Hva er triggerpunktakupunktur?

Triggerpunktakupunktur er en metode som benyttes for å behandle triggerpunkter, også kjent som muskelknuter. Dry needling er et annet navn på denne metoden, som skiller seg fra den tradisjonelle kinesiske medisinen hvor man tar utgangspunkt i meridianene. Ved triggerpunktakaupunktur vil man identifisere muskelknuter og behandle disse. Akupunktørene ved Atlasklinikken er godt utdannet i denne metoden og har grundig kunnskap om de områdene som er trygge å behandle, og de områdene som man skal holde seg unna for å unngå bivirkninger.

Triggerpunktakupunktur er et stort felt innenfor akupunkturbehandling av muskel- og skjelettplager. Mange ser på skader i muskulaturen som mindre alvorlige enn skader i andre strukturer, og man forventer at det skal gå over av seg selv, uten at man gjør noe med det, som ikke alltid er tilfelle. Skader og/eller overbelastninger i muskulaturen fra for eksempel tunge løft, dårlig sittestilling eller overtrening, kan forårsake knuter i muskulaturen som er stramme og ømme, også i hvile. Dette er myofascielle triggerpunkt. De kan enten gi smerte og ømhet lokalt, eller smerte som stråler til andre områder. Dette kalles referert smerte, og er grunnen til at behandleren din også vil undersøke og behandle skulderen eller albuen selv om du kommer inn med smerte i håndleddet. Såkalte latente triggerpunkter er muskelknuter som ikke gir smerter med mindre man trykker på det. Det kan likevel gi ubehag hvis det blir irritert av overtrening og/eller feilbelastning.

Kinesisk medisin forklarer den smertelindrende effekten av akupunktur ved at sirkulasjonen av Blod og Qi (vital energi) forbedres. Det heter seg i akupunkturen at det ikke kan være smerter uten en stagnasjon, med andre ord en blokkering. Akupunkturens mål er å løse opp i denne blokkeringen. En type akupunkturpunkt fra den klassiske akupunkturen ligner på triggerpunkter. Dette er Ah Shi-punkter, eller ”Au, der!” oversatt til norsk.

Instramuskulær stimulering (IMS)

Intramuskulær stimulering (IMS) er en videreutvikling av triggerpunktakupunkturen som egner seg særlig godt til å behandle såkalte myofascielle smertesyndromer. Dette er smertetilstander som karakteriseres av at de er kroniske og at vi ser forandringer langs hele den delen av kroppen som forsynes av samme nerve som forsyner muskelen. Mange kjenner ofte ikke at muskelen er spent og forkortet, men merker først plager når de forkortede musklene trekker i senefester og beinstrukturer. For eksempel er det mange kneproblemer som kan starte med endringer eller ubalanse mellom musklene på forsiden av låret. Når en muskel blir spent over tid, ser vi andre forandringer i dette området som tyder på for dårlig sirkulasjon. Dette kan være en reduksjon i kroppsbehåring, nedsatt følelse eller ansamling av væske. Vi ser også at man kan være hypersensitiv, altså at man føler smerte ved lett berøring og massasje av området.

I IMS behandler vi både lokalt og sentralt. Det vil si at vi behandler i området som gir smerte, men vi behandler også det nivået av ryggraden hvor nerven som forsyner den vonde muskulaturen kommer fra.

Hvordan fungerer triggerpunktakupunktur og hva vil du kjenne?

Akupunkturnålen settes inn i et triggerpunkt som gjør at muskelen avspennes. Muskler er litt forskjellige og gir forskjellige reaksjoner når de nåles. Det er også individuelle forskjeller i hvor lett muskulatur spennes og lager muskelknuter. En vanlig reaksjon er en såkalt twitch respons, der muskelen raskt trekker seg sammen og så slapper av. Smerte er subjektivt, og noen synes dette kan være litt ubehagelig, mens andre synes det er godt i de områdene de ikke klarer å avspenne selv. Første gangen kan det være litt ukjent og derfor noe ubehagelig, men mange rapporterer at det er godt når de har blitt mer vant med følelsen ved andre eller tredje behandling. Det er vanlig å oppleve stølhet over et par dager i muskulatur som har blitt behandlet for triggerpunkter, noen vil være helt fine dagen etter.

En annen reaksjon kan være at området kjennes litt sårt. Dette oppleves ofte ved behandling av ryggen, særlig nært inntil ryggraden slik som ved IMS-behandling. Noen ganger kan man kjenne en svak stråling langs nerven. Dette er et tegn på at muskulaturen har slappet av som gir nerven mer romslige forhold til å utføre sin oppgave. Dette er hensikten med IMS-behandling; å løsne opp spent muskulatur i begge ender av nerven for å oppnå best resultater.