Akupunktur i Oslo

Akupunktur

Sterkt fagmiljø og erfarne akupunktører

Atlasklinikken tilbyr akupunktur av erfarne terapeuter med fullverdig utdanning innen kinesisk akupunktur fra norske institusjoner. Terapeutene har offentlig godkjent Bachelorgrad i akupunktur og er medlemmer av Akupunkturforeningen. På Atlasklinikken er hver eneste pasient viktig og entusiasmen for akupunkturfaget er sterk.


De fleste pasienter som kommer til akupunktør, har ofte vært hos fastlegen i forkant. Fastlegen har da naturligvis avklart at plagen ikke er relatert til underliggende medisinsk sykdom, og i mange tilfeller konkludert med at plagen er uten kjent årsak. Andre har vært til en rekke manuelle behandlere som kiropraktor, fysioterapeut, osteopat eller naprapat uten at ønsket effekt er oppnådd. Hvis våre akupunktører skulle vurdere din plage som utenfor akupunkturfeltet, eller mistenke underliggende sykdom gjennom behandlingsserien, så vil vi som standard prosedyre, henvise tilbake til fastlegen for ytterligere testing. Andre ganger vil våre akupunktører konsultere interne kiropraktorer på Atlasklinikken som gjennom sin primærhelserolle, har anledning til å bistå med henvisning. Som en del av et stort tverrfaglig helsesenter, så bidrar og konsulterer våre akupunktører kontinuerlig med øvrig helsepersonell, inkludert fastlegen, nettopp for å bygge tette og gode relasjoner og effektivisere din opplevelse med Helsenorge og primærhelsetjenesten for øvrig.

Hva er akupunktur?

Akupunktur er en del av den Tradisjonelle Kinesiske Medisinen (TKM). Her inngår også kinesisk urtemedisin, kinesisk kostterapi, Qi Gong, Tai Chi og Tui Na, som er kinesisk medisinsk massasje. Akupunktur er en behandlingsform der tynne sterile nåler benyttes for å lindre ulike tilstander. Behandlingen har blitt praktisert i Kina og andre østasiatiske land i mange tusen år, og den eldste skriftlige kilden er fra rundt år 200 f.Kr. Den eldste europeiske boken om akupunktur ble publisert i Paris i 1701. I Kina inngår akupunktur i den offentlige helsetjenesten og er anbefalt for en rekke ulike tilstander som førstelinjebehandling på sykehus.


I vestlige land er akupunktur blitt stadig mer populært. I Australia, Sveits og Portugal er akupunktør en beskyttet tittel og utøverne er autorisert helsepersonell. I USA og England er hvem som får utøve akupunktur også regulert av myndighetene. I disse og andre land, som for eksempel Israel, er akupunktur, som det er i Kina, i større grad inkludert i behandling av pasienter på sykehus og andre medisinske klinikker.

Akupunktur i Oslo

"Anbefalt av nasjonale helsemyndigheter"

I Europa er akupunktur anbefalt av nasjonale helsemyndigheter for en rekke forskjellige tilstander. I Norge gjelder dette blant annet for svangerskapskvalme. Det forskes mye på akupunktur, og det er et felt med økende publisering av vitenskapelige studier. I skrivende stund finner man nær 40.000 fagfellevurderte studier på akupunktur på PubMed (det medisinske Google). Kvaliteten på disse har de siste 10 til 15 årene blitt betydelig bedre og vi vet nå mye mer om hvordan akupunkturen påvirker kroppen og hva den har effekt på. Behandling med akupunktur er derfor nå godt dokumentert gjennom forskning, mens man supplerer kunnskapen med klinisk og vitenskapelig erfaring, slik man gjør i alle medisinske profesjoner.

Virkningsmekanismer og målsetting med akupunkturbehandling

I tradisjonell kinesisk medisin ligger akupunkturpunktene langs meridianer, som finnes hovedsakelig i muskulatur, ledd, og langs benstrukturer, inkludert også i kranium (hodet). Begrepet meridianer anses å være en gammel kinesisk måte å forklare nervesystemet på,  et system vi kjenner i vestlig medisin, og som ligger i de samme områdene som de perifere nervene.


En forklaring på akupunkturens virkning, er via de perifere nervene og bindevevet som frigjør transmittere når akupunkturpunkter blir stimulert. Denne type stimulering, har en effekt på det sentrale nervesystemet og regulerer områder i hjernen. Dette påvirker blant annet det autonome nervesystemet.


Enkelt forklart kan det autonome nervesystemet deles inn i to avdelinger, det parasympatiske nervesystem og det sympatiske nervesystem. Avdelingene er forskjellig oppbygd og har som regel motsettende effekter i kroppen, men jobber samtidig synergisk.


Det sympatiske nervesystemet er kroppens på-system og sørger blant annet for at kroppen skal mestre forskjellige krisesituasjoner. Det parasympatiske nervesystemet kan forklares som av-systemet og gjør det motsatte, og er koblet til å ta vare på kroppens krefter, redusere puls og blodtrykk. Den tiende hjernenerven som er den største av de parasympatiske, heter Vagus nerven.


Vagus virker som en av- knapp for stress og fremmer hvile og restitusjon. Ved å stimulere Vagus nerven med akupunktur, vil kroppen komme lettere i «balanse», og det kan være en av forklaringsmodellene til hvorfor akupunktur virker på et bredt spekter av plager.


MR-bilder har vist forandringer av forskjellige områder i hjernen under og etter akupunktur, der både det perifere og sentrale nervesystemet er involvert. Forskning har vist at noen spesifikke akupunkturpunkter er lokalisert i de samme områdene der sensoriske nerveendinger ligger tett.


For oppsummering er målsettingen med akupunkturbehandling derfor å gjenopprette kroppens egen regulering, ved å balansere det sympatiske – og det parasympatiske nervesystemet, på/av- systemet i kroppen. Klinisk erfaring og forskning har vist at akupunktur kan lindre mange vanlige plager.

Hvilke plager benyttes akupunktur for?

Selv om akupunktur har blitt praktisert i Norge i snart 50 år, er det ikke alle som kjenner til hva en akupunktør gjør eller hvordan en behandling gjennomføres. Mange har derfor spørsmål til akupunktørene på Atlasklinikken vedrørende undersøkelse, behandling og effekt.

Hvordan foregår en akupunkturbehandling?

Et behandlingsforløp hos våre akupunktører begynner med en førstegangskonsultasjon der du og akupunktøren diskuterer dine plager og sykdomshistorie. Akupunktøren vil stille deg spørsmål om plagen du ønsker behandling for, men også om din generelle helse. En viktig del av akupunkturen er å kartlegge hvordan kroppen din som helhet fungerer for å se sammenhenger og vurdere det store bildet. Deretter vil akupunktøren kjenne og måle pulsen din og se på tungens farge og kontur. Dette er gamle diagnosemetoder fra Tradisjonell Kinesisk Medisin som gir akupunktøren verdifull informasjon om kroppen din og dens tilstand. Basert på denne informasjonen sammen med sykehistorien, vil akupunktøren sette en akupunkturdiagnose som veileder behandlingen og valget av hvilke punkter som skal stimuleres. Det er vanlig å bruke mellom 8 og 16 punkter i en behandling. Noen tilstander og personer trenger mer, andre trenger mindre. Behandlingen er derfor individuelt tilpasset tilstand, varighet, og kompleksitet; men også ut fra en total vurdering som her gjøres i samråd med deg.


Det er ofte behov for flere behandlinger; antall behandlinger avhenger derimot av pasientens tilstand og problemstillingens varighet. Forskningsmessig er det vanlig mellom 8 og 12 behandlinger, men i klinikk forventes effekt før dette. Kroniske tilstander krever normalt sett noe lengre behandlingstid enn akutte plager. Forbedring og behandlingseffekt evalueres fortløpende.

Akupunkturbehandling regnes å være relativt smertefritt. Du vil kanskje kjenne et lite stikk i det nålen settes, og noen føler et lite press når nålen treffer punktet. Dette kalles nålefølelsen og er et gunstig tegn for behandlingen. Hvis du søker behandling for muskel- og skjelettplager, er det vanlig å behandle dette mer offensivt og det vil kunne sammenlignes med for eksempel en hard massasje. Akupunktører er svært godt trent i nålebehandling, da dette er hovedverktøyet som benyttes. Du vil derfor ofte bli overrasket over hvor skånsom behandlingen er. 


Våre akupunktører er opptatt av tydelig kommunikasjon og vi er kjent med at noen er redd for nåler og nålebehandling. I disse tilfellene vil våre akupunktører bruke ekstra god tid når man forklarer prosedyre og målsetning, og vi vil ofte dosere ned de første gangene slik at tillitt og troverdighet med vår behandler oppnås og frykten for nåler reduseres. Vi ser på en behandling som teamwork, og det er slik vi sammen oppnår de resultatene som vi begge ønsker.

Bestill din neste time

Hva sier pasientene våre om oss?

Plager våre akupunktører ofte behandler:

Atlasklinikken | Akupunktur for menn
Av Step2web As 21 May, 2021
De vanligste plagene menn kan ha i forbindelse med reproduksjon og vannlating er forstørret prostata, prostatitt, erektil dysfunksjon, infertilitet og prematur ejakulasjon. Plager i underlivet kan være et sensitivt tema for mange, og som ved alle behandlinger på Atlasklinikken behandles alle opplysninger konfidensielt.
Atlasklinikken | Akupunktur for kvinner
Av Step2web As 21 May, 2021
Kvinneplager er sykdommer og tilstander som rammer kvinner. Historisk har kvinners plager vært tabubelagt. Først i mer moderne tid har utfordringer i forbindelse med menstruasjon, svangerskap, fødsel og overgangsalderen blitt mer vanlig å snakke om, og det forskes stadig mer på hvordan menn og kvinner er forskjellige.
Atlasklinikken | Søvnproblemer og insomnia
Av Step2web As 21 May, 2021
Søvn er en stor del av livet, og tar opp til en tredjedel av døgnet vårt. Reparasjon og restaurering av kroppens vev er en av de viktige prosessene som skjer under søvn. Dette har konsekvenser for nervesystemet, muskel- og skjelettsystemet og immunsystemet.
Atlasklinikken | Lavt energinivå
Av Step2web As 21 May, 2021
Akupunkturens hovedfokus er alltid balanse. I forhold til energinivået er det snakk om balanse mellom hvile og aktivitet. Med alle kravene det moderne livet stiller til enkeltindividet er det lett å bli revet med og etterstrebe en urealistisk perfeksjon på for mange områder.
Atlasklinikken | Fordøyelsesproblemer
Av Step2web As 21 May, 2021
Mange sykdommer påvirker fordøyelsessystemet. Noen sykdommer angriper tarmsystemet direkte, mens sykdommer i andre organer kan ha stor påvirkning på næringsopptak. Irritabel tarm syndrom, Morbus Crohn, Ulcerøs kolitt, cøliaki, laktoseintoleranse og andre matallergier er eksempler på sykdommer som går direkte på tarmsystemet.
Atlasklinikken | Triggerpunktakupunktur
Av Step2web As 21 May, 2021
Ved triggerpunktakaupunktur vil man identifisere muskelknuter og behandle disse. Akupunktørene ved Atlasklinikken er godt utdannet i denne metoden og har grundig kunnskap om de områdene som er trygge å behandle, og de områdene som man skal holde seg unna for å unngå bivirkninger.
Atlasklinikken | Akupunktur og migrene
Av Step2web As 20 May, 2021
Mange assosierer migrene med hodepine, men det kan også være følgetilstander som kvalme, oppkast, lys og lyd ømfintlighet samt tale- eller synsforstyrrelser som kan komme i forkant av selve hodepinen.
Atlasklinikken | Akupunktur mot hodepine
Av Step2web As 20 May, 2021
Innenfor akupunkturen har vi en annen inndeling av hodepinen enn den kjent i vestlig medisin. Vi diagnostiserer ut i fra hvor hodepinen sitter, hvordan den kjennes ut og hva som gjør den bedre eller verre. Hvor hodepinen er lokalisert i hodet har betydning for hvilke punkter vi velger på hender og føtter for å drenere den meridianen som er blokkert.
Atlasklinikken | Akupunktur mot muskel- og skjelettplager
Av Step2web As 20 May, 2021
Hvordan akupunktøren velger å behandle dine muskel- og skjelettplager avhenger av forskjellige faktorer. Det er flere strategier som kan benyttes. I de tilstandene som preges av muskelsmerter eller spent muskulatur, er det vanlig å identifisere triggerpunkter som kan gi de smertene du søker behandling for. I tillegg kan akupunktøren bruke klassiske akupunkturpunkter enten for å stimulere kroppens egen smertedempingen generelt, eller å dempe stress og uro som kan påvirke smertebildet.
Vis mer

Har du flere spørsmål om akupunktur?

Vi får stadig spørsmål som omhandler akupunkturbehandling. I den forbindelse har vi utformet en spørsmål og svar seksjon som forhåpentligvis vil besvare alle dine spørsmål. Alle andre spørsmål kan akupunktørene på Atlasklinikken besvare. Kontakt oss så setter vi deg i kontakt med noen som kan bistå deg.

  • Er akupunktur farlig?

    Akupunktur er en trygg behandlingsform når den utføres av kvalifiserte personer. Lokal ømhet og generell tretthet på behandlingsdagen er de vanligste bivirkningene.

  • Gjør det vondt å få akupunktur?

    De fleste synes ikke det er vondt å få akupunktur. Et lite stikk kjennes når nålene settes, deretter kan det oppstå en «nålefølelse». Denne følelsen oppleves som en trykkfølelse eller nummenhetsfølelse i området der nålen settes. Behandlingen vil likevel alltid tilpasses pasienten og pasientens sensitivitet.

