Smerter i lysken kan ha ulike årsaker. Smertene kan være lokal eller være sammenfallende med rygg-, bekken- og/eller hoftesmerter. Pasienten kan føle alt fra svake og diffuse smerter til svært intense smerter. Hos menn kan smertene noen ganger stråle ned til testikkelen.

Lyskesmerter kan oppstå akutt og de kan oppstå etter langvarig overbelastning, ofte i forbindelse med idretter. Idretter som fotball, ishockey, friidrett m.m der utøverne ofte har behov for eksplosivitet som for eksempel ved sprint eller raske retningsendringer vil lyskemuskulaturen kunne utsettes for betydelig belastning. Dette kan føre til akutte smerter eller overbelastningsskader. I tilbakevendende lyskeplager er det viktig å undersøke funksjonen i korsrygg og bekkenledd da klinisk erfaring viser at nedsatt funksjon i korsrygg og bekkenledd kan medvirke til at lyskeplagene ikke repareres optimalt. Hos yngre pasienter med lyskesmerter er det viktig å vurdere utviklingsanomalier (hoftedysplasi) og femoral epifysiolyse (glidning av hoftekula) som årsaker, dette vil man kunne fatte mistanke om gjennom å foreta en grundig sykehistorie.

På Atlasklinikken opplever vi ofte at pasienter med lyskesmerter er engstelig og mange har vært utredet andre steder allerede uten at man har klart å identifisere smertekilden. Ofte kan årsaken til smerten være en”leddlåsning” i nedre del av korsryggen eller komme fra en irritasjon i bekkenleddet. I andre tilfeller vil bløtvevsstrukturer som i muskler, bindevev og sener være involvert. Nevrologiske forbindelser gjør at problemer i disse områdene vil gi utstrålende smerte til lyske. Våre terapeuter vil undersøke og finne årsaken til lyskesmertene og behandle deg skånsomt og effektivt.