Skip to main content

Kiropraktor Håvard Tønnessen gav råd til Tv2 og God Morgen Norge om skulderplager

By 10. februar 2016I media

Vår kiropraktor Håvard Tønnessen var tirsdag 19.01.2016 på God Morgen Norge og pratet om betennelser, og hvorfor betennelser i mange situasjoner ikke går over. Håvard hadde med en pasient han hadde behandlet for en langvarig betennelse i skulderen, med impingement syndrom ved siden av.

Betennelse er en biologisk reaksjon som skjer i muskelen på grunn av skade til fibrene. Disse skadene kan ha både akutte og langvarige grunner til at betennelsen skjer. Ofte ser man at det er muskulatur som er mye i bevegelse i løpet av dagen, men som ikke klarer stresset hvor betennelsen oppstår. Det er derfor vanlig med betennelser under foten, leggen, kneet, skulder, albue og hånd.

Rotator cuffen er en gruppe på fire muskler, som har i hovedoppgave å stabilisere skulderen inn i hulen hvor den sitter, samtidig som de også bistår i ekstern- og internrotasjon av skulderen. Disse fire musklene har store oppgaver med tanke på sin størrelse, og det er derfor en stor sjanse for at de får for stor belastning.

Det har blitt tydeligere den siste perioden at personer på kontor har større problemer med disse betennelsene. Man ser at den statiske posisjonen ved kontorpulten skaper en fremoverlent positur med krummet rygg, skuldrene frem og intern rotasjon av skuldrene. Dette vil føre til at rotator cuff muskulaturen må jobbe i en strekt posisjon for å konstant stabilisere skulderen, og på denne måten dra på seg enda mer belastning enn normalt. Man ser også at den fremoverbøyde posisjonen vil skape et mindre rom for senen opp mot sitt feste i skulderen, og ofte kan det bli «klypt» av strukturer i skulderen. Dette problemet kalles impingement syndrom av skulderen, og vil føre til økt betennelse og smerter. Det er derfor blitt mer vanlig at pasienter som sitter mye på kontor kommer med disse plagene, og at betennelsene ikke forsvinner hvis man har fått en akutt skade i skulderen.

På grunn av kompleksiteten av rotator cuff betennelser er det viktig å se på hele den biomekaniske kjeden fra midtryggen, skulderbladet, skulderen og muskulaturen for å minimere grunnen til overbelastning. Dette blir gjort med manipulasjonsarbeid, muskelarbeid og øvelser for aktivere nødvendig muskulatur og minske sjansen for tilbakefall.

Du kan se hele intervjuet med Håvard Tønnessen på TV2 og God Morgen Norge her.