Svært mange har spørsmål om kiropraktor-, akupunktur- og massasjebehandling. Våre terapeuter på Atlasklinikken i Oslo har listet opp de vanligste spørsmålene med svar, hvor alle spørsmål om kiropraktikk er etterfulgt av akupunktur-, massasje- og osteopatispørsmål.

Kiropraktorspørsmål:

Hva behandler en kiropraktor?

Smerter i ryggnakkekjevearmskulderbrystmellom skulderbladeneknefot/ankelmigreneisjiashodepinesvimmelhet, idrettsskader, spedbarnskolikk og sengevæting er noen av tingene en kiropraktorer kan hjelpe med.

Har kiropraktor refusjonsrett fra trygdekontoret?

Ja, alle kiropraktorer med avtale med trygdekontoret har refusjonsrett. Pasientens betaler en egenandel som er kiropraktorens honorar fratrukket refusjonsbeløpet.

Hvor tidlig kan barn få behandling hos kiropraktor?

Det er ingen grense for når en kan motta kiropraktorbehandling. Vi på Atlasklinikken behandler alt fra nyfødte barn til godt voksne og eldre pasienter med eller uten beinskjørhet.

Kan man gå til kiropraktor selv om man er gravid?

De aller fleste gravide kan få behandling hos en kiropraktor. Behandlingen tilpasses alltid den enkelte og trimesteret man er i.

Hva er det som lager ”knekke” lyden?

Lyden som kan høres ved en ledd-korreksjon er frigjøring av gasser (nitrogengass) inne i leddet. Disse leddene har en kapsel rundt seg hvor det som regel er et visst trykk. Lyden som frigøres kan sammenlignes med å åpne en flaske mineralvann. Denne lyden er helt ufarlig og ledd-korreksjoner er en effektiv og trygg behandlingsmetode når den blir utført av en autorisert kiropraktor, og som regel gjenopptar trykket etter ca. 20 minutter. Det er derfor ikke lyden man er ute etter når man behandler, men et klart formål om å gjennoppta funksjon i og rundt leddet.

Jeg fikk akkurat vondt i ryggen, bør jeg vente og se om det bare går over?

Akutte ryggsmerter er vanlig og ufarlig. Dessverre kan dette føre til videre problemer i fremtiden. Svakheter kan oppstå etter en skade, forskning viser også at mange får lettere tilbakefall. Akutte smerter som raskt avtar bør ikke vektlegges for mye. Men det er vitenskapelig dokumentert at kommer man til behandling tidlig i forløpet så bedrer man prognosen og reduserer risiko for tilbakefall. Hurtig utredning og behandling er avgjørende. Man bør undersøkes og behandles og så komme i gang med noen øvelser helst innenfor den første måneden. Selv om smerten går over ligger problemet der ennå. Dette vil på sikt øke risikoen til å få kroniske plager. Overforsiktighet i form av unødvendig sengeleie og passivitet frarådes på det sterkeste da det er dokumentert at dette hindrer optimal leging av skaden.

Hvor mange behandlinger trenger jeg hos kiropraktor?

Dette er veldig individuelt og avhengig av alder, slitasje, skadetype, livsstil osv. Noen trenger en behandling for å bli smertefri, mens andre trenger uker eller måneder før ønsket effekt oppnås. Barn har ofte raskere effekt av behandlingen enn voksne. Dette fordi voksne trenger lengre tid i reperasjonsfasen enn hva barn normalt gjør. Voksne har en tendens til å gå for lenge og overse plagene før de oppsøker hjelp. Smerter er en dårlig indikator for behov av behandling ettersom man kan gå med plager latent i dager, uker, måneder og år uten at det gir symptomer. Smerter er følgelig det siste som kommer i en skadesituasjon, og heldigvis det første som forsvinner på vei tilbake mot optimal funksjon.

Skal jeg bruke is eller varme?

Ved akutte skader og smerter er det som regel bedre å bruke is. Is er smertelindrende, reduserer hevelse og kan også senere stimulere til økt sirkulasjon som er viktig for å skape et sunt vev. Føles det varmt, rødt og irritert så bruk is. Her kan du også lese om hva du kan gjøre selv ved akutte smerter.

Er det farlig med nakkejustering utført av kiropraktor?