  • Hvordan skal jeg forberede meg til timen?

    De fleste pasienter som kommer til akupunktør, har ofte vært hos fastlegen i forkant og/eller prøvd andre behandlingsformer. Fastlegen har da naturligvis avklart at plagen ikke er relatert til underliggende medisinsk sykdom, og i mange tilfeller konkludert med at plagen er uten kjent årsak. Likevel er det viktig å få avklart dette i forkant av akupunkturbehandling. Akupunktøren vil som regel henvise tilbake til fastlegen skulle ytterligere informasjon dukke opp under behandlingsserien, og våre akupunktører jobber kontinuerlig med tett relasjonsbygging inn mot primærhelsetjenesten.


    Ta gjerne på deg løse klær og dekkende undertøy. Akupunkturpunktene som benyttes hyppigst er på hodet, på magen, på midten av brystet, på ryggen, og fra albuer eller knær og ned til hender eller føtter. Løse bukser som kan brettes opp til kneet er en fordel. Bruk gjerne en BH med hemper bak slik at denne lett kan åpnes om du skal ha behandling på skuldrene eller ryggen.

  • Hvordan fungerer akupunktur?

    Akupunkturbehandlinger har som mål å skape harmoni i og mellom kroppens organer. Ved å bedre kroppens balanse kan kroppen lege seg selv. Det er tre hovedteorier om hvordan kroppen fungerer i Tradisjonell Kinesisk Medisin; meridianteorien, organlæren og modellen om de 5 elementer. Dette er begrepsapparater som setter fenomener i kroppen i sammenheng og gir et utgangspunkt for å behandle en rekke tilstander. 

  • Hvem kan ikke gå til akupunkturbehandling?

    De aller fleste kan benytte akupunktur. Vi behandler ikke sykdommer, men mer symptomer på sykdommene, for å gi bedring i hverdagen. Derfor er akupunktur veldig bra parallelt med skolemedisin som lindring av symptomer fra plager som følges av lege/spesialist, for eksempel. Likevel er det noen få grupper som ikke skal ha akupunkturbehandling. Dette vil akupunktøren på Atlasklinikken kunne avgjøre etter samtale med deg. Er du i tvil ring Atlasklinikken og spør før du bestiller time.

  • Kan akupunktur kombineres med andre behandlingsmetoder?

    Akupunktur kan fint kombineres med andre behandlingsmetoder. Noen ganger blir effekten av behandlingen ofte bedre ved å kombinere ulike behandlingsformer. En pluss en kan noen ganger bli tre fordi det oppstår en synergi mellom behandlingene.

  • Hvor mange akupunkturbehandlinger er nødvendig for å få bedring?

    Dette avhenger av tilstandens alvorlighet, varighet og din generelle helsetilstand. Det vanligste er å behandle intensivt i en kort periode, til tilstanden har stabilisert seg. Deretter trappes behandlingen gradvis ned.

  • Kan gravide få akupunktur?

    Ja, gravide kan få akupunktur. Mange gravide får god hjelp av akupunktur. Ofte oppsøker gravide akupunktør fordi de ikke kan ta de legemidlene de vanligvis tar av hensyn til barnet. For denne gruppen kan akupunktur benyttes for å lindre plager som smerter, lettere depresjoner, ulike typer hodepiner og annet. Noen opplever bedring av svangerskapskvalme. Første trimester gis en veldig forsiktig behandling. Mot slutten av graviditeten kan gravide få lindring av fødselsangst og søvnproblemer, og mange oppsøker akupunktur i forbindelse med modning fra uke 36 og frem mot fødselen. Det er også flere land der jordmor og/eller fødselslege bruker akupunktur som smertelindring under fødsel blant annet.

  • Hva er forskjellen på akupunktur utført av akupunktør og nålebehandling utført av annet helsepersonell?

    Akupunktører som er medlemmer av Akupunkturforeningen har minst en 3-årig bachelorutdannelse innen behandling med nåler; både etter prinsipper fra Tradisjonell Kinesisk Medisin, og moderne anatomiske prinsipper. Nålebehandling utført av annet helsepersonell baserer seg ofte på kursvirksomhet over korte perioder. Akupunktur bygger på en to tusen år lang behandlingstradisjon, først utviklet i Kina. En utdannet akupunktør vil kjenne til de fleste nålebehandlingsmetoder. I tillegg til ulike behandlingsteknikker settes en akupunkturdiagnose. Denne skiller seg fra en biomedisinsk diagnose, og kan være et verktøy for å se plager i nye sammenhenger. Samspillet mellom organenes funksjoner er veldig viktig i den kinesisk medisinske diagnosen.

Share by: