Midd- og støvallergi
Allergi mot midd og husstøv er en form for helårsallergi. I motsetning til pollenallergiene, hvor allergenene er til stede i luften i en begrenset periode av året, er midd og hus støv i hjemmene våre til enhver tid. Derfor grupperes allergi mot midd og hus støv som en del av helårsallergiene. Denne gruppen omfatter også allergi mot dyr som hund, hest og katt. Ved dyreallergiene kan man reagere på døde hudceller, også kjent som flass, eller partikler fra dyrets spytt eller urin. Store dyr som hund og katt er det som regel lett å unngå, og derfor er det lettere å unngå plager ved at man unngår årsaken. Hest er som regel den minste plagen, siden det moderne livet gjør oss mye mindre avhengig av dette dyret enn mennesker har vært i tidligere tider.
Midd er så små og finnes overalt, og det blir vanskeligere å unngå dem. De finnes i hus støvet, og derfor brukes disse to betegnelsene om hverandre. Midden lever i husene våre, i tepper, teppegulv, madrasser, sengebunn og sengetøy. Det er proteiner fra middens avføring som kan gi allergiske reaksjoner hos noen mennesker. Det er særlig i sengen man kommer i kontakt med midd, siden det er her det som oftest er best forutsetninger for midden. Den liker høy luftfuktighet og siden den spiser døde hudceller, er sengen ofte middens domene. Det er viktig å merke seg at midd i sengen ikke er et tegn på dårlig hygiene eller manglende renhold, men heller et tegn på dårlig ventilasjon og eventuelt høy luftfuktighet.
Kyssreaksjoner
Kryssallergi kan forekomme når en substans likner det som kroppen allerede reagerer allergisk på. Proteinene fra stoffet man kryssreagerer med er like nok det allergifremkallende stoffet til at kroppen oppfatter det som farlig, og setter derfor i gang en immunreaksjon. Kryssallergi kan vise seg i allergiske reaksjoner mot enkelte matvarer. Det er individuelle forskjeller i hvordan man kryssreagerer, om man gjør det i det hele tatt. De som reagerer på midd og hus støv har oftere enn andre også reaksjoner på skalldyr og bløtdyr.
Symptomer
Symptomene ved midd- og hus støvallergi er hovedsakelig de samme symptomene som ved allergi mot andre luftbårne allergener, for eksempel pollen. Mange opplever at symptomene er sterkest om natten og morgenen, siden man kommer i kontakt med midden i sengen. Andre kan oppleve at plagene er verre på sensommeren og høsten, fordi midden øker noe i mengde da. Derfor kan middallergien skjules av andre allergier. Plagene består for det meste av tett nese eller rennende nese med klart slim og nysing. Man kan også få kløe i øynene eller eksem. En mer alvorlig reaksjon, men også sjeldnere, er astmasymptomer med piping i brystet, pusteproblemer og det kan også forekomme unormal tretthet. Siden plagene
Symptomer på kryssallergi kan være hovne lepper som kan klø eller stikke, eller kløe i hals når man spiser en matvare som man kryssreagerer på. Det kan også forekomme kvalme og problemer med magen eller tarmsystemet.
Akupunktur og allergi mot midd og husstøv
Akupunktur kan gi god lindring av symptomer på allergi mot midd og hus støv. Klinisk erfaring viser at noen kan bli symptomfrie for en periode mens andre får en betydelig reduksjon av sine plager. Mange som oppsøker hjelp hos oss rapporterer at de får lindring av tett eller rennende nese, samt nysing og kløende øyne.
Siden allergi mot midd og hus støv er en helårsallergi, er akupunkturbehandlingen noe annerledes enn ved pollenallergier. Ved pollenallergi behandles plagene i sesong, og den underliggende ubalansen utenfor sesong, mens ved helårsallergi behandles både symptomer og årsaken samtidig.
Akupunkturbehandlingene hos oss utføres av kvalifiserte akupunktører som har god erfaring med behandling av allergi. Bihulebetennelser kan noen ganger oppstå ved allergi mot midd og hus støv fordi slimhinnene i bihulene kan bli tette og irriterte. Det samme gjelder astma som sees hos om lag 20% av luftveisallergikere. Dette er tilstander som kan behandles med akupunktur.
Råd og veiledning
Det første og viktigste rådet til alle allergikere, i den grad det er mulig, er å holde seg unna det man reagerer på. Det er viktig å bytte sengetøy ofte nok (en gang per uke) og at sengetøyet vaskes på varm nok temperatur (minst 60 grader) for å redusere forekomsten av midd. Det burde vurderes å redusere mengden tekstiler i hjemmet og andre rom hvor man oppholder seg. Dette betyr å holde puter, tepper, gardiner og pledd til et minimum. Gode renholdsrutiner er kan også bidra til å redusere plager.


