Leddene mellom korsbeinet og bekkenet kalles bekkenleddet (iliosakralleddet). I disse leddene er det svært liten bevegelse, men leddene er veldig ofte kilden til smerte i bekken, korsrygg, setet, lysk, lår og i enkelte tilfeller kan smerten stråle helt ned til ankel og fot. Selv om disse to leddene ikke beveger seg mye, er de allikevel svært viktige fordi disse leddene påvirker mye av musklenes atferd gjennom nervesystemet. En låsning kan defineres som nedsatt funksjon i bevegelsesapparatet og nervesystemet hvor feilfunksjoner har oppstått. En bekkenlåsning eller bekkenleddslåsning brukes når det er nedsatt funksjon i leddet eller leddene mellom korsbenet (sacrum) og hoftebenet (ilium).

Når man hører ordet bekkenlåsning tenker mange på bekkenplager relatert til graviditet (tidligere kalt bekkenløsning). Men både menn og kvinner i alle aldre kan få nedsatt funksjon i bekkenleddet. Årsaker til dette kan være feilbelastning over lengre tid, akutt ved fallulykker der man lander på rumpen/halebeinet. Gravide får låsninger i bekkenet som følge av økt belastning på bekkenring og korsrygg utover i svangerskapet. På grunn av sin nære anatomiske relasjon til korsryggen kan andre årsaker til bekkenlåsning være de samme som ved akutte korsryggsmerter. Årsaker som inaktivitet, stress, mistrivsel og overvekt kan være medvirkende til utviklingen av bekkenlåsning. Akutte smerter i bekkenleddet utløses ofte av enkle bevegelser som vridninger, ofte kombinert med løft. Erfaringsmessig når dette skjer har leddlåsningen ofte vært latent over lengre tid noe som gjør at ryggen tåler mindre.

Symptomer på bekkenlåsning

Smerter fra dette området forverres ofte ved statiske posisjoner og spesielt ved sitting. Som regel lindres den ved gange/ bevegelse, men ikke alltid. Smertene kan være lokalisert rundt bekkenleddet, men i mange tilfeller gir låsningen strålende smerte til sete, lyske og lår. Ofte ved bekkenlåsning vil pasienter presentere med utstrålende smerter til utsiden og/eller baksiden av låret på samme side som låsningen eller begge sider som ikke strekker seg nedenfor kneet. Andre pasienter kan ha prikking eller nummenhet i samme område. Smertene reduserer bevegeligheten i bekken og korsrygg, og mange opplever forverring med brå bevegelser, løft, og etter inaktivitet.

Symptomene på leddlåsning kan variere fra lokal ømhet, skarp smerte til intens smerte som noen ganger kan stråle ned i bena. En spesifikk og skånsom ledd-korreksjon hos en av kiropraktorene på Atlasklinikken vil stimulere raskere fibre (A-alpha) i ryggen som igjen vil overdøve og lindre ryggsmertene eller bekkensmerter.

Behandling for bekkenlåsning

Terapeutene på Atlasklinikken har lang erfaring med å hjelpe pasienter med bekkenlåsninger. Ved å grundig og systematisk undersøkelse av bekkenet og ryggsøylens funksjon vil de kunne lokalisere og behandle leddlåsninger for å raskt redusere smerte og forbedre livskvaliteten din. Behandling hos kiropraktor er ofte svært effektivt mot smerter ved bekkenlåsning, sammen med triggerpunktbehandling i bekken og seteregion. Når normal funksjon er gjenopprettet, vil muskulaturen i bekkenområdet ha fått tilbake sin opprinnelige elastisitet som er nødvendig for normal bevegelse av bekkenet. Våre akupunktører, osteopater, massører og fysioterapeuter har også god kunnskap om bekkenlåsning, og vil kunne bistå om resultater uteblir.