Metatarsalgi betyr smerter under tåballen/e eller forfotsmerte. Ordet er sammensatt av ordet metatarse og algi. Metatarsene er navnet på fem små bein som forbinder midtfoten med tærne og algi betyr smerte. Metatarsalgi kan ofte skyldes feilbelastning i forfoten som fører til en irritasjon av leddkapsler, leddbrusk, muskler og sener under foten. Metatarsalgi er mest vanlig lokalisert til 2,3 og 4 metatarsalhodet.

Årsaken til Metatarsalgi

I en normal fot bærer forfoten omtrent 1/3 av kroppsvekten til enhver tid. Når for mye vekt eller belastning faller på forfoten flater den fremre fotbuen/tverrbuen seg ut som igjen fører til et stort press på undersiden av de midterste tåleddene. Dette skjer på grunn av lav fremre bue/tverrplattfot. Hvis tverrbuen har falt sammen så vil belastningen på leddkapselen til tåleddene får øke og/eller overstige hva de tåler, og en irritasjon av vevet i området oppstår. På grunn av overbelastningen av området over lengre tid utvikler man en smertetilstand under tåballene som kalles for metatarsalgi. Dårlig skotøy er også utpekt som en mulig årsak til utviklingen av metatarsalgi. Høye hæler for eksempel kan øke trykket på forfoten med ca 50% ved kun at hælen blir 5 cm høyere! Høyhælte sko som er kombinert med en smal tupp som klemmer forfoten sammen som vil hindre den fremre fotbuen i å opprettholdes som igjen vil føre til økt belastning på vevet i området. En høy fotbue (hulfot) blir ofte satt sammenheng med hyperekstensjon av tærne som er forårsaket av ubalanse i muskulaturen i foten som igjen fører til at tærne ikke er vektbærende. Vekten kommer på leddene mellom midtfoten og tærne som også kan føre til metatarsalgi. Både aktivitet og alder påvirker fettputene (støtdemperne) i foten vår, det gjør fettvevet tynnere og fettvevet kan forskyves som igjen gjør at smertene lettere oppstår.

Klinisk presentasjon og symptomer

Smerter eller verking på over- eller undersiden av forfoten/tåballen når man står og ved gange, smertelette ved avlastning, vanligst under 2,3 og 4 tåball.

Undersøkelse og behandling av metatarsalgi

På Atlasklinikken vil våre kiropraktorer og fysioterapeuter kunne diagnostisere metatarsalgi igjennom en grundig undersøkelse av foten og ankelens ledd, muskler og sener. Det er også viktig å se på problemet helhetlig, og undersøkelse av funksjon og stabilitet i korsrygg, hofte og kne er veldig viktig for å få enda bedre forståelse av hva som kan være årsaken til pasientens plager. Undersøkelsen vil bidra til å identifisere hvilke strukturer som er påvirket av skaden, og hvilke muskler som er stramme eller svake. Det er viktig å begynne behandlingen tidlig for å unngå at tilstanden blir kronisk/langvarig. Det er svært viktig å få korrigert biomekanikken i foten, det er viktig å få normalisert de vektbærende buene i foten slik at belastningen blir normalisert. Målet er å fordele belastningen ut over et større område, slik at den affekterte knokkelen får avlastning. Det kan være en fordel å bruke ulike bløtvevsteknikker for å få løsnet på arrvev og stram muskulatur.

Foten består mange bein og ledd som må fungere som en enhet – nedsatt funksjon i en av disse leddene kan forårsake stivhet eller låsninger i andre ledd.