Betennelse i akilles

Betennelse i akilles (akilles tendinopati) er en tilstand som kan føre til smerte, hevelse og stivhet i akillessenen i foten. Akillessenen er den store senen på baksiden av leggen, og er den største og sterkeste senen i kroppen. Det er antatt at tilstanden skyldes små mikrotraumer på (i) akillessenen. Hvis senen ikke er fullstendig helet opp før det oppstår flere mikrotraumer, kan det over tid oppstå skade på akillessenen, dette er kjent som akilles tendinopati. Tendinopati er en betegnelse på degenerative forandringer i senevevet.


Tidligere ble akilles tendinopati betegnet som «tendinitits» (betennelse), dette refererer til at man trodde tilstanden skyldes en inflammasjon i senevevet. Det viser seg derimot at akilles tendinopati er en mer nøyaktig betegnelse, da det viser seg å være liten eller ingen inflammasjon som forårsaker tilstanden. Omkring 6 av 100 inaktive mennesker utvikler tilstanden i løpet av livet. Tilstanden er enda hyppigere hos atleter og mosjonister som trener mye, spesielt de som driver mye med løp.

Hva er årsaken og hvilke symptomer får man?

Akillesbetennelse skyldes overbelastning av akillessenen. Overbelastning av akillessenen kan forekomme ved repeterende monoton belastning eller eventuelt med forandring i treningsintensitet, f.eks. begynne å trene hardt etter en lang pause fra trening. Dårlig fottøy og feilstillinger/nedsatt funksjon i ankel og fot kan også føre til feilbelastninger. Videre kan dårlig teknikk ved løpe- og styrketrening, samt trening på hardt eller bratt underlag føre til overbelastning. Hvile og restitusjon er også essensielt for at senen skal heles opp før den belastes igjen. Det er også viktig med optimal belastning i opptrenings- og behandlingsperioden, dette vil terapeutene på Atlasklinikken kan hjelpe med.


Symptomene inkluderer smerte og stivhet rundt den affiserte delen av akillessenen. Smerten og stivheten utvikler seg gradvis og er ofte verst om morgenen. Noen har smerte under trening, men de fleste får smerte etter trening. Typisk for løpere vil det være smerte ved begynnelsen av løpet, deretter avtar smerten, og kommer tilbake igjen etter treningsøkten er ferdig. Noen merker at akillessenen kan «knirke» ved bevegelse av anklene og foten, og beskriver det noen ganger som om at de har noe inne i senen.

Hvilken behandling finnes for akillesbetennelse?

På Atlasklinikken vil våre kiropraktorer og fysioterapeuter kunne diagnostisere akillesbetennelse igjennom en grundig undersøkelse av foten og ankelens ledd, muskler og sener. Det er også viktig å se på problemet helhetlig, og undersøkelse av funksjon og stabilitet i korsrygg, hofte og kne er veldig viktig for å få enda bedre forståelse av hva som kan være årsaken til pasientens plager. Undersøkelsen vil bidra til å identifisere hvilke strukturer som er påvirket av skaden, og hvilke muskler som er stramme eller svake. Det er viktig å begynne behandlingen tidlig for å unngå at tilstanden blir kronisk/langvarig.


Behandlingen er ofte en kombinasjon av trening, manuell behandling og veiledning. Både eksentrisk og tung langsom styrketrening har vist god effekt hos pasienter med akilles tendinopati. Optimalt bør treningen foregå i 12 uker for å hindre et eventuelt tilbakefall. For å sikre et effektivt behandlingsforløp er treningen ofte kombinert med manuell behandling for å forbedre funksjon og bevegelighet i fot- og ankelledd. Manuell behandling på Atlasklinikken kan bestå av idrettsmassasje, mobilisering- og tøyningsteknikker, traksjon og korreksjon. Det er også viktig at behandlingen blir individuelt tilpasset hver enkelt pasient for å sikre et best mulig resultat. Atlasklinikken er et tverrfaglig helsesenter, og tilbyr kiropraktikk, fysioterapi, osteopati, akupunktur og terapeutisk massasje. Ved plager i akilles vil en førstegangskonsultasjon hos kiropraktor eller fysioterapeut i mange tilfeller anbefales. Dette for at riktig diagnose skal bli satt.

Plantar Fasciitt
Av Step2web As 22 Jun, 2021
Plantar fasciitt betegnes som en betennelse/irritasjon av senefestet og bindevevet i fotsålen og er en av de vanligste årsakene til smerte i fotsåle/hæl. Vi har 26 knokler i foten og disse holdes på plass av muskler, sener, leddbånd og fascia (som er en type bindevev som vi finner i hele kroppen). Fasciaen bærer rundt 14% av kroppens tyngde, og støtter fotbuen i samspill med leddbånd, indre og ytre muskler.
Beinhinnebetennelse - symptomer og behandling
Av Step2web As 21 Jun, 2021
Beinhinnebetennelse (Traksjons Periostitt) er en overbelastningsskade som oppstår ved for rask eller voldsom økning av treningsmengde. Dette fører til for stor påkjenning på senefestene, noe som fører til irritasjon på musklene som støtsabsorberer i landingen ved løp. Smertene er gjerne forbundet med aktivitet og kan oppleves som tannverk rundt nedre del av framsiden av leggbeinet.
Atlasklinikken | Hallux valgus
Av Step2web As 08 Jun, 2021
Hallux valgus er betegnelsen på en feilstilling av stortåen hvor gradvis blir feilstilt og dreier i retning lilletåen. Hallux valgus blir av og til også omtalt som hallux abductovalgus for å mer nøyaktig beskrive stortåens feilstilling. Denne feilstillingen skjer samtidig som stortåens grunnledd blir forskjøvet innover i retning den andre foten.
Mortons nevrom
Av Aleksander Chaibi 08 Jun, 2021
Mortons nevrom er en betegnelse på en tilstand der det er fortykkelse av en av de normale nervene som går ut til tærne. En slik nervefortykkelse kalles nevrom eller nerveknute. Denne fortykkelsen kan skyldes og utvikles gradvis ved stadig irritasjon og trykk mot nerven. Den fortykkede nerve/nerveknute vil da klemmes enda mer og gi opphav til smerter (ofte av brennende eller stikkende karakter) under forfot og frem i tærne.
Atlasklinikken | Metatarsalgi
Av Step2web As 08 Jun, 2021
Metatarsalgi betyr smerter under tåballen/e eller forfotsmerte. Ordet er sammensatt av ordet metatarse og algi. Metatarsene er navnet på fem små bein som forbinder midtfoten med tærne og algi betyr smerte. Metatarsalgi kan ofte skyldes feilbelastning i forfoten som fører til en irritasjon av leddkapsler, leddbrusk, muskler og sener under foten. Metatarsalgi er mest vanlig lokalisert til 2,3 og 4 metatarsal hodet.
Atlasklinikken | Severs sykdom
Av Aleksander Chaibi 08 Jun, 2021
Severs sykdom er en klinisk diagnose som brukes til å beskrive en irritasjonstilstand i festet for hælsenen i hælbenet hos aktive barn tidlig i puberteten. Det er en ufarlig tilstand som krever lite behandling. Dette går som oftest over av seg selv med tilstrekkelig hvile, avlastning og optimal belastning. Tilstanden forekommer hos barn før eller i puberteten og oppstår hyppigst i 8-12 årsalder.
Vis mer

Del denne siden

Share by: