Betennelse i akilles (akilles tendinopati) er en tilstand som kan føre til smerte, hevelse og stivhet i akillessenen i foten. Akillessenen er den store senen på baksiden av leggen, og er den største og sterkeste senen i kroppen. Det er antatt at tilstanden skyldes små mikrotraumer på (i) akillessenen. Hvis senen ikke er fullstendig helet opp før det oppstår flere mikrotraumer, kan det over tid oppstå skade på akillessenen, dette er kjent som akilles tendinopati. Tendinopati er en betegnelse på degenerative forandringer i senevevet.

Tidligere ble akilles tendinopati betegnet som «tendinitits» (betennelse), dette refererer til at man trodde tilstanden skyldes en inflammasjon i senevevet. Det viser seg derimot at akilles tendinopati er en mer nøyaktig betegnelse, da det viser seg å være liten eller ingen inflammasjon som forårsaker tilstanden. Omkring 6 av 100 inaktive mennesker utvikler tilstanden i løpet av livet. Tilstanden er enda hyppigere hos atleter og mosjonister som trener mye, spesielt de som driver mye med løp.

Hva er årsaken og hvilke symptomer får man?

Akillesbetennelse skyldes overbelastning av akillessenen. Overbelastning av akillessenen kan forekomme ved repeterende monoton belastning eller eventuelt med forandring i treningsintensitet, f.eks. begynne å trene hardt etter en lang pause fra trening. Dårlig fottøy og feilstillinger/nedsatt funksjon i ankel og fot kan også føre til feilbelastninger. Videre kan dårlig teknikk ved løpe- og styrketrening, samt trening på hardt eller bratt underlag føre til overbelastning. Hvile og restitusjon er også essensielt for at senen skal heles opp før den belastes igjen. Det er også viktig med optimal belastning i opptrenings- og behandlingsperioden, dette vil terapeutene på Atlasklinikken kan hjelpe med.

Symptomene inkluderer smerte og stivhet rundt den affiserte delen av akillessenen. Smerten og stivheten utvikler seg gradvis og er ofte verst om morgenen. Noen har smerte under trening, men de fleste får smerte etter trening. Typisk for løpere vil det være smerte ved begynnelsen av løpet, deretter avtar smerten, og kommer tilbake igjen etter treningsøkten er ferdig. Noen merker at akillessenen kan «knirke» ved bevegelse av anklene og foten, og beskriver det noen ganger som om at de har noe inne i senen.

Hvilken behandling finnes for akillesbetennelse?

På Atlasklinikken vil våre kiropraktorer og fysioterapeuter kunne diagnostisere akillesbetennelse igjennom en grundig undersøkelse av foten og ankelens ledd, muskler og sener. Det er også viktig å se på problemet helhetlig, og undersøkelse av funksjon og stabilitet i korsrygg, hofte og kne er veldig viktig for å få enda bedre forståelse av hva som kan være årsaken til pasientens plager. Undersøkelsen vil bidra til å identifisere hvilke strukturer som er påvirket av skaden, og hvilke muskler som er stramme eller svake. Det er viktig å begynne behandlingen tidlig for å unngå at tilstanden blir kronisk/langvarig.

Behandlingen er ofte en kombinasjon av trening, manuell behandling og veiledning. Både eksentrisk og tung langsom styrketrening har vist god effekt hos pasienter med akilles tendinopati. Optimalt bør treningen foregå i 12 uker for å hindre et eventuelt tilbakefall. For å sikre et effektivt behandlingsforløp er treningen ofte kombinert med manuell behandling for å forbedre funksjon og bevegelighet i fot- og ankelledd. Manuell behandling på Atlasklinikken kan bestå av idrettsmassasje, mobilisering- og tøyningsteknikker, traksjon og korreksjon. Det er også viktig at behandlingen blir individuelt tilpasset hver enkelt pasient for å sikre et best mulig resultat. Atlasklinikken er et tverrfaglig helsesenter, og tilbyr kiropraktikk, fysioterapi, osteopati, akupunktur, massasje og trykkbølgebehandling. Ved plager i akilles vil en førstegangskonsultasjon hos kiropraktor eller fysioterapeut i mange tilfeller anbefales. Dette for at riktig diagnose skal bli satt. Hvis terapeuten ser at det er et behov for andre behandlingsformer vil du kunne bli henvist videre til osteopat, akupunktør, massør eller trykkbølgebehandling.