Bli en bedre og smertefri syklist!

Vi kan hjelpe deg som syklist

Sykling er i vinden som aldri før og i disse dager er det mange som tar fram sine sykler igjen etter en lang vinter. Sykling har blitt utrolig populært de siste årene. Birkebeinerrittet er fulltegnet i løpet av sekunder, og økende fokus i media kombinert med gode prestasjoner av norske utøvere i VM og Tour de France har bidratt til økt interesse.


I motsetning til løping er sykling skånsomt for kroppen, vi kommer relativt langt i løpet av kort tid og helsegevinsten er stor. Det er generelt sett lite skader i forbindelse med sykling, men et par ting skal vi være klar over. En studie gjort på profesjonelle syklister viste at smerter i korsrygg, knær, skulder og håndledd er dominerende blant denne typen idrettsutøvere.


Hvordan stiller du inn sykkelen?

Hvordan vi sitter på sykkelen er viktig spesielt for å unngå skader. Mange sitter med setet for høyt som kan gi både akutte og kroniske plager i korsryggen. Sitt på sykkelen og sett hælen på pedalen, da skal kneet være rettet ut ved pedalarmens laveste posisjon. En annen måte som er mer nøyaktig er Greg Lemond metoden: Her tar man helt enkelt skrittlengden og ganger denne med 0,883. Eks: 90 cm skritthøyde gir da setehøyde på 79,47 cm, som måles ut fra senter på krankhuset til toppen av setet. Skritthøyden måles helt enkelt ved å stå opp etter en vegg med 20 cm mellom bena, benytt boka som ”sete” og mål fra toppen av boka og ned til bakken.


Hvordan du bør sitte på sykkelen?

Ryggen vår er bygd opp av 24 virvler med mellomvirvelskiver som gjør at vi kan være bevege ryggen i forskjellige plan. Vanlig skademekanisme av disse mellomvirvelskivene er fremover bøyning og rotasjon, en bevegelse som ofte blir brukt ved snømåking, skifte av bildekk, hagearbeid etc. Dette er den mest vanlige skademekanismen i forbindelse med prolapser.


Når vi sitter på sykkelen er det viktig å sitte rolig med overkroppen og unngå å vippe med bekkenet. Hvis setet er for høyt, må vi vippe på bekkenet slik at vi kommer helt ned med foten på pedalen. Da vi allerede sitter framoverbøyd vil dette skape en liten rotasjon i korsryggen som kan føre til smerter. Det er også viktig at ryggen har normal bevegelighet slik at vi kan sitte så avslappet som mulig når vi sykler slik at vi ikke utvikler belastningskader.


Hvordan kan vi på Atlasklinikken hjelpe deg som syklist?

Det er stort sett to typer sykler som blir solgt her i landet, terrengsykkel eller landeveisykkel. En landeveisykkel krever større bevegelighet i bekken og hele ryggsøylen da vi sitter mer framover lent på en landeveisykkel. Dette kan en kiropraktor hjelpe deg med slik at du blir sittende mer komfortabelt og da reduserer sannsynligheten for belastningskader.


Sykling er en relativt monoton bevegelse som betyr at bevegelsesmønsteret er likt og blir gjentatt flere tusen ganger i løpet av en sykkeltur. Våre terapeuter undersøker hele bevegelsesapparatet og sørger for at det er normale bevegelser i gjeldene ledd slik at du får en bedre sykkelopplevelse. Våre massører kan hjelpe ømme og såre muskler som ofte oppstår i sete, lår og legger men også skulder og nakke. Idrettsmassasje bidrar til økt sirkulasjon som gjør at vi restituerer oss raskere.


Vi anbefaler at du tar med sykkelen din til en butikk som driver med sykkel og lar de hjelpe deg med tilpasning av sittestilling. Like viktig er det å få sjekket bekken og korsrygg hos en av våre kiropraktorer slik at ryggen fungerer så optimalt som mulig og med dette reduserer risikoen for belastningsplager.

Alle de profesjonelle sykkel-lagene har som regel kiropraktor med seg på ritt og treningssamlinger. Lance Armstrong, vinner av Tour de France hele 7 ganger beskriver sitt team slik: "The team wasn’t just riders. It was mechanics, masseurs, chefs, soigneurs & doctors. But the most important man on the team may have been the chiropractor".


Vennligst ta kontakt med en av våre klinikker for mer informasjon.


God tur!

Bli en bedre og smertefri syklist. denne nyheten omhandler sykling, prestasjon og smertelindring

Del denne siden

Share by: