Behandling av ankelskader

Første del av behandling av en ankelskade er rettet mot å begrense mengden av hevelse og blødning. Dette er helt avgjørende for å kunne kutte ned på restitusjonstiden. I denne delen av behandlingen benyttes POLICE-prinsippet. I tillegg vil våre terapeuter benytte enkelte manuelle behandlingsteknikker for å redusere hevelse.

  • P – Protection: Beskytte ankelen for å unngå forverring av skaden de første dagen etter skaden har oppstått
  • OL – Optimal Loading: Avlastning av ankelen og gradvis begynne med passiv bevegelse for å fremme restitusjonstiden og for å begynne med å returnere normal bevegelse i leddene etter skaden.
  • I – Ice: Nedkjøling av skadestedet fører til at blodårene trekker seg sammen og hevelse begrenses.
  • C – Compression: Trykkbandasje som strammer rundt ankelen og reduserer hevelse.
  • E – Elevation: Plasser beinet over hjertehøyde for å redusere blodansamling i ankelen.

Les våre tips og råd for hva du kan gjøre selv ved akutte smerter her.

Oppfølging etter ankelskader

Neste del av behandlingen av ankelskader er gjenopptrening. Dette bør starte allerede etter 2-3 dager og gjøres i samarbeid med kiropraktor eller fysioterapeut. Det er svært viktig at vevet i ankelen stimuleres med trening for å unngå nye overtråkk. Våre kiropraktorer eller fysioterapeuter vil hjelpe deg med å finne passende øvelser. Etter 12-14 dager når smertene har redusert og bevegelsen er bedret vil pasienten være klar for balansetrening for å gjenopprette leddsansen. Dette er like viktig som styrketreningen.

Leddbåndene inneholder reseptorer som gir informasjon om leddets stilling. Nedsatt leddsans fører til redusert evne til å oppfatte at ankelen er i en forkjær stilling som kan føre til et nytt overtråkk. Det er i denne delen av rehabiliteringen det slurves mest, noe som kan lede til nye overtråkk eller lengre skadefravær enn nødvendig. I tillegg til å rehabilitere skaden er det viktig at leddene i foten og ankelen beveger seg som normalt, dette vil igjen normalisere leddsansen og bidra til å forhindre fremtidige overtråkk. Våre terapeuter vil kunne grundig undersøke om leddene i foten og ankelen din beveger seg som normalt og bidra til normalisering av funksjon slik at du raskere blir bra av skaden din.