Nei, men det er alltid en viss risiko forbundet med all type behandling. Forskning har derimot vist at risikoen for alvorlige komplikasjoner ved nakke ledd-korreksjoner er 1:5 890 000. Det er ikke dokumentert om alvorlige bivirkninger forbundet med Gonstead teknikken som kiropraktorene på Atlasklinikken utfører. For å sette det i perspektiv så er det 2 ganger større risiko for å bli truffet av lynet. Risikoen er derfor vesentlig lavere enn hva som er forbundet med enhver medikamentell behandlingsform.

Hvilke bivirkninger er forbundet med kiropraktikk?

Verdens helseorganisasjon (WHO) og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten rapporterer kiropraktorbehandling for å være en trygg og effektiv behandlingsform med milde og forbigående plager. De vanligste forbigående bivirkninger inkluderer lokal ømhet, trøtthet samme dag som man mottar behandling. Dette er til sammenlikning, de samme bivirkninger man får etter en treningsøkt. Risiko for alvorlige bivirkninger etterfulgt av nakkemanipulasjon er estimert til 1 per 5,89 millioner og 1 per 1-100 millioner for korsryggbehandling. Risikoen ser derfor ut til å være vesentlig lavere enn hva som er akseptert i enhver medisinsk sammenheng. Det er forøvrig ikke rapportert om alvorlige bivirkninger ved bruk av Gonstead metoden som praktiseres av kiropraktorene på Atlasklinikken.

Jeg ”knekker” selv. Er det skadelig?

Hvis man driver med selvmanipulering så er det ett tegn på at ryggsøylen er overbevegelig og man bør oppsøke en kiropraktor for å finne ut hvor årsaken til dette kan ligge. Når man strekker seg for selv å lage en ”knekk” så kan det på sikt være skadelig for kroppen og muligens øke risikoen for slitasje.

Kan man bli slarkete i leddene hvis man går ofte til kiropraktor?

Nei, tvert imot så vil man på sikt få en ryggsøyle som fungerer mest mulig optimalt og minske risikoen for overbelastninger og slitasje. En dyktig kiropraktor vil bare jobbe med ledd som virkelig trenger behandling og med spesifikke ledd-justeringer. Det medfører at man unngår å gjøre ledd overbeveglig i motsetning til når man driver med selvmanipulering eller får ukvalifisert personell til å manipulere globale deler av ryggen.

Hvorfor sitter ikke leddet på plass etter èn justering?

Det er ikke slik at ett ledd hopper ut av posisjon og så korrigerer en kiropraktor dette tilbake. Det som skjer er litt mer komplisert. En kiropraktor jobber med å få en optimal funksjon i nerve-, muskel- og skjelettsystemet. Når vi finner ledd som ikke fungerer optimalt så bruker vi spesifikke ledd-justeringer for å stimulere sensorer (proprioseptorer og mekanoreseptorer) for å lære opp kroppen til å fungere best mulig. Leddkapsel og leddbånd, skiver samt muskler krever ofte mer en bare en behandling for å fungere optimalt.

Jeg har fått behandling hos kiropraktor, men tåler veldig lite før ryggen sklir ut igjen. Hva skyldes dette?

Det kommer av at de sensorene, som beskrevet i spørsmålet over, ikke fungerer og dermed sier ikke leddet i fra når det er på vei mot ytterstilling. Hjernen oppfatter derfor ikke ”faren” før det er for sent og smertesignaler blir sendt opp fra lokale strukturer som blir overstrekt/irriterte. Har man en slik rygg som ofte ”sklir ut” ved mindre belastninger, så tyder det bare på at man trenger litt lenger oppfølging hos kiropraktoren. Dette sammen med enkle øvelser for å lære leddene opp igjen til å sende riktige signaler opp til hjernen slik at muskulaturen kan kontrollere og beskytte ryggen mot tilbakevende plager.

Tror ikke en kiropraktor kan hjelpe meg, for dette er nok bare muskulært!

