Første del av behandling av en ankelskade er rettet mot å begrense mengden av hevelse og blødning. Dette er helt avgjørende for å kunne kutte ned på restitusjonstiden. I denne delen av behandlingen benyttes PRICE prinsippet. I tillegg vil våre kiropraktorer benytte enkelte manuelle behandlingsteknikker for å redusere hevelse.

  • P – Protection: Beskytte ankelen for å unngå forverring av skaden
  • R – Rest: Avlastning av ankelen
  • I – Ice: Nedkjøling av skadestedet fører til at blodårene trekker seg sammen og hevelse begrenses
  • C – Compression: Trykkbandasje som strammer rundt ankelen og reduserer hevelse.
  • E – Elevation: Plasser beinet over hjertehøyde for å redusere blodansamling i ankelen.

Les våre tips og råd for hva du kan gjøre selv ved akutte smerter her.

Vår kiropraktor forklarer om oppfølging etter ankelskader

Neste del av behandlingen av ankelskader er gjenopptrening. Dette bør starte allerede etter 2-3 dager og gjøres i samarbeid med kiropraktor eller fysioterapeut. Det er svært viktig at vevet i ankelen stimuleres med trening for å unngå nye overtråkk. Våre kiropraktorer eller fysioterapeuter vil hjelpe deg med å finne passende øvelser. Etter 12-14 dager når smertene har redusert og bevegelsen er bedret vil pasienten være klar for balansetrening for å gjenopprette leddsansen. Dette er like viktig som styrketreningen.

Leddbåndene inneholder reseptorer som gir informasjon om leddets stilling. Nedsatt leddsans fører til redusert evne til å oppfatte at ankelen er i en forkjær stilling som kan føre til ny overtråkk. Det er i denne delen av rehabiliteringen det slurves mest, noe som kan lede til nye overtråkk eller lengre skadefravær enn nødvendig.