid tilstrebe å finne den rette behandlingsformen for deg. Her kan vi tilby grundig treningsveiledning -og oppfølging, samt kunne svare på spørsmål du måtte ha om sykdommen og komme med gode tips for hvordan best håndtere hverdagen.

6 ukers kontroll av mor etter fødsel
Av Aleksander Chaibi 14. februar 2025
Vi har fysioterapeut med spesialkompetanse innenfor kvinnehelse som utfører vaginal undersøkelse og 6 ukers kontroll av mor etter fødsel.
Kvinnehelsefysioterapi på Atlasklinikken i Bergen
Av Aleksander Chaibi 1. juli 2024
Vi har fysioterapeut med spesialkompetanse i kvinnehelse og tilbyr vaginal undersøkelse og behandling, ved indikasjon for dette.
Supraspinatustendinitt | behandling og diagnose
Av Aleksander Chaibi 17. januar 2023
Tendinitt refererer til en senebetennelse, som i prinsippet er kroppens måte å forsvare seg mot en skade eller overbelastning. Supraspinatustendinitt er en inflammasjonstilstand i denne senen. Betennelse i denne muskelen, som ligger på oversiden av skulderbladet kan gi smerter og redusert bevegelse i arm og skulder.
Plantar Fasciitt
Av Step2web As 22. juni 2021
Plantar fasciitt betegnes som en betennelse/irritasjon av senefestet og bindevevet i fotsålen og er en av de vanligste årsakene til smerte i fotsåle/hæl. Vi har 26 knokler i foten og disse holdes på plass av muskler, sener, leddbånd og fascia (som er en type bindevev som vi finner i hele kroppen). Fasciaen bærer rundt 14% av kroppens tyngde, og støtter fotbuen i samspill med leddbånd, indre og ytre muskler.
Behandling av frossen skulder
Av Step2web As 22. juni 2021
Frossen skulder (adhesiv kapsulitt) er en langvarig og smertefull betennelsestilstand som påvirker leddkapselen i skulderleddet (glenohumeralleddet). Grunnen til at det kalles frossen skulder/adhesiv kapsulitt er fordi tilstanden karakteriseres av at leddkapsel og bindevev i og rundt skulderleddet tykner til og trekker seg sammen, derav uttrykket adhesiv.
Beinhinnebetennelse - symptomer og behandling
Av Step2web As 21. juni 2021
Beinhinnebetennelse (Traksjons Periostitt) er en overbelastningsskade som oppstår ved for rask eller voldsom økning av treningsmengde. Dette fører til for stor påkjenning på senefestene, noe som fører til irritasjon på musklene som støtsabsorberer i landingen ved løp. Smertene er gjerne forbundet med aktivitet og kan oppleves som tannverk rundt nedre del av framsiden av leggbeinet.
Vis mer

Del denne siden