Kvinne med Runners knee

På utsiden av låret går det en stor og sterk bindevevshinne fra hoftekammen og ned til øvre/ytre side på leggen (iliotibialbånd/ITB).

I dette festet nederst på yttersiden av lårbeinet befinner det seg en slimpose. Ved langvarig løping, sykling eller gåing kan det bli mye friksjon mellom iliotibialbåndet og lårbeinet. Det vil si at båndet gnisser mot beinfremspringet på yttersiden av lårbeinet, den såkalte “femurkondylen” – og det kan føre til at slimposen blir betent. Dette er en vanlig skade som oppstår hos langdistanseløpere. Ofte er årsaken at utholdenheten til muskulaturen på utsiden av hoften er svekket og derfor blir belastningen på iliotibialbåndet og slimposen under ekstra stor. Over tid med langvarig irritasjon kan slimposen bli betent.

De fleste plagene pasientene merker er aktivitetsrelaterte smerter svarende til ytre del av lårbenet like ovenfor kneleddet hvor slimposen sitter. Noen ganger kan man ha hevelse fra den betente slimposen i dette området. Ofte vil smertene avta litt etter at man blir varm, men så øker smertene på i etterkant av trening. Man kan i noen tilfeller kjenne en krepitasjon /”knitring” over området, men først og fremst er området ømt og vondt når man tar på det.

Våre kiropraktorer eller fysioterapeuter vil undersøke og finne årsaken til hvorfor problemet har oppstått og behandle dette effektivt. Videre oppfølging med øvelser er svært viktig for å redusere tilbakefall.