Nakkekink kan ha mange forskjellige årsaker, hvor det ofte er en usikkerhet rundt årsaken. Traumer og irritasjon i nakke og rygg kan føre til nakkekink. Problemet oppstår ofte akutt og man kan våkne med dette om morgenen. Det er sjeldent at et akutt kink i nakken har en ytre årsak. Akutte kink oppstår ofte på grunn av at det har pågått en underliggende prosess der det over tid har oppstått feilfunksjon i ledd og muskler i nakken. Denne underliggende prosessen kan pågå over tid uten at dette forårsaker symptomer. Erfaringsmessig kan for eksempel ugunstige arbeidsstillinger, ensidig statisk arbeidsbelastning, stress, feil sovestilling, trekk; spesielt fra den ene siden og feil løfteteknikk være utløsende årsaker til akutt kink i nakken. Selv om de akutte nakkesmertene som oftest er ufarlige, er de ofte veldig intense og grunnet dette blir en del pasienter følgelig redde og engstelige for hva det kan være.

Symptomene ved nakkekink

Vanlige symptomer er store smerter og ømhet langs muskulatur på fremsiden og baksiden av nakken. Man har store smerter og ofte markerte muskelspenninger i nakke- og skulderområdet som fører til at hodet blir låst i en fremover- og sideveisbøyd posisjon. Denne posisjonen kalles ofte for tortikollis. Pasienter med akutt kink i nakken vil ofte presentere med hodet bøyd til den ene siden og dreid, slik at haken peker mot den andre siden. Nedsatt bevegelse av nakken og smerter ved bevegelse av nakken, en høyere skulder på en side av kroppen, samt hodepine og strålesmerter ut i armene er også symptomer som ofte oppleves ved akutt kink i nakken. De intense smertene er ofte verst de første 1‐2 dagene for deretter å avta gradvis. Likevel kan stivheten i noen tilfeller vedvare over flere uker/måneder. Dersom kink i nakken er et stadig tilbakevendende problem, er det viktig å grundig undersøke funksjonen i nakke og resten av ryggsøylen for å finne mulige årsaker til problemet. Erfaringsmessig ser våre kiropraktorer at pasienter med tilbakevendende kink i nakken ofte har feilfunksjoner andre steder i ryggen som gjør at nakken får mye belastning og må kompensere over tid.

Behandling av nakkekink

Ofte vil behandling hos kiropraktor gi umiddelbar lindring samt redusere lengden på symptomene. Forskning viser at rask behandling hos kiropraktor vil redusere nakkesmertene og du vil raskere oppnå normal funksjon og smertefri tilværelse enn ved ikke å behandle. Skulle det være nødvendig å henvise deg videre til utvidet undersøkelse som ved røntgen-, MR- og CT-undersøkelser, eller du skulle trenge sykemelding grunnet dine store smerter kan våre kiropraktorer skrive ut henvisning og/eller sykemelding dersom det er nødvendig. Kiropraktoren vil også gi deg forebyggende råd og veiledning samt treningsøvelser som skal bidra til økt stabilitet i området. Les også hva du selv kan gjøre ved akutte smerter under tiltak ved akutte smerter her.