På hver side av kneleddet er det sterke leddbånd (kollateralligament) som stiver av og stabiliserer kneleddet. Inni kneleddet finner man korsbånd (fremre og bakre korsbånd). Skaden oppstår oftest på grunn av kraftig strekk, vridning og/eller rotasjon i kneet. Fremre korsbåndsskader oppstår hyppigst i kontaktidretter som fotball, håndball og basketball. De oppstår også hyppig i alpint. Skademekanismen ved fremre korsbåndskader i håndball/basketball er innoverrotasjon eller utoverrotasjon av kneet med samtidig vektbelastning på beinet. Bakre korsbåndskader oppstår ofte ved direkte slag eller støt mot øvre del av leggbeinet. Dette kan skje for eksempel ved at fall på sykkel i fart hvor kneet treffer asfalten først.

Symptomene er som regel sterke smerter. Det er faktisk slik at delvis avrivning av et leddbånd ofte gir mer smerter enn full avrivning. Sjokket og den kraftige hevelsen som oppstår er ofte det som gir smerte ved en full avrivelse. Leddbåndskader graderes fra I-III, med grad III som full avrivning som ikke leges av seg selv. Grad I og II-skader normaliseres oftest etter 4-12 uker. Delvis avrevede leddbånd er ofte smertefulle og mange har følelsen av at kneet kan være ustabilt og gi etter ved belastning og enkle bevegelser. Hevelse på oversiden og/eller baksiden av kneet kan også være tegn på grad I-III leddbåndskade. Ved hevelse i kneleddet vil man ofte legge til seg en vane med å holde kneet litt bøyd, dette gir rom for at ytterligere hevelse kan oppstå i kneet for å beskytte det.

Behandling på Atlasklinikken

Det er svært viktig at en slik skade sjekkes hos kiropraktor eller fysioterapeut. Skader på sidebånd (kollateralligamentene) og korsbånd kan oppdages klinisk ved hjelp av enkle tester som våre behandlere utfører. I mange tilfeller vil det være ønskelig å rekvirere MR/røntgen ved leddbåndskader for å kartlegge grad av skade (Grad I-III) og for å kartlegge eventuelle skader på andre strukturer i kneet som kan oppstå samtidig. Tidlig og riktig behandling kan redusere smertene betraktelig og korte ned avbruddet.