Kiropraktor i Oslo, Bergen og Sandnes

Kiropraktor

Din første gang hos kiropraktor

Kiropraktorene på Atlasklinikken tar dine smerter på alvor. Din smerterapportering sammen med den kliniske undersøkelsen som kiropraktoren utfører gir oss inngående kunnskap om hvor smerten har sitt opphav, enten det er en direkte struktur under det rapporterte området eller om opphavet stammer fra et annet sted. Som regel klarer kiropraktoren å kartlegge hvor smerten sitter og hvilke bevegelser som gir smerter i løpet av undersøkelsen hvis denne har sitt opphav i muskel-, skjelett eller nervesystemet. Det å reprodusere smerte er faktisk svært viktig da det ofte utelukker annen underliggende sykdom. Sammen med en grundig anamnese (samtale) hvor sykehistorien kartlegges vil gi kiropraktoren et godt grunnlag for å stille en funksjonsbasert arbeidsdiagnose som vil være grunnlaget for tilrettelegging og behandling med mål om å gjenopprette normal funksjon og redusere dine smerter. For umiddelbar hjelp, se:  akuttvakt og helgevakt

Behandling hos kiropraktor

Behandling hos kiropraktor er ofte forbundet med ledd-korreksjoner av funksjonsforstyrrelser i ryggraden, også kalt ledd-låsning. Denne kan beskrives som en skånsom, rask, passiv strekk av strukturene omkring et ledd. Dette medfører som regel en klikkelyd (frigjøring av gass i leddet) i forbindelse med at leddflatene separeres. En rekke nevrofysiologiske virkninger er forbundet med denne spesifikke behandlingsteknikken som forklarer smertelindringen pasienter ofte opplever. Andre behandlingsmodaliteter våre kiropraktorer vil fokusere på inkluderer rehabiliterende og forebyggende tiltak i form av trening og øvelser, kostholdsveiledning samt andre veiledende tiltak for å oppnå raskt resultat og unngå tilbakefall. Råd, veiledning, kunnskapsformidling og ikke minst, ufarliggjøring, er viktige faktorer for å kunne gjenerobre normal aktivitet. Enkelte av kiropraktorene på Atlasklinikken er også utdannet fysioterapeut, og har med dette dobbel autorisasjon som igjen betyr utvidet kunnskap om muskel- og skjelettplager. I tillegg har vi tilegnet oss flere kiropraktorer med forskningskompetanse, blant annet på hodepine, nakke- og korsryggplager. Og alle våre terapeuter er aktive med kursing og andre kongressaktiviteter for å fortløpende holde seg oppdatert på ny kunnskap som raskt da blir implementert i behandlingen vi gir.

Other collect reviews by Endorsal

Hva sier pasientene våre om oss?

Førstegangskonsultasjon

En typisk førstegangskonsultasjon hos en av våre kiropraktorer inkluderer en grundig anamnese (samtale) hvor sykehistorien kartlegges og smerten identifiseres; denne etterfølges av en fysisk undersøkelse, og til slutt, så evalueres funnene. Skulle funnene derimot ikke samsvare med en typisk muskel- og skjelettplage presentasjon, vil man anbefale ytterligere utvidete undersøkelser eller henvise til fastlegen. Samsvarer derimot funnene med det man anser som muskel- og skjelettrelatert plage, så vil en arbeidsdiagnose bli satt, som også inkluderer mulige differensialdiagnoser. Deretter vil kiropraktoren, i samråd med deg, sette opp og initiere en konservativ behandlingsplan. Prognosen evalueres kontinuerlig hos oss, og en aktiv tilnærming fra deg vil alltid være fordelaktig da dette gir raskere resultater. Vi har et sterkt fokus på kunnskapsformidling slik at du har de beste forutsetningene for å oppnå ønsket resultater og det gis en rekke råd med veiledning underveis, primært for å ufarliggjøre plagene slik at aktiv medvirkning lettere kan utføres. Ved mangelfull respons, vil differensialdiagnosene fortløpende bli evaluert med muligheter for supplerende undersøkelser.

Utvidende undersøkelser

Skulle det vise seg at behandling hos kiropraktor ikke gir ønsket effekt vil vi kunne hjelpe deg til annen behandling som er mer effektiv. Som primærkontakt kan våre kiropraktorer henvise deg til andre terapeuter eller til utvidende undersøkelser. Slike henvisninger sendes elektronisk til aktuelt helsepersonell og faller inn under egenandelskortet slik som henvisning fra Fastlege gjør. Tverrfaglig samhandling mellom kiropraktorer og fastleger er en viktig del som primærkontakt og vil ofte resultere i at du som pasient, føler seg ivaretatt og får raskere hjelp med undersøkelser og diagnose som er viktig for alle parter. En kiropraktor har inngående kunnskap i diagnostisering og benytter en rekke ulike behandlingsmodaliteter og er følgelig bundet av kravet om faglig forsvarlighet, derfor kan du føle deg trygg på at den beste undersøkelsen etterfulgt av behandling blir iverksatt for dine plager.

Behandler en kiropraktor andre områder enn nakke- og ryggsmerter?

En kiropraktor behandler også andre deler av kroppen inkludert lidelser i skuldre, armer, hofter, knær og ankler samt gravide- og barnelidelser. I tillegg vet vi at kun 10% av nervesystemet har med smerte å gjøre, og derfor er smertelindring bare en liten del av de kliniske resultatene man kan oppnå hos en kiropraktor. Funksjon, prestasjon, skadeforebygging og kroppens generelle samspill er også viktige faktorer som man ønsker å forbedre. I forskning betegner man ofte dette som livskvalitet. Vi undersøker og behandler barn til godt voksne og eldre pasienter med eller uten beinskjørhet. Tilnærmingen er holistisk, dvs. vi ser kroppen under ett og streber etter å finne årsakssammenhengen mellom dine symptomer og kroppens funksjon, og det vil alltid bli satt opp et individualisert behandlingsforløp basert på dine plager, enten de er akutt, kronisk eller sammensatt.

”Plager flest og koster mest”

Muskel- og skjelettplager er som regel forbundet med nakke og ryggplager, og disse plagene er den mest hyppigste og den klart største plagen i det norske samfunn. ”Plager flest og koster mest” heter i en rapport fra Nasjonalt Ryggnettverk. Kostnadene er enorme både for samfunnet og den enkelte; faktisk koster muskel- og skjelettplager samfunnet rundt 800 millioner hver dag. Og ved siden av psykiske lidelser er det hovedårsaken til at personer rammes av redusert livskvalitet. Bare i Norge har rundt 420 000 nakkeplager i dag, mens over 450 000 nordmenn sliter med korsryggsmerter på en vilkårlig gitt dag. Smertestillende og betennelsesdempende medisiner har begrenset effekt på muskel- og skjelettplager i nakke og rygg, og derfor er kiropraktisk behandling ofte foretrukket som førstelinjebehandling i internasjonale retningslinjer sammen med kunnskapsformidling og aktivitet.

Hvem oppsøker kiropraktor?

Årlig utfører Norges rundt 1.000 autoriserte kiropraktorer over 2.000.000 undersøkelser og behandlinger. Så mange som 75 % av alle vokse opplever smerter eller plager fra muskel- og skjelettsystemet i løpet av en måned, og hvert år oppsøker ca. 10% av befolkningen kiropraktor ifølge Statistisk Sentralbyrås helseundersøkelser. Nyere studie har vist at så mange som 1 av 3 nordmenn oppsøker kiropraktor for muskel- og skjelettlidelser, de resterende oppsøker henholdsvis fastlege eller fysioterapeut. En kan derfor trygt slå fast at kiropraktorene gjør en betydelig innsats og utgjør en stor og viktig del av helsetjenestetilbudet på dette området. Dette skulle bare mangle ettersom en kiropraktor er eneste autoriserte profesjon med like lang universitetsutdannelse som en lege. Som autorisert helsepersonell er man bundet av kravet til faglig forsvarlighet, slik det er beskrevet i helsepersonelloven.

Bestill din neste time

Akuttvakt og lørdagsåpent

Som et tilbud til våre faste og nye pasienter vil Atlasklinikkens sin kiropraktoravdeling holde åpent for akutte pasienter alle dager året rundt. Vi benytter rullerende vaktordning og kan derfor ikke garantere umiddelbar hjelp til alle døgnets tider. Ring din nærmeste klinikk så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg så raskt som mulig. 

Akuttvakt kiropraktor i Oslo

Telefon: 22 33 10 50

Adresse: Fridtjof Nansens plass 8,

0160 Oslo - klikk her for kart

Akuttvakt kiropraktor i Bergen

Telefon: 55 22 10 50

Adresse: Strandgaten 10,

5013 Bergen - klikk her for kart

Visste du dette om kiropraktorer:

  • 5 år universitetsutdannelse pluss 1 år turnus
  • Primærkontakt i det norske helsevesen
  • Kan henvise til røntgen, MR og CT undersøkelser
  • Kan henvise til spesialist, sykehus og fysioterapi
  • Kan sykemelde

Plager våre kiropraktorer ofte behandler:

Prolaps og isjias
Av Step2web As 29 Jun, 2021
Skiveprolaps betyr at den indre delen av mellomvirvelskivene i ryggraden har gått ut av sin normale stilling slik at det kan bli irritasjon på en nerverot eller ryggmargen og gi smerter ned i foten. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for nerverotsmerter der skiveprolapset presser på en eller flere nerverøtter som er en del isjiasnerven.
Kink i nakken
Av Step2web As 28 Jun, 2021
Nakkekink kan ha mange forskjellige årsaker, hvor det ofte er en usikkerhet rundt årsaken. Traumer og irritasjon i nakke og rygg kan føre til nakkekink. Problemet oppstår ofte akutt og man kan våkne med dette om morgenen. Det er sjeldent at et akutt kink i nakken har en ytre årsak.
Migrene - behandling og forebygging
Av Aleksander Chaibi 27 Jun, 2021
Migrene kjennetegnes ved en ensidig, pulserende, sterk hodesmerte som også har følgesymptomene nedsatt evne til effektiv tenkning, kvalme, lys-, lyd- samt luktømfintlighet. Nylig forskning antyder at migrene er en nevrologisk sykdom.
Behandling av svimmelhet
Av Step2web As 25 Jun, 2021
Etter hodepine er svimmelhet den mest hyppige nevrologiske lidelsen hos mennesker. Det forekommer hyppigere hos damer og eldre. Forskning viser at 20-30 % av befolkningen sliter med svimmelhet, og det øker gjerne med alderen.
Whiplash
Av Step2web As 25 Jun, 2021
Whiplash, også kalt nakkeslengskade, er definert som symptomer fra nakke grunnet bløtdelsskade. Forekomsten av nakkeslengskader er trolig mye høyere enn tidligere antatt. På bakgrunn av tidligere studier er det sannsynlig at antall nakkeslengskader pr år i Norge ligger på ca. 30 000 nye tilfeller.
Låsning i rygg
Av Step2web As 24 Jun, 2021
En låsning i ryggen kan defineres som nedsatt funksjon i bevegelsesapparatet og nervesystemet hvor feilfunksjoner har oppstått. Dette skyldes en dysfunksjon i spinalrefleksene i ryggraden. Dette fører til at nervene får for lite aktivitet og for lite næring i form av oksygen og glukose (sukker) og blir såkalt usunne.
Bekkenlåsning
Av Step2web As 22 Jun, 2021
Smertene kan være lokalisert rundt bekkenleddet, men i mange tilfeller gir låsningen strålende smerte til sete, lyske og lår. Ofte ved bekkenlåsning vil pasienter presentere med utstrålende smerter til utsiden og/eller baksiden av låret på samme side som låsningen eller begge sider som ikke strekker seg nedenfor kneet. Andre pasienter kan ha prikking eller nummenhet i samme område.
Karpal tunnel syndrom
Av Step2web As 06 Jun, 2021
Karpal tunnel syndrom forekommer relativt sjeldent og affekterer middelaldrende samt at det er langt hyppigere hos kvinner enn menn. Enkelte yrkesgrupper er også mer utsatt. Som frisører, servitører, skribenter og bygningsarbeidere.
Tennisalbue og golfalbue - symptomer og behandling
Av Step2web As 06 Jun, 2021
Tennisalbue og golfalbue, også kalt Epikondylitt, skyldes overbelastning av senefester i albuen. Tilstanden finnes i to forskjellige varianter hvorav den første er mest hyppig: 1. Tennisalbue – lokalisert på yttersiden, på fagspråket betegnes lateral epikondylitt. 2. Golfalbue – som er på innsiden, betegnes medial epikondylitt.
Vis mer

Har du flere spørsmål om kiropraktikk?

Vi får daglig spørsmål som omhandler kiropraktorbehandling. I den forbindelse har vi utformet en spørsmål og svar seksjon som forhåpentligvis vil besvare alle dine spørsmål. Alle andre spørsmål kan kiropraktorene på Atlasklinikken trolig besvare ved henvendeler.

  • Hva behandler en kiropraktor?

    Smerter i rygg, nakke, kjeve, arm, skulder, bryst, mellom skulderbladene, kne, fot/ankel, migrene, isjias, hodepine, svimmelhet og idrettsskader er noen av tingene en kiropraktorer kan hjelpe med.

  • Har kiropraktor refusjonsrett fra trygdekontoret?

    Kiropraktorer i Norge har direkte refusjon med HELFO på samme måte som hos fastlegen, dette beløpet er fratrukket egenandelen. Refusjonstaksten fra HELFO er per i dag kr. 147,- og kr. 68,- for henholdsvis første og påfølgende konsultasjoner. Frikort for egenandelstak 2 inngår dessverre ikke.

  • Hvor tidlig kan barn få behandling hos kiropraktor?

    Det er ingen grense for når en kan motta kiropraktorbehandling. Vi på Atlasklinikken behandler alt fra nyfødte barn til godt voksne og eldre pasienter med eller uten beinskjørhet.

  • Kan man gå til kiropraktor selv om man er gravid?

    De aller fleste gravide kan få behandling hos en kiropraktor. Behandlingen tilpasses alltid den enkelte og trimesteret man er i.

  • Hva er det som lager ”knekke” lyden?

    Lyden som kan høres ved en ledd-korreksjon er frigjøring av gasser (nitrogengass) inne i leddet. Disse leddene har en kapsel rundt seg hvor det som regel er et visst trykk. Lyden som frigøres kan sammenlignes med å åpne en flaske mineralvann. Denne lyden er helt ufarlig og ledd-korreksjoner er en effektiv og trygg behandlingsmetode når den blir utført av en autorisert kiropraktor, og som regel gjenopptar trykket etter ca. 20 minutter. Det er derfor ikke lyden man er ute etter når man behandler, men et klart formål om å gjennoppta funksjon i og rundt leddet.

  • Jeg fikk akkurat vondt i ryggen, bør jeg vente og se om det bare går over?

    Akutte ryggsmerter er vanlig og ufarlig. Dessverre kan dette føre til videre problemer i fremtiden. Svakheter kan oppstå etter en skade, forskning viser også at mange får lettere tilbakefall. Akutte smerter som raskt avtar bør ikke vektlegges for mye. Men det er vitenskapelig dokumentert at kommer man til behandling tidlig i forløpet så bedrer man prognosen og reduserer risiko for tilbakefall. Hurtig utredning og behandling er avgjørende. Man bør undersøkes og behandles og så komme i gang med noen øvelser helst innenfor den første måneden. Selv om smerten går over ligger problemet der ennå. Dette vil på sikt øke risikoen til å få kroniske plager. Overforsiktighet i form av unødvendig sengeleie og passivitet frarådes på det sterkeste da det er dokumentert at dette hindrer optimal leging av skaden.

  • Hvor mange behandlinger trenger jeg hos kiropraktor?

    Dette er veldig individuelt og avhengig av alder, slitasje, skadetype, livsstil osv. Noen trenger en behandling for å bli smertefri, mens andre trenger uker eller måneder før ønsket effekt oppnås. Barn har ofte raskere effekt av behandlingen enn voksne. Dette fordi voksne trenger lengre tid i reperasjonsfasen enn hva barn normalt gjør. Voksne har en tendens til å gå for lenge og overse plagene før de oppsøker hjelp. Smerter er en dårlig indikator for behov av behandling ettersom man kan gå med plager latent i dager, uker, måneder og år uten at det gir symptomer. Smerter er følgelig det siste som kommer i en skadesituasjon, og heldigvis det første som forsvinner på vei tilbake mot optimal funksjon.

  • Skal jeg bruke is eller varme?

    Ved akutte skader og smerter er det som regel bedre å bruke is. Is er smertelindrende, reduserer hevelse og kan også senere stimulere til økt sirkulasjon som er viktig for å skape et sunt vev. Føles det varmt, rødt og irritert så bruk is. Her kan du også lese om hva du kan gjøre selv ved akutte smerter.

  • Er det farlig med nakkejustering utført av kiropraktor?

    Nei, men det er alltid en viss risiko forbundet med all type behandling. Forskning har derimot vist at risikoen for alvorlige komplikasjoner ved nakke ledd-korreksjoner er 1:5 890 000. Det er ikke dokumentert om alvorlige bivirkninger forbundet med Gonstead teknikken som kiropraktorene på Atlasklinikken utfører. For å sette det i perspektiv så er det 2 ganger større risiko for å bli truffet av lynet. Risikoen er derfor vesentlig lavere enn hva som er forbundet med enhver medikamentell behandlingsform.

  • Hvilke bivirkninger er forbundet med kiropraktikk?

    Verdens helseorganisasjon (WHO) og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten rapporterer kiropraktorbehandling for å være en trygg og effektiv behandlingsform med milde og forbigående plager. De vanligste forbigående bivirkninger inkluderer lokal ømhet, trøtthet samme dag som man mottar behandling. Dette er til sammenlikning, de samme bivirkninger man får etter en treningsøkt. Risiko for alvorlige bivirkninger etterfulgt av nakkemanipulasjon er estimert til 1 per 5,89 millioner og 1 per 1-100 millioner for korsryggbehandling. Risikoen ser derfor ut til å være vesentlig lavere enn hva som er akseptert i enhver medisinsk sammenheng. Det er forøvrig ikke rapportert om alvorlige bivirkninger ved bruk av Gonstead metoden som praktiseres av kiropraktorene på Atlasklinikken.

  • Er det skadelig å knekke leddene selv?

    Hvis man driver med selvmanipulering så er det ett tegn på at ryggsøylen er overbevegelig og man bør oppsøke en kiropraktor for å finne ut hvor årsaken til dette kan ligge. Når man strekker seg for selv å lage en ”knekk” så kan det på sikt være skadelig for kroppen og muligens øke risikoen for slitasje.

  • Kan man bli slarkete i leddene hvis man går ofte til kiropraktor?

    Nei, tvert imot så vil man på sikt få en ryggsøyle som fungerer mest mulig optimalt og minske risikoen for overbelastninger og slitasje. En dyktig kiropraktor vil bare jobbe med ledd som virkelig trenger behandling og med spesifikke ledd-justeringer. Det medfører at man unngår å gjøre ledd overbeveglig i motsetning til når man driver med selvmanipulering eller får ukvalifisert personell til å manipulere globale deler av ryggen.

