Det er et par forskjellige tilstander som hører inn under begrepet å styrke immunforsvaret. Det ene gjelder de som blir hyppig syke, hovedsakelig i øvre luftveier, men også for eksempel gjennom tilbakevennende urinveisinfeksjoner. For det andre brukes begrepet også i forbindelse med allergi. Det er en betegnelse på den underliggende ubalansen. Med andre ord kan man si at dette er årsaken til at immunforsvaret overreagerer på pollen og andre luftbårne allergener som gir allergiske plager. Målet med behandlingen er å forhindre reaksjoner på pollenet eller andre allergener, i det minste å minske reaksjonene.

Symptomer

Symptomene dine er avhengige av hvilken type tilstander du plages med, eller med andre ord hvor i kroppen immunforsvaret ditt er svakt. Plages du av hyppige forkjølelser og andre infeksjoner i øvre luftveier, er du kanskje den som ”alltid” er syk eller snufsete på kontoret. Du kan være den som er hyppigst sykemeldt, den som alltid drikker te, og har nesespray og papirlommetørklær på skrivebordet. Hvis det er ”noe som går”, kan du være sikker på at i hvert fall du får det.

Hyppige urinveisinfeksjoner er en plage for mange kvinner. Du kan merke svie og en brennende følelser når du tisser, at du må hyppigere på toalettet og at det er vanskeligere å holde seg. Selv om du må ofte på toalettet, kan mengden urin være sterkt redusert. I tillegg kan du oppleve en fullhetsfølelse i nedre mage og underlivet, eller en brennende følelse i dette området.

Det er viktig å vite at overnevnte symptomer kan være tegn på underliggende sykdom. Det anbefales derfor å få utelukket underliggende sykdom i primærhelsetjenesten i forkant av akupunkturbehandlingen, da gjerne hos fastlege.

Akupunktur og immunforsvaret

Akupunkturen ser på immunforsvaret som en av de viktigste komponentene i en frisk og balansert kropp. Vår motstandskraft kommer fra det man på kinesisk kaller Wei Qi (forsvarsenergi) som igjen er en komponent av kroppens totale energi. Denne produseres fra den maten vi spiser og luften vi puster, samt en liten genetisk eller arvelig komponent. Derfor er det viktig å puste luft og spise mat av god kvalitet, samtidig som man skal puste og spise på en optimal måte for at kroppen skal produsere god forsvarsenergi.

Akupunkturens påvirkning av immunsystemet er fortsatt under utforskning, og det finnes flere ulike teorier. Det er foreslått at akupunktur kan påvirke immunforsvaret gjennom det autonome nervesystemet og stressreduksjon. Det er likevel mye som gjenstår før man med sikkerhet kan si noe om årsaken til at mange pasienter opplever bedring ved akupunkturbehandling.

Behandling

Akupunktur er ansett som en skånsom metode og kan kombineres med vestligmedisinsk behandling slik som antibiotika ved akutte infeksjoner, eller antihistaminer ved pollenallergi. På Atlasklinikken anbefaler vi alltid hyppigere behandlinger i begynnelsen av behandlingsforløpet og mindre hyppige behandlinger etter hvert.