Ledd- og korsbåndskader

På hver side av kneleddet er det sterke leddbånd (kollateralligament) som stiver av og stabiliserer kneleddet. Inni kneleddet finner man korsbånd (fremre og bakre korsbånd). Skaden oppstår oftest på grunn av kraftig strekk, vridning og/eller rotasjon i kneet. Fremre korsbåndsskader oppstår hyppigst i kontaktidretter som fotball, håndball og basketball. De oppstår også hyppig i alpint. Skademekanismen ved fremre korsbåndskader i håndball/basketball er innoverrotasjon eller utoverrotasjon av kneet med samtidig vektbelastning på beinet. Bakre korsbåndskader oppstår ofte ved direkte slag eller støt mot øvre del av leggbeinet. Dette kan skje for eksempel ved at fall på sykkel i fart hvor kneet treffer asfalten først.

Ledd- og korsbåndsskader

Symptomer og årsak

Symptomene er som regel sterke smerter. Det er faktisk slik at delvis avrivning av et leddbånd ofte gir mer smerter enn full avrivning. Sjokket og den kraftige hevelsen som oppstår er ofte det som gir smerte ved en full avrivelse. Leddbåndskader graderes fra I-III, med grad III som full avrivning som ikke leges av seg selv. Grad I og II-skader normaliseres oftest etter 4-12 uker. Delvis avrevede leddbånd er ofte smertefulle og mange har følelsen av at kneet kan være ustabilt og gi etter ved belastning og enkle bevegelser. Hevelse på oversiden og/eller baksiden av kneet kan også være tegn på grad I-III leddbåndskade. Ved hevelse i kneleddet vil man ofte legge til seg en vane med å holde kneet litt bøyd, dette gir rom for at ytterligere hevelse kan oppstå i kneet for å beskytte det.

Behandling på Atlasklinikken

Det er svært viktig at en slik skade sjekkes hos kiropraktor eller fysioterapeut. Skader på sidebånd (kollateralligamentene) og korsbånd kan oppdages klinisk ved hjelp av enkle tester som våre behandlere utfører. I mange tilfeller vil det være ønskelig å rekvirere MR/røntgen ved leddbåndskader for å kartlegge grad av skade (Grad I-III) og for å kartlegge eventuelle skader på andre strukturer i kneet som kan oppstå samtidig. Tidlig og riktig behandling kan redusere smertene betraktelig og korte ned avbruddet.

Jumpers Knee
Av Step2web As 18 Jun, 2021
Jumpers knee er irritasjon/betennelse i senen og/eller senefestet rett under kneskålen (patellarsenen). Årsaken til lidelsen er ukjent, men som regel er langvarig overbelastning av senevevet en medvirkende faktor. Patellarsenen kan bli irritert og de sentrale fibrene kan avrives som følge av mye hopping.
Atlasklinikken | Sclatters-syndrom
Av Aleksander Chaibi 07 Jun, 2021
Schlatters syndrom (Osgood-Schlatters sykdom) er en betennelse i festet på patellarsenen. Typiske symptomer er smerte i øvre del av leggbeinet i forbindelse med aktivitet og hos unge i vekstfasen. Schlatters syndrom oppstår ofte hyppig hos unge som er aktive med idretter som fotball, håndball og friidrett.
Atlasklinikken | Runners knee
Av Step2web As 07 Jun, 2021
De fleste plagene pasientene merker er aktivitetsrelaterte smerter svarende til ytre del av lårbenet like ovenfor kneleddet hvor slimposen sitter. Noen ganger kan man ha hevelse fra den betente slimposen i dette området. Ofte vil smertene avta litt etter at man blir varm, men så øker smertene på i etterkant av trening.
Atlasklinikken | Bursitt  i kne
Av Step2web As 07 Jun, 2021
Bursitt betegner en betennelse i en slik slimpose. Betennelsen oppstår vanligvis etter akutte skader eller overbelastning, eller etter langvarig gjentatte belastninger. Personer som jobber mye i knestående stilling, f.eks rørleggere og flisleggere er spesielt utsatt for denne type betennelse på fremsiden av kneet.
Atlasklinikken | Muskelstrekk i kne
Av Step2web As 07 Jun, 2021
Muskelstrekk oppstår oftest hos idrettsutøvere og kan være strekkskader etter tungt muskelarbeid eller skader etter direkte slag mot muskel. Begge tilstander fører til blødning i muskulaturen og det utvikles da en betennelse rundt skaden. Den akutte behandlingen følger PRICE-prinsippet i akuttfasen (Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation).
Atlasklinikken | Meniskskader
Av Aleksander Chaibi 07 Jun, 2021
Skade på menisken består som regel av rifter eller avrivninger i menisken. Meniskskader kan oppstå akutt eller utvikles gradvis. Mindre meniskskader hvor man utfører korrekt opptrening vil som regel lege skaden etter noen uker eller få måneder. Kne som er behandlet med operasjon kan forventes å ha tilnærmet normal funksjon etter 4-6 uker.
Vis mer

Del denne siden

Share by: