Tennisalbue og musearm
Tennisalbue og musearm er de to vanligste navnene på belastningsskader i albue og arm. Tennisalbue er det hverdagslige navnet på den medisinske tilstanden lateral epikondylitt, en betennelsestilstand på utsiden av albuen. Motstykket, medial epikondylitt eller golfalbue, er en betennelsestilstand på innsiden av albuen. Til tross for at navnene antyder at årsaken kommer fra sportsaktivitet, er ikke dette nødvendigvis tilfellet. Grunnen til navnene er at albuesmerter som oftest kommer av repeterende bevegelser og/eller overbelastninger.
I motsetning til golfalbue og tennisalbue, er ikke musearm et definert syndrom innen medisin, men heller en folkelig betegnelse på smerter i armene. Her er navnet mer betegnende for årsaken, siden musearm ofte kan være grunnet databruk. Begrepet kan omfatte smerter i alt fra hånd til skulder. Årsaken er ofte gjentatte bevegelser som irriterer muskler, sener, leddbånd og nerver. Denne overbelastningen skjer som regel gjennom lette bevegelser eller belastende stillinger. Man ser gjerne plager som dette hos de som sitter mye med PC eller andre yrkesgrupper med repeterende arbeidsoppgaver (for eksempel snekkere og rørleggere).
Muskulært er det to store muskelgrupper som har feste ved albuen. De som fester på innsiden av albuen, flexorene eller bøyerne, er muskler som primært har som oppgave å bøye håndleddet og krølle fingrene sammen i en knyttneve. Det er disse som er betente i golfalbue. I tennisalbue er det musklene som fester på utsiden av albuen, extensorer eller utstrekkerne, som har i oppgave å strekke ut håndledd og fingre.
Det er heller ikke uvanlig at plager i skulder og arm kan komme fra nakken, da stramme, spente muskler og redusert bevegelse kan påvirke nervene i form av mindre optimale plassforhold. Noen opplever symptomer også i nakke, andre ikke.
Symptomer
Hovedsymptomet vil alltid være smerte som ofte blir verre utover dagen, og bedre med hvile. Mange kjenner ofte godt igjen bevegelsen eller bevegelsene som er mest smertefulle. Hvor smerten sitter avhenger av hvilke strukturer som er overbelastet, betente eller skadet. Plagene kjennes oftest i form av murrende verking eller smerte i albuen. Ved tennisalbue sitter smertene på utsiden av albuen, og i golfalbue sitter smertene på innsiden. Man kan også oppleve stråling nedover underarmen mot håndleddet. Da ”diagnosen” musearm er mye mindre spesifikk, kan plagene oppstå i alle deler av arm, hånd og skulder, men smertefølelsen vil likne det som ses ved tennisalbue.
Akupunktur og smerte i armene
Det er flere virkningsmekanismer ved akupunktur som kan hjelpe til å minske smerter i armene. En veldig viktig faktor ved akupunkturen er at nålene kan øke blodgjennomstrømningen, som igjen vil bidra til at reparasjonen av det skadede vevet kan skje raskere. I tillegg vil nåling av triggerpunkter løse spenninger og stramme bånd i muskulaturen. Akupunktur kan også redusere smertesignalene som sendes til hjernen og øke utskillelsen av smertelindrende endorfiner, og gjennom dette redusere smerte. I tillegg vil akupunktøren se om det er mulig å forebygge liknende situasjoner senere, gjennom råd og veiledning om fysisk aktivitet, kosthold og stressreduksjon. Mange som oppsøker hjelp hos oss rapporterer at de får lindring av smerter, og at de føler seg mindre spent i nakke, skuldre og armer.
Råd og veiledning
Det er flere ting man kan gjøre selv for å motvirke smerter i armene. Det viktigste er gode PC-vaner, som å ta pauser i arbeidet, bevege og tøye armer og skuldre i løpet av arbeidet, samt å ha god sittestilling for å minske stress på nakken. I tillegg kan det være lurt å holde seg god og varm samt å beskytte seg mot trekk når man har en underliggende betennelsestilstand. Mange pasienter sier at det er godt å sove med ull eller andre varme plagg på de områdene som er betente.
Det er viktig å vite at overnevnte symptomer kan være tegn på underliggende sykdom, spesielt hvis symptomene er vedvarende og progressive, og da vedvarende utover normalforløpte på 12-uker. Det anbefales derfor å få utelukket underliggende sykdom i primærhelsetjenesten i forkant av akupunkturbehandlingen, da gjerne hos kiropraktor og/eller fastlege.

