Over 50% av alle kvinner opplever ryggsmerter for første gang i svangerskapet. Årsaken er forandringer i kroppens holdning, da mage og bryster vokser og dette kompenseres med svai i korsrygg og krumning av brystrygg. Økt korsryggsvai gjør at belastning og vekt flyttes bakover på ryggvirvlene og bueleddene, dette kan føre til at området feilbelastes. Mange pasienter merker at statiske posisjoner over tid ofte kan føre til at området irriteres ytterligere, spesielt ved å stå lenge eller å gå over lengre tid. Dette gjør at leddflatene og dens omkringliggende strukturer irriteres og det skapes smerter lokalt i ryggen. Smerter kan i enkelte tilfeller gå ned i sete og/eller bena da disse leddene og strukturene deler samme nervetilførsel som musklene i setet og beina. Disse smertene blir for øvrig ofte forvekslet med bekkenløsning. Du kan også lese mer om låsning i rygg her.

Det er ikke uvanlig for gravide å få smerter i nakken eller brystryggen da dette er områder hvor forandringer av kurver oppstår som en kompensasjon for kroppens forandringer. Tegnene på at du har en leddlåsning kan variere fra lokal ømhet, skarp smerte til intens smerte som noen ganger kan gi utstrålende smerter ned i bena eller ut i armene avhengig av hvor leddlåsningen har oppstått. En spesifikk og skånsom ledd-korreksjon hos en av kiropraktorene på Atlasklinikken vil stimulere raskere fibre (A-alpha) i ryggen som igjen vil overdøve og lindre ryggsmertene eller bekkensmerter. Ofte ved slik smerter kan det være veldig nyttig å vite hva du selv kan gjøre for å bedre smertene. Les mer om hva du selv kan gjøre for akutte smerter her.

Behandling av ryggsmerter i svangerskapet

Behandlingen består av å redusere smerten ved å normalisere bevegelse i korsrygg, gi råd og veiledning samt treningsøvelser. Det er også svært viktig å undersøke bekken som årsak til korsryggplagene, da vi ofte ser en sammenheng. Atlasklinikken tilbyr kiropraktikk, fysioterapi, osteopati, akupunktur og massasje, og alle behandlingsformene kan bidra til å lindre dine smerter.