Behandling av ankelplage

For å gå i dybden på plager relatert til ankelen, sjekk menyen til høyre.

Akutte skader i ankelen og foten forekommer meget hyppig, og spesielt hyppig i sportssammenheng. Dette oppstår når muskler, sener eller leddbånd utsettes for en plutselig belastning som er større enn det vevet tåler. Akutte skader oppstår oftest som følge av uhell, men kan også skyldes overtrening som over tid svekker skadestedet på forhånd slik at det blir mer sårbart for en akutt skade. Foten og ankelen er spesielt viktig da det er det første punktet som treffer bakken ved de fleste typer aktivitet som for eksempel løping, hopping o.l. En smertefull ankel eller fot vil derfor ofte lettere føre til en ytterligere skade eller at man slår opp den gamle skaden før det har leget seg fullstendig. Forskning viser også til at en av de største risikofaktorene for få en ankelskade er hvis man tidligere har hatt en ankelskade.

Behandling på Atlasklinikken

Atlasklinikken tilbyr i dag kiropraktikk, fysioterapi, akupunktur, osteopati, massasje og trykkbølgebehandling. Som et tverrfaglig helsesenter tilstreber vi å finne rett behandlingsform for din plage, og våre resepsjonister er godt opplært i å oppfatte hvilken behandling som bør iverksettes. Våre terapeuter vil undersøke omfanget av skaden og behandle deg raskt og effektivt. Det er finnes ulike behandlingsteknikker for behandling av ankelskader, og en av dem er trykkbølgebehandling.

Våre terapeuter forklarer ankelleddet

Ankelleddet er et hengselledd og utgjøres av fire ben: skinnbeinet (tibia), leggbeinet (fibula), hælbeinet (calcaneus) og vristbeinet (talus). Leddet gjør det mulig å bøye, strekke, vri og rotere ankelen. Leddet har dermed større bevegelsesfrihet enn et rent hengselledd (for eksempel kneet). Normal bevegelse i ankelleddet er veldig viktig for å opprettholde et normalt gange- og løpemønster.

Ankelleddet har sterke leddbånd på begge sider og disse leddbåndene spiller en viktig rolle for selve stabiliteten i ankelen. På yttersiden av ankelen deler leddbåndet seg i tre deler. Disse binder sammen leggbeinet med vristbeinet og hælbeinet. Båndet på innsiden sørger for forbindelse mellom skinnebeinet og vristbeinet. Leddkapselen forsterker stabiliteten i leddet sideveis. Leddkapselen og leddbåndene rundt ankelen har også en annen viktig oppgave i tillegg til stabilitet. Leddbåndene og leddkapselen sender informasjon til hjernen om hvordan leddene beveger seg og hvor de befinner seg til enhver tid, dette kalles for leddsans eller propriosepsjon. Ved en eventuell skade er det derfor viktig å trene opp denne leddsansen igjen igjennom balanse og koordinasjonsøvelser. Ankelleddene er meget utsatte for skader fordi de er ganske bevegelige og belastes med hele kroppens tyngde. Ankelen og foten er også designet for å være en dynamisk struktur, både bevegelig/dempende og stiv (fraspark, generere kraft etc), det er derfor viktig at foten og ankelen fungerer godt som en enhet.

Våre terapeuter forteller om hvem som ofte skader ankelen

Det er estimert at nærmere 200 000 nordmenn skader ankelen hvert år. Overtråkk og skade på de ytre leddbåndene i ankelen er den vanligste skade blant idrettsutøvere og utgjør ca 40% av alle skader i fotball, håndball og basketball. Den vanligste skademekanismen er gjennom hva som kalles inversjon, det vil si at man tråkker forkjært slik at foten vris innover og nedover, noe som strekker leddbåndene på yttersiden av ankelen med en betydelig kraft og forårsaker skade. Dette oppstår oftest ved landing etter hopp, vending og løping. Leddbåndene på utsiden av ankelen er svakere enn leddbåndene på innsiden av ankelen og ankelen har større bevegelsesutslag i inversjon enn i eversjon (vri foten utover). Skadeomfanget avhenger av hvor stor del av leddbåndet som blir skadet. Det er sjelden at båndene ryker helt av, vanligvis er det deler av leddbåndet som ryker.

Relaterte pasienthistorier

Osteopati mot stiv nakke og vond fot

6. november 2019

Massasjebehandling for muskelsmerter i leggen

10. februar 2016