Bjørk (april til juni)
Bjørk er en av de vanligste tresortene i Norge. Den deles inn i tre arter: hengebjørk, vanlig bjørk og dvergbjørk, i tillegg til fjellbjørk som er en underart av vanlig bjørk. De forskjellige artene trives i forskjellig miljø, og derfor finnes bjørk over hele landet, og helt opp til tregrensen i fjellet. Pollenspredningen starter sammen med løvsprettet, vanligvis i overgangen mellom april og mai og varer ut mai måned i Sør-Norge. Lenger nord vil pollensesongen også komme, men opp til 4-5 uker senere. Bjørkepollen spres svært langt, det er til og med registrert bjørkepollenspredning fra Russland. Bjørken avgir svært store mengder pollen, og det er derfor ofte den pollenallergien som er mest plagsom for allergikerne. Blomstringen har vanligvis en 2-årssyklus, med et hvileår i mellom sterkere blomstringer. De siste 5 årene har dette ikke vært tilfelle, og det er i stedet registrert en kraftig økning av mengden pollen fra bjørk, og spesielt på Østlandet.
Bjørk er et av de treslagene som har vært mest brukt innen folkemedisinen i tidligere tider. Man benyttet alle delene av treet; ved, never, greiner, blader og sevje. Te av bladene ble brukt blant annet mot gikt og som et vanndrivende middel, og det tynne laget av neveren kunne bli brukt for å få sår til å stoppe å blø. Såkalte heksekoster eller marekvister ble hengt opp innendørs for å motvirke mareritt.
Kryssreaksjoner
Kryssallergi kan forekomme når en substans likner det som kroppen allerede reagerer allergisk på. Proteinene fra stoffet man kryssreagerer med er like nok det allergifremkallende stoffet til at kroppen ikke tar sjansen på at det ikke er farlig, og setter derfor i gang en immunreaksjon. Kryssallergi viser seg ofte i allergiske reaksjoner mot enkelte matvarer. Det er individuelle forskjeller i hvordan man kryssreagerer, om man gjør det i det hele tatt. De som reagerer på bjørkepollen, kan oppleve å kryssreagere med matvarer som hasselnøtt, paranøtt, peanøtt, valnøtt, kiwi og selleri. I tillegg kan man reagere på steinfrukter, som inkluderer blant annet kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel og mango. Man kan også reagere på eple, pære, gulrot og potet, men bare hvis man spiser det rått.
Symptomer
Symptomene ved bjørkepollenallergi er de samme symptomene som ved allergi mot andre pollentyper. Plagene kan ligne en lett forkjølelse, med tett eller rennende nese og nysing. I tillegg opplever noen rennende, kløende, hovne eller røde øyne samt kløe i hals, nese og munn. Noen kan bli irritable eller få hodepine. Symptomer på kryssallergi kan være hovne lepper som kan klø eller stikke, eller kløe i hals når man spiser en matvare som man kryssreagerer på. Det kan også forekomme kvalme og problemer med magen eller tarmsystemet.
Akupunktur mot bjørkepollenallergi
Akupunktur kan gi god lindring av symptomer på bjørkepollenallergi. Klinisk erfaring viser at noen kan bli symptomfrie for en sesong eller flere år. Andre kan få en bedring av symptomene og etter hvert bli symptomfrie. Mange som oppsøker hjelp hos oss på Atlasklinikken rapporterer at de får lindring av tett eller rennende nese, samt røde eller kløende øyne.
Vår erfaring viser at det er en fordel å begynne akupunkturbehandlingen før pollenspredningen er i gang for å styrke kroppen og dermed redusere og muligens forhindre symptomer. For å forebygge symptomer og få best resultat, anbefales det å begynne behandling to til tre måneder før forventet start av pollenspredningen. For Bjørk har pollensesong hovedsakelig i mai, og det kan derfor være lurt å begynne forebyggende behandling i begynnelsen av mars. Dersom du kommer i akuttfase så kan akupunkturbehandling ha god effekt på å lindre symptomer som tett nese og kløende øyne.
Akupunkturbehandlingene hos oss utføres av kvalifiserte akupunktører som har god erfaring med behandling av pollenallergi. Bihulebetennelser kan noen ganger oppstå ved pollenallergi fordi slimhinnene i bihulene kan bli tette og irriterte. Det samme gjelder astma som sees hos om lag 20% av luftveisallergikere. Dette er tilstander som kan behandles med akupunktur.
Råd og veiledning
Det første og viktigste rådet til alle pollenallergikere er å holde seg unna det pollenet man er allergisk mot. Da gjelder en del generelle råd som å bytte sengetøy ofte, og særlig putevar; bruke solbriller utendørs og å skylle gjennom håret før man legger seg. Ved bjørkepollenallergi er det dessverre vanskeligere å holde seg unna pollenet enn ved andre pollenallergier. Bjørk er en vanlig tresort, med stor utbredelse. Trærne kan også bli ganske høye, som gjør det lettere for vinden å spre pollenet langt. Pollenspredningen er størst på dager med tørt vær og vind. For å minske sine egne plager kan det være lurt å holde seg innendørs på disse dagene, eller i et område uten det pollenet man reagerer på.