Det er som regel alltid et muskulært komponent ved en skade/irritasjoner. Muskler har ingen egen hjerne så det må alltid komme signaler fra nervesystemet før musklene trekker seg sammen. Kroppens normale reaksjon ved en skade/irritasjon, er å stramme musklene for å beskytte. følgelig vil det altid være en muskulær komponent innvolvert ved en ledd-låsning. Ved å behandle spesifikke ledd som er involvert vil man sørge for at hjernen får riktige signaler og dermed vil muskulaturen i området begynne å fungere slik den skal. det er litt som at musklene er kroppens forsvar i fare situasjoner, er nervesystemet under fare grunnet en lokal irritasjon, vil den sette inn hele hæren (muskler) for å beskytte området. det hvite flagget blir reist når faresituasjonen er under kontroll, altså ryggen beveger seg optimalt.

Hva er forskjellen på kiropraktor, naprapat, manuell terapeut og en osteopat?

Det er ganske stor forskjell på oss, men for den vanlige mann i gata så kan det være vanskelig å se ulikhetene. Vi alle bruker teknikker som kan ligne på hverandre, men det er store forskjeller innenfor filosofien om behandling og viktigheten av årsakssammenhenger. En Naprapat har en 4-årig utdanning og er ikke offentlig autorisert behandler i Norge. En manuellterapeut er en fysioterapeut med 2-årig videreutdanning innenfor manuellterapi. Tidligere har denne utdanningen vært en form for hospitering samt kursmoduler her i Norge, men man har nå startet en utdanning i Bergen. I utlandet kan man ta en videreutdanning innenfor manuellterapi på 1 år fulltid etter en 3-årig fysioterapiutdanning samt turnus. Osteopati kan beskrives som et system for undersøkelse og behandling av muskelskjelettsystemet og bindevevsnettverket. Osteopaten undersøker, tolker og behandler unormale/økede spenninger i disse. En offentlig godkjent kiropraktorutdanning er 6-årig og gjennomføres ved et godkjent universitet og eneste av de nevnte profesjoner som har offentlig autorisasjon. Som autorisert helsepersonell er man bundet av kravet til faglig forsvarlighet, slik det er beskrevet i helsepersonelloven.

Akupunkturspørsmål:

Er akupunktur farlig?

Akupunktur er en trygg behandlingsform når den utføres av kvalifiserte personer. Lokal ømhet og generell tretthet på behandlingsdagen er de vanligste bivirkningene.

Gjør det vondt å få akupunktur?

De fleste synes ikke det er vondt å få akupunktur. Et lite stikk kjennes når nålene settes, deretter kan det oppstå en «nålefølelse». Denne følelsen oppleves som en trykkfølelse eller nummenhetsfølelse i området der nålen settes. Behandlingen vil likevel alltid tilpasses pasienten og pasientens sensitivitet.

Hvordan skal jeg forberede meg til timen?

De fleste pasienter som kommer til akupunktør, har ofte vært hos fastlegen i forkant og/eller prøvd andre behandlingsformer. Fastlegen har da naturligvis avklart at plagen ikke er relatert til underliggende medisinsk sykdom, og i mange tilfeller konkludert med at plagen er uten kjent årsak. Likevel er det viktig å få avklart dette i forkant av akupunkturbehandling. Akupunktøren vil som regel henvise tilbake til fastlegen skulle ytterligere informasjon dukke opp under behandlingsserien, og våre akupunktører jobber kontinuerlig med tett relasjonsbygging inn mot primærhelsetjenesten.

Ta gjerne på deg løse klær og dekkende undertøy. Akupunkturpunktene som benyttes hyppigst er på hodet, på magen, på midten av brystet, på ryggen, og fra albuer eller knær og ned til hender eller føtter. Løse bukser som kan brettes opp til kneet er en fordel. Bruk gjerne en BH med hemper bak slik at denne lett kan åpnes om du skal ha behandling på skuldrene eller ryggen.

Hvordan fungerer akupunktur?

Akupunkturbehandlinger har som mål å skape harmoni i og mellom kroppens organer. Ved å bedre kroppens balanse kan kroppen lege seg selv. Det er tre hovedteorier om hvordan kroppen fungerer i Tradisjonell Kinesisk Medisin; meridianteorien, organlæren og modellen om de 5 elementer. Dette er begrepsapparater som setter fenomener i kroppen i sammenheng og gir et utgangspunkt for å behandle en rekke tilstander. Hvis du ønsker å lese mer kan du klikke deg inn på artikkelen om Akupunkturens historie og teori.

Hvem kan ikke gå til akupunkturbehandling?

De aller fleste kan benytte akupunktur. Vi behandler ikke sykdommer, men mer symptomer på sykdommene, for å gi bedring i hverdagen. Derfor er akupunktur veldig bra parallelt med skolemedisin som lindring av symptomer fra plager som følges av lege/spesialist, for eksempel. Likevel er det noen få grupper som ikke skal ha akupunkturbehandling. Dette vil akupunktøren på Atlasklinikken kunne avgjøre etter samtale med deg. Er du i tvil ring Atlasklinikken og spør før du bestiller time.

Kan akupunktur kombineres med andre behandlingsmetoder?

Akupunktur kan fint kombineres med andre behandlingsmetoder. Noen ganger blir effekten av behandlingen ofte bedre ved å kombinere ulike behandlingsformer. En pluss en kan noen ganger bli tre fordi det oppstår en synergi mellom behandlingene.

Hvor mange akupunkturbehandlinger er nødvendig for å få bedring?

Dette avhenger av tilstandens alvorlighet, varighet og din generelle helsetilstand. Det vanligste er å behandle intensivt i en kort periode, til tilstanden har stabilisert seg. Deretter trappes behandlingen gradvis ned.

Kan gravide få akupunktur?

Ja, gravide kan få akupunktur. Mange gravide får god hjelp av akupunktur. Ofte oppsøker gravide akupunktør fordi de ikke kan ta de legemidlene de vanligvis tar av hensyn til barnet. For denne gruppen kan akupunktur benyttes for å lindre plager som smerter, lettere depresjoner, ulike typer hodepiner og annet. Noen opplever bedring av svangerskapskvalme. Første trimester gis en veldig forsiktig behandling. Mot slutten av graviditeten kan gravide få lindring av fødselsangst og søvnproblemer, og mange oppsøker akupunktur i forbindelse med modning fra uke 36 og frem mot fødselen. Det er også flere land der jordmor og/eller fødselslege bruker akupunktur som smertelindring under fødsel blant annet.

Hva er forskjellen på akupunktur utført av akupunktør og nålebehandling utført av annet helsepersonell?

Akupunktører som er medlemmer av Akupunkturforeningen har minst en 3-årig bachelorutdannelse innen behandling med nåler; både etter prinsipper fra Tradisjonell Kinesisk Medisin, og moderne anatomiske prinsipper. Nålebehandling utført av annet helsepersonell baserer seg ofte på kursvirksomhet over korte perioder. Akupunktur bygger på en to tusen år lang behandlingstradisjon, først utviklet i Kina. En utdannet akupunktør vil kjenne til de fleste nålebehandlingsmetoder. I tillegg til ulike behandlingsteknikker settes en akupunkturdiagnose. Denne skiller seg fra en biomedisinsk diagnose, og kan være et verktøy for å se plager i nye sammenhenger. Samspillet mellom organenes funksjoner er veldig viktig i den kinesisk medisinske diagnosen.

Hva er akupunkturens stilling i Norge i dag?

De første norske akupunktørene startet praksis tidlig på 70-tallet, og siden den gang har det skjedd mye. I Norge har vi en NOKUT-akkreditert, det vil si offentlig godkjent, bachelorutdanning i akupunktur ved Høyskolen Kristiania. Det er tre år på̊ fulltid, og utdanningen er av høy kvalitet med mye vestlig medisin og vitenskap, samt Tradisjonell Kinesisk Medisin. Studentene er i praksis ved en studentklinikk som en del av studiet, og reiser til Kina for praksis på sykehus og faglige forelesninger ved Kinas eldste universitet for Tradisjonell Kinesisk Medisin. De skriver bacheloroppgave basert på̊ vitenskapelige artikler.

Akupunkturforeningen har ca. 600 medlemmer og er den største organisasjonen som organiserer akupunktører i Norge. For medlemskap i Akupunkturforeningen kreves i tillegg til bachelorgraden enda ett år med 60 studiepoeng innen helsefag for fullverdig medlemskap. Den oppfordrer sine medlemmer til å ta mastergrad. Et av foreningens mål er en mastergrad i akupunktur i Norge.
Akupunkturforeningen stiller strenge krav til sine medlemmer. Den har retningslinjer for trygg akupunkturpraksis og hygiene, samt en etisk komite og en bivirkningsnemd. Alle medlemmer i Akupunkturforeningen har behandlingsforsikring.

Akupunkturforeningen har søkt norske helsemyndigheter om autorisasjon som helsepersonell to ganger, men har fått avslag begge gangene. Vi som akupunktører ønsker autorisasjon for å regulere hvem som kan gi akupunktur. Det viktigeste er sikkerhet og kvalitet, og slik det er nå̊ kan hvem som helst begynne å stikke nåler.

I Norge er det veldig vanskelig å praktisere kinesisk urtemedisin på grunn av offentlige reguleringer, til forskjell fra store deler av resten av Europa.  Akupunktur praktiseres i dag på en stor andel av norske sykehus, hovedsakelig på fødeavdelinger og som en del av smertebehandling.

Massasjespørsmål:

Når er massasje ideelt?

Massasje kan benyttes ved ulike smertetilstander så vel som forebyggende behandling. Effektene er mange, og man er skjønt enig om at massasje er veldig sunt for kropp og sinn. Spesielt i stressperioder kan massasje ha en avslappende og terapeutisk effekt.

Når skal man ikke ta massasje?

Ved sykdom som forkjølelse, akutte tilstander, åpne skader/sår og etter benbrudd skal man unngå massasje. Dette for å unngå smitte, forverring av skader/sår. Massasje kan i noen få tilfeller også forverre sykdom, dette vil våre massører kunne avgjøre for deg.

Hva er kopping?

Kopping er en sterk variant av bindevevsmassasje. Denne massasjetypen løsner opp i stiv og anspent muskulatur og renser kroppen skikkelig for avfallsstoffer. Denne behandlingsformen er ansett som en av de sterkeste og våre massører vil kunne avgjøre om er hensiktsmessig å bruke denne på deg.

Kan gravide få massasje?

Ja, massørene på Atlasklinikken har utviklet en massasjebehandling som er spesielt tilpasset for gravide. Teknikken er utviklet gjennom kursvirksomhet og egne erfaringer, og mange gravide rapporterer svært god effekt. Gravidmassasje er trygt fra og med 2.trimester og frem til termin.

Hva er triggerpunktmassasje?

Når en muskel er stiv og sammentrukket over lang tid vil den etter hvert få et tydelig midtpunkt, en såkalt muskelknute. Dette er stramt fiber som ikke innehar normal fleksibilitet. Disse muskelknutene behandles med dyp triggerpunktmassasje etterfulgt av spesifikt trykk i selve punktet ved hjelp av effektive utprøvde teknikker. Disse teknikkene som løsner opp triggerpunktet slik at muskelvevet igjen slapper av og gjenopptar sin naturlige fleksibilitet.

Hva kan massasje hjelpe til med?

Massasje kan være veldig effektivt mot langvarig muskelsmerte, stivhet og anspenthet som ofte oppstår ved stress samt spenningshodepine. Massasje benyttes også som prestasjonsfremmende behandling og da gjerne kalt idrettsmassasje.

Hva er massasje bra for?

Det er dokumentert en rekke fordeler med massasje. Stimulerer blodsirkulasjonen, renser ut avfallsstoffer, mykner opp muskler, sener og bindevev, redusere stress, fremme avslapning og øke bevissthet i kropp og sinn er noen av de mange fordeler. Du kan lese mer om fordeler med massasje her.

Hvem kan få massasje?

Alle kan få massasje, ung som gammel, så lenge man er frisk. Barn under 16 må ha følge av en voksen.

Gjør massasje vondt?

Massasje gjør vanligvis ikke vondt, men hvis muskelvev har vært stivt og stramt over flere måneder og år vil det oppleves som ubehagelig ”godtvondt” i starten til man begynner å bearbeide normalisere konturen i muskler. Dette kan ofte sammenliknes med å ta på seg en nyvasket olabukse, det tar noe tid før denne mykner opp. Muskelvev responderer raskt på massasje og arbeider ofte med muskelvevet i dagerr etter en behandling. Massørene på Atlasklinikken vil alltid tilpasse trykk etter pasientens smertegrense.

Har massasje bivirkninger?

Man får alltid en respons av massasjebehandling men bivirkningene er få og sjeldent alvorlig. Vanlige forbigående bivirkninger er lokal ømhet, stølhet og tretthet, relativt likt det man får etter en hard treningsøkt. Disse forbigående bivirkninger avtar som regel etter 1-3 dager. Det er ikke avdekket alvorlige bivirkninger forbundet med massasjebehandling, likevel er det anbefalt at man oppsøker en godkjent massør, da medlem av Norsk massasjeforbund. Massasje kan i få tilfeller trigge emosjonelle reaksjoner, dette er også ansett som helt normalt.

Er massasje dekket av helseforsikring?

Foreløpig er massasje dessverre ikke dekket av helseforsikring. Norges Massasjeforbund jobber for at massører skal bli godkjent som offentlig helsepersonell.

Hvor ofte burde jeg få massasje?

Som forebyggende behandling anbefaler massørene på Atlasklinikken massasje 1. Gang per måned. Har man en stressende jobb med utfordrende arbeidsbelastning kan massasje benyttes oftere, og gjerne intensivt i begynnelsen. Muskelproblemer som følge av skade kan være mer tidkrevende, og må vurderes ut ifra den enkeltes helsesituasjon.

Kan massasje være farlig?

Massasje er ikke direkte farlig, men ved akutte skader slik som beinbrudd eller whiplash, og også ved visse sykdommer vil massasje forstyrre kroppens naturlige legeprosess. Massørene på Atlasklinikken vil i slike tilfeller frabefale massasjebehandling til kroppen har fått reparert skaden.

Det kjennes ut som mitt problem sitter i skjelettet. Trenger jeg massasje da?

Massasje kan med fordel kombineres med andre behandlingsformer, slik som kiropraktikk. Muskel- og skjelettsystemet går hånd i hånd, det ene vil alltid påvirke det andre. Kiropraktikk vil korrigere ledd-låsninger og skjevheter, og massasje vil reparere tilhørende muskelvev. Å kombinere disse behandlingen vil i de fleste tilfeller ha en positiv effekt og resultere i rask bedring.

Kan massasje kombineres med akupunktur?

Ja absolutt, massasje og akupunktur vil komplimentere hverandre, og kan også gi raskere resultat. Det samme gjelder ved kombinasjon av kiropraktikk og massasje.

Osteopatispørsmål:

Hva gjør en osteopat?

Osteopati er en manuell behandlingsform. Vi bruker hendene til å gjøre en grundig undersøkelse og utføre behandling. Vi ser på kroppen som en helhet, der de forskjellige strukturene arbeider sammen som et stort system. Vi leter etter primær årsaken til dine plager og legger opp en behandling tilpasset hver enkelt pasient og deres plager.

Hvem kan kalle seg osteopat ?

For å være en kvalitetssikkret osteopat er det viktig at du er medlem av Norsk Osteopat Forbund (NOF). For å være medlem av dette forbundet stilles det krav til riktig utdanning og en stadig oppdatering ved å delta på kurs. Alle osteopater ved Atlasklinikken er medlem av sine representative forbund.

Hva kan en osteopat hjelpe til med?

Osteopater blir oppsøkt av personer med smerter fra muskel- og skjelettsystemet. Det vil si folk som har vondt i rygg, nakke, hofte, kne, ankel, fot, skulder og albue, men også plager som hodepine, svimmelhet og idrettsskader.

Hvor mange behandlinger trenger jeg?

Det er helt individuelt fra person til person. Det kommer an på hvilke plager du kommer med og hvordan dette har skjedd. Alt fra livstil til alder er med på å avgjøre hvor lang tid skader trenger for å repareres. Noen ser bedring etter første behandling mens andre trenger lengre tid.

Kan gravide få behandling hos en osteopat?

Gravide kan selvfølgelig komme til behandling hos osteopat. Det er noen restriksjoner på valg av teknikker som bør brukes på gravide og som osteopat har man et stort utvalg på mer skånsomme teknikker ved disse tilfellene.

Kan osteopati kombineres med andre behandlingsmetoder?

Primært vil det være lurt å holde seg til en behandler til du har fått undersøkt ditt problem. Men det er flere tilfeller der et samarbeid med andre helseprofesjoner som kiropraktor, fysioterapeut, massør eller akupunktør kan være til det beste for pasienten. Dette vil terapeuten fortelle deg, og legge alt til rette for at du får den behandlingen du trenger.