  • Hvorfor sitter ikke leddet på plass etter èn justering?

    Det er ikke slik at ett ledd hopper ut av posisjon og så korrigerer en kiropraktor dette tilbake. Det som skjer er litt mer komplisert. En kiropraktor jobber med å få en optimal funksjon i nerve-, muskel- og skjelettsystemet. Når vi finner ledd som ikke fungerer optimalt så bruker vi spesifikke ledd-justeringer for å stimulere sensorer (proprioseptorer og mekanoreseptorer) for å lære opp kroppen til å fungere best mulig. Leddkapsel og leddbånd, skiver samt muskler krever ofte mer en bare en behandling for å fungere optimalt.

  • Jeg har fått behandling hos kiropraktor, men tåler veldig lite før ryggen sklir ut igjen. Hva skyldes dette?

    Det kommer av at de sensorene, som beskrevet i spørsmålet over, ikke fungerer og dermed sier ikke leddet i fra når det er på vei mot ytterstilling. Hjernen oppfatter derfor ikke ”faren” før det er for sent og smertesignaler blir sendt opp fra lokale strukturer som blir overstrekt/irriterte. Har man en slik rygg som ofte ”sklir ut” ved mindre belastninger, så tyder det bare på at man trenger litt lenger oppfølging hos kiropraktoren. Dette sammen med enkle øvelser for å lære leddene opp igjen til å sende riktige signaler opp til hjernen slik at muskulaturen kan kontrollere og beskytte ryggen mot tilbakevende plager.

  • Kan en kiropraktor kan hjelpe meg med muskulærre problemer?

    Det er som regel alltid et muskulært komponent ved en skade/irritasjoner. Muskler har ingen egen hjerne så det må alltid komme signaler fra nervesystemet før musklene trekker seg sammen. Kroppens normale reaksjon ved en skade/irritasjon, er å stramme musklene for å beskytte. følgelig vil det altid være en muskulær komponent innvolvert ved en ledd-låsning. Ved å behandle spesifikke ledd som er involvert vil man sørge for at hjernen får riktige signaler og dermed vil muskulaturen i området begynne å fungere slik den skal. det er litt som at musklene er kroppens forsvar i fare situasjoner, er nervesystemet under fare grunnet en lokal irritasjon, vil den sette inn hele hæren (muskler) for å beskytte området. det hvite flagget blir reist når faresituasjonen er under kontroll, altså ryggen beveger seg optimalt.

  • Hva er forskjellen på kiropraktor, naprapat, manuell terapeut og en osteopat?

    Det er ganske stor forskjell på oss, men for den vanlige mann i gata så kan det være vanskelig å se ulikhetene. Vi alle bruker teknikker som kan ligne på hverandre, men det er store forskjeller innenfor filosofien om behandling og viktigheten av årsakssammenhenger. En Naprapat har en 4-årig utdanning og er offentlig autorisert behandler i Norge. En manuellterapeut er en fysioterapeut med 2-årig videreutdanning innenfor manuellterapi. Tidligere har denne utdanningen vært en form for hospitering samt kursmoduler her i Norge, men man har nå startet en utdanning i Bergen. I utlandet kan man ta en videreutdanning innenfor manuellterapi på 1 år fulltid etter en 3-årig fysioterapiutdanning samt turnus. Osteopati kan beskrives som et system for undersøkelse og behandling av muskelskjelettsystemet og bindevevsnettverket. Osteopaten undersøker, tolker og behandler unormale/økede spenninger i disse. Osteopater er offentlig autorisert helsepersonell. En offentlig godkjent kiropraktorutdanning er 6-årig og gjennomføres ved et godkjent universitet og er en av flere av de nevnte profesjoner som har offentlig autorisasjon. Som autorisert helsepersonell er man bundet av kravet til faglig forsvarlighet, slik det er beskrevet i helsepersonelloven.

Share by: