Skip to main content

Akupunkturbehandling i Norge

By 10. juli 2012september 15th, 2014Nyheter
Akupunkturbehandling i Norge

Akupunktører er spesialister på nålebehandling, og benytter tynne sterile engangsnåler for å lindre ulike tilstander. Behandlingen foregår ved at tynne nåler settes inn i akupunkturpunkter. Deretter skal pasienten ligge og slappe av mellom 20 og 60 minutter. Effekten av behandlingen kan ofte merkes umiddelbart, allikevel må pasientene beregne flere behandlinger før tilstanden har stabilisert seg. Hovedmålsettingen ved akupunkturbehandling er å gjenopprette kroppens balanse. Akupunktur regnes som en trygg behandlingsform, med få kjente bivirkninger [1, 2, 3].

Akupunktur bygger på et helhetlig tankemønster

Et harmonisk samspill mellom kroppens ulike organer, er i følge akupunkturteorien viktig for god helse. Derfor vil en akupunktør alltid forsøke å se symptomer i en sammenheng.

Hvordan kvalitetssikre akupunktur i Norge

De fleste norske akupunktører er medlemmer av Akupunkturforeningen, som er Norges største forening for akupunktører. I april 2012 hadde Akupunkturforeningen 775 medlemmer. I tillegg til Akupunkturforeningen finnes det akupunktører organisert i Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon og Norsk Forening for Medisinsk Akupunktur, som begge har noe over 100 medlemmer hver. Det finnes ingen offentlig autorisasjon av akupunktører i Norge, noe Akupunkturforeningen jobber med å etablere. Foreløpig er derfor medlemskap i en akupunkturforening den viktigste kvalitetssikringen av akupunkturbehandling i Norge, fordi foreningene har minstekrav til akupunkturutdanning for sine medlemmer.

I Norge jobber de fleste akupunktører ved private klinikker som oss på Atlasklinikken. Det jobber også akupunktører ved smerteklinikker og fødeklinikker på sykehusene rundt om i landet.

Referanser:

  1. Chung, Bul, Mills: Adverse effect in acupuncture (review)
    Canadian Family Physician. 2003;49:985-989
  2. Melchart, Weidenhammer, Streng et al.: Prospective investigation af adverse effects of acupuncture in 97 733 patients. Arch intern med. 2004;164, jan
  3. Ernst, Strzyz, Hagmeister: Incident of adverse effects during acupuncture therapy. Complementary therapies in medicine. 2003. 11(2):93-97