En låsning kan defineres som nedsatt funksjon i bevegelsesapparatet og nervesystemet hvor feilfunksjoner har oppstått. Dette skyldes en dysfunksjon i spinalrefleksene i ryggraden. Dette fører til at nervene får for lite aktivitet og for lite næring i form av oksygen og glukose (sukker) og blir såkalt usunne. Man kommer da inn i en ond sirkel som bør brytes så raskt som mulig. For at ryggen din skal kunne fungere bra, kreves et harmonisk samspill mellom ledd, nerver og muskler. Dette kan våre kiropraktorer hjelpe deg med.

Symptomer på låsning i rygg

Smerten som oppstår ved en irritasjon, kommer fra nociseptorer (smertefibre/C-fibre) i og rundt det skadete området. Når et ledd har nedsatt funksjon vil smertesignalene fra leddet føre til at musklene som styrer leddet ikke fungerer som normalt. Ofte kramper de seg istedenfor å styre bevegelsene i leddet riktig. En leddlåsning begynner ofte ved en overbelastning (som for eksempel tungt løft, fall o.l) som fører til en vevsirritasjon i ryggen. Smertesignaler fra vevsirritasjonen gir via ryggmargsreflekser kramper i muskler. Dette medfører dårlig mekanikk i ryggen som gjør at ryggen tåler mindre. Når ryggen tåler mindre er det fort gjort å stadig irritere den og opprettholde den onde sirkelen i lang tid. Stress, anspenthet og lite bevegelse kan også bidra til låsninger. Ofte bygger låsninger seg opp over uker, måneder og år, og det kan ta tid før symptomene begynner. Låsningene er ofte asymptomatiske over lengre tid før de begynner å forårsake smerter og gir nedsatt funksjon og belastningstoleranse.

Symptomene på leddlåsning kan variere fra lokal ømhet, skarp smerte til intens smerte som noen ganger kan stråle ned i bena. En spesifikk og skånsom ledd-korreksjon hos en av kiropraktorene på Atlasklinikken vil stimulere raskere fibre (A-alpha) i ryggen som igjen vil overdøve og lindre ryggsmertene eller bekkensmerter.

Hvordan en låsning påvirker dine smerter

Det er viktig å forstå at ca 75% av alle smertefibre går rett til hjernestammen og følelsessenteret i hjernen, og at bare 25% av disse smertefibrene har forbindelse med det somatosensoriske apparatet som vi finner i hud, muskler, skjelett, ledd, organer og hjerte og karsystemet som vi kjenner som smerte i kroppen. Det er nettopp dette som forklarer hvorfor det er mulig å ha nedsatt funksjon og låsninger i ryggvirvler uten å føle noe ubehag. Vi kan derfor ikke alltid fokusere på smerte når man skal evaluere helsen, men må se ryggen og nervesystemet i en sammenheng. Våre kiropraktorer ved Atlasklinikken har lang erfaring med å hjelpe pasienter med leddlåsninger. Ved å grundig og systematisk undersøkelse av ryggsøylens funksjon vil de kunne lokalisere og behandle leddlåsninger for å raskt redusere smerte og forbedre livskvaliteten din.

Faktisk er det ofte slik at smerte er noe av det siste som kommer i en skadesituasjon, men heldigvis noe av det første som også forsvinner. En av våre kiropraktorer på Atlasklinikken vil raskt finne ut om du har leddlåsninger i rygg som forårsaker smertene og iverksette behandling om nødvendig. Man skal huske at latente låsninger i verste fall kan resultere i skader som isjias og prolaps. Dette gjøres ved at vår kiropraktor gjennomfører en grundig undersøkelse med spesial testing og nevrologisk undersøkelse om nødvendig.