impingement syndrom

Impingement syndrom, også kalt smertefull buesyndrom, supraspinatus syndrom, svømme-skulder eller kaste-skulder. Det er et klinisk syndrom som oppstår når sener av rotatorcuff (skulder) musklene blir irritert og betent i det de passerer gjennom mellomrompassasjen under acromion (skulderbeinet). Dette kan resultere i smerter, nedsatt styrke og bevegelse i skulderen. Det kan også føre til betennelse av slimposene i skulderen som er der for å begrense friksjonen og belastningen i senene til skuldermuskulaturen. Mange pasienter med impingement syndrom vil ha det vi kaller for «smertefull bue». Det vil si at pasienten ofte får økt smerte i skulderen ved visse bevegelser som for eksempel å løfte armen rett frem og til siden over 60 grader. Rotatorcuff muskelsenene passerer gjennom et smalt mellomrom under «coracoacromial ligamentet» som vist på bildet. Alt som reduserer dette mellomrommet og resulterer i press på rotatorcuff muskulaturen kan føre til impingement syndrom. Det kan være alt fra betente sener til kalsifiserte beinstrukturer, fortykket sener, ligamenter eller slimposer.

De vanligste symptomene på impingement syndrom

De vanligste symptomene på impingement syndrom er smerter ved bevegelse, spesielt mellom 60° og 120° («smertefull bue»), og svakhet og tap av bevegelse i skulderen. Bevegelsene som ofte tapes først er fleksjon (løfte armen rett frem), abduksjon (løfte armen opp langs siden) og utoverrotasjon. Smerten blir ofte forverret ved bevegelse av armen over skulder- og hodehøyde, og smerten kan komme om natten, spesielt hvis man ligger på den aktuelle skulderen. Noen ganger kan skulderen kjennes hoven, varm og betent ut, da har man ofte en irritasjon av slimposen i skulderen. Andre symptomer kan være “knirkelyder” fra skulderen ved bevegelse. Noen kan også føle at skulderen kan være noe «ustabil» grunnet at samspillet mellom leddet, musklene og leddbåndene ikke fungerer optimalt. Smertene kan komme akutt etter et traume eller gradvis på grunn av slitasje eller overbelastning.

Undersøkelse av impingement syndrom

Impingement syndrom diagnosen blir vanligvis satt etter en anamnese (samtale) og den fysiske undersøkelsen. Ved behov kan kiropraktor henvise til røntgenbilde, ultralyd, CT eller MR bilde, som videre vil assistere i den endelige diagnosen. Billeddiagnostikk vil ofte gi oss mer informasjon om hvilke strukturer som er betente og/eller skadet.

Behandling på Atlasklinikken

Impingement syndrom behandles vanligvis effektivt med konservativ manuell behandling samt øvelser. Ved tilfeller hvor konservativ manuell behandling ikke fungerer vil vi henvise deg til spesialist (ortoped, idrettsmedisiner) om nødvendig. Behandlingen fokuserer på å opprettholde omfanget av bevegelse og å unngå stivhet i skulder og rygg. Samt at pasienten bør opphøre smertefulle aktiviteter. Atlasklinikken er et tverrfaglig helsesenter, bestående av kiropraktorer, fysioteraputer, osteopater, akupunktører og massører. Ved mistanke om impingement syndrom anbefaler vi en førstegangskonsultasjon hos en av våre kiropraktorer, slik at det blir satt riktig diagnose. Kiropraktor vil eventuelt kunne henvise deg til fysioterapi, osteopati, akupunktur eller massasje skulle disse behandlingsalternativene vise seg å passe bedre. Smertelindrende medikamenter som NSAID’s og isbehandling kan brukes til smertelindring. Kiropraktorbehandlingen består vanligvis av:

• Spesifikke leddkorreksjoner av skuldre og nakke
• Mobiliserende leddbehandling
• Tøyninger
• Muskulære teknikker
• Nevrologiske teknikker
• Stabiliserende trening
• Øvelser, råd og veiledning

Terapeutiske injeksjoner av kortison og lokalbedøvelse kan brukes ved vedvarende impingement syndrom. Det totale antallet injeksjoner er vanligvis begrenset til 3 ganger per år på grunn av mulige bivirkninger fra kortison. Forskning har vist at over 90% av tendinopatier (sene betennelser) ikke er betennelse. Dette kan være en mulig årsak til de svake resultatene kortisonbehandling har vist på muskel-skjelett plager, ettersom kortison som regel skal angripe betennelser.