Burotallergi (august)

Burot (Artemisia vulgaris) er en plante i malurtslekten. Den kan bli mellom 1 og 2 meter høy, og har fjærliknende blader som er mellom 5 og 20 cm lange og sølvaktige på undersiden. Den oppreiste stengelen er ofte rødaktig. Burot er en av de plantene som har størst pollenproduksjon sammen med blant annet bjørk og gress. Spredningen er begrenset lokalt på grunn av at buroten vokser nærme bakken, og man regner med at spredningen er begrenset til en rekkevidde på rundt 100-200 meter. Allergi mot burotpollen er økende, blant annet fordi veksten blir vanligere i Nord-Norge. Veksten er vanlig i hele Sør-Norge, helt opp til Nord-Trøndelag, men den har størst utbredelse på Østlandet.

Buroten har siden oldtiden blitt brukt som en medisinplante. I tradisjonell kinesisk medisin brukes en kinesisk art (Artemisia argyi) både tørket, alene eller i urteblandinger, eller som eterisk olje. Den mest utbredte bruken er i form av moxa, en varmebehandling der man bruker urten som røkelse. På grunn av den store røykproduksjonen er denne behandlingsformen i liten bruk i Norge.

Kryssallergi

Kryssallergi kan forekomme når en substans likner det som kroppen allerede reagerer allergisk på. Proteinene fra stoffet man kryssreagerer med er like nok det allergifremkallende stoffet til at kroppen ikke tar sjansen på at det ikke er farlig, og setter derfor i gang en immunreaksjon. Kryssallergi viser seg ofte i allergiske reaksjoner mot enkelte matvarer. For burotpollenallergikere gjelder dette selleri, forskjellige løktyper inkludert purreløk og hvitløk, samt urter. Dette gjelder også urtekrydder og urtemedisin. I tillegg kan burotpollenallergikere kryssreagere på paprika, solsikkefrø og honning. Kryssreaksjoner kan være sterkere i pollensesongen enn ellers i året, og det er individuelle forskjeller i hvilke matvarer man kryssreagerer på.

Symptomer

Symptomene ved burotallergi er de samme symptomene som ved allergi mot andre pollentyper. Plagene kan ligne en lett forkjølelse, med tett eller rennende nese og nysing, og man kan i tillegg oppleve rennende, kløende, hovne eller røde øyne samt kløe i hals, nese og munn. Noen opplever å bli irritable og kan få hodepine. Symptomer på kryssallergi kan være hovne lepper som kan klø eller stikke og kløe i hals i forbindelse med at man har spist den maten som kryssreagerer med pollenallergien. Det kan også forekomme kvalme og problemer med magen eller tarmsystemet.

Akupunktur for burotallergi

Akupunktur kan gi god lindring av symptomer ved burotallergi. Klinisk erfaring viser at noen blir kvitt symptomene for en sesong eller flere år. Andre kan får en bedring av symptomene og etter hvert bli symptomfrie. Mange som oppsøker hjelp hos oss rapporterer om lindring av tett eller rennende nese samt røde og kløende øyne.

Vår erfaring viser at det er en fordel å begynne akupunkturbehandlingen før pollenspredningen er i gang for å styrke kroppen og dermed redusere og kanskje forhindre symptomene. For å forebygge symptomer og få best resultat, anbefales det å begynne behandling to til tre måneder før forventet start av pollenspredning. Dersom du kommer i akuttfase så kan akupunkturbehandling ha god effekt på å lindre symptomer som tett nese og kløende øyne.

Akupunkturbehandlingene hos oss ved Atlasklinikken utføres av kvalifiserte akupunktører som har god erfaring med behandling av pollenallergi. Bihulebetennelser kan noen ganger oppstå ved pollenallergi fordi slimhinnene i bihulene kan bli tette og irriterte. Det samme gjelder astma som sees hos om lag 20% av luftveisallergikere. Dette er tilstander som kan behandles med akupunktur.

Råd og veiledning

Det første og viktigste rådet til alle pollenallergikere er å holde seg unna pollen. Da gjelder en del generelle råd som å bytte putevar ofte, bruke solbriller utendørs og å skylle håret før man legger seg. Ved burotpollenallergi kan man gjøre mye for å holde seg unna pollenet, blant annet er det lurt å luke burot fra hagen og der man har mulighet i nærområdet. Juni kan være en god periode for luking av burot, siden dette er lenge før blomstene har hatt tid til å utvikle seg. Pollenspredningen er størst på dager med tørt vær og vind. For å minske sine egne plager kan det være lurt å holde seg innendørs på disse dagene, eller i et område uten det pollenet man reagerer